Νέα της Ηλείας,Ειδήσεις Ενημέρωση,Πύργος,Αμαλιάδα,Ζαχάρω,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Λεβεντοχωρί Ηλείας – Τόπος ευλογημένος!PHOTOS

Λεβεντοχωρί Ηλείας – Τόπος ευλογημένος!PHOTOS

“Σ’ ένα ύψωμα, αντικριστά στο Σκαφιδοβούνι, με το οποίο ενώνονται στο βορειοανατολικό άκρο του, είναι χτισμένα μέσα σε κήπους με λουλούδια, δέντρα και κηπευτικά, τα σπίτια μιας μικρής κοινότητας, αυτής του Λεβεντοχωρίου Ηλείας.

Από τα νοτιοδυτικά δέχεται την αύρα του Ιονίου, παρακολουθεί τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατακόλου, χαίρεται τα ηλιοβασιλέματα πίσω από τα ορεινά της Ζακύνθου.

Τόπος ευλογημένος, έδαφος γόνιμο, κλίμα γλυκό χειμώνα – καλοκαίρι, αραιοκατοικημένος, όπως όλη η Ηλειακή γη τον καιρό της τουρκοκρατίας, μετά τον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Δέχτηκε τους πρώτους μόνιμους κατοίκους από την ορεινή Γορτυνία κυρίως. Ξεχέρσωσαν, έσπασαν την πέτρα, ασχολήθηκαν με καλλιέργειες που δεν τις γνώριζαν, όπως την σταφίδας, έριξαν βάρκες στην θάλασσα κι έμαθαν να χαίρονται τα δώρα της. Δημιούργησαν οικογένειες, χωροθέτησαν οικόπεδα, δρόμους, την πλατεία με την εκκλησία τους, την Αγία Τριάδα, το κοιμητήριο, το σχολείο τους. Ένα όμορφο χωριό είχε γεννηθεί, τον καιρό του Οθωνα το 1840. 

Είναι η κοινότητα Λεβεντοχωρίου, που άνηκε στον τότε Δήμο Λετρίνων! Σήμερα το Λεβεντοχώρι είναι Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργου με 200 περίπου κατοίκους. 

Η επίσημη ονομασία είναι “το Λεβεντοχώριον” και σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες αυτή προήλθε όταν δυο άνδρες –από διαφορετικές οικογένειες του χωριού- είχαν διαφωνήσει και ήταν έτοιμοι να τσακωθούν… «γιατί τσακώνεστε, αφού και οι δυο είστε λεβέντες;» ήταν η ατάκα γηραιότερης γυναίκας του χωριού που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μην γίνει καυγάς αλλά και να αποκτήσει ονομασία το χωριό.

Το Λεβεντοχώρι βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος, το οποίο είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του. Το χωριό φημίζεται τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες του όσο και για τις ταβέρνες του. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα του χωριού και να “παίξετε” εσείς και τα παιδά σας με τα νερά που δε βαθαίνουν απότομα. Στις παραλίες του μπορείτε να ερωτευτείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απένατι απο το νησί της Ζακύνθου.

Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιόλαδο, καρπούζι, αχλάδια, πατάτα – γλυκοπατάτα, κρασί) και στον τουρισμό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Εντός του χωριού, αλλά και παραθαλάσσια υπάρχουν πανέμορφα καταλύμματα όπου μπορείτε να μείνετε. 

Στο χωριό διοργανώνονται βραδιές για τα παιδία από το Σύλλογο Γυναικών Λεβεντοχωρίου, αλλά και live μουσικές βραδιές στις ταβέρνες του χωριού.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με αυτοκίνητο. Μπορεί να έρθει κάποιος μέσω της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου (Πύργου – Πατρών).  
Κοντά στο Λεβεντοχώρι μπορείτε να βρείτε πολλά cocktail bars και να απολαύσετε μια βόλτα στις γειτονικές παραθαλλάσιες περιοχές Σκαφίδια, Κατάκολο και Κουρούτα. 
Ακόμη, γειτονικά μπορείτε να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Σκαφιδιάς που λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό, και άλλα μοναστήρια του νομού όπως η Σέπετο, η Κρεμαστή, η Τρυπητή, η Φραγκαβίλα κ.α. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε τη Νέδα, τον επίκουρο Απόλλωνα, το μουσείο του Κατακόλου και φυσικά τη φημισμένη αρχαία Ολυμπία που βρίσκεται στο νομό, σε απόσταση περίπου 45 χλμ από το χωριό, το μέρος όπου είχαν διεξαχθεί οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες σηματοδοτώντας μια παράδοση πολιτισμού χιλιάδων ετών!


Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τα social media του χωριού για να βλέπετε τις ομορφιές του τόπου: 

Facebook: https://www.facebook.com/leventochori
Instagram: https://www.instagram.com/leventochorion
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCEco-Dmv0-4w4lbY8cqiVuA  ”

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: