Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μ. Μπαλαούρας: Είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis! Και με τη βούλα του ΝΣΚ δεν είναι σκευωρία!

Μ. Μπαλαούρας: Είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis! Και με τη βούλα του ΝΣΚ δεν είναι σκευωρία!

Φέτος, στις 31 Αυγούστου, 21 έντονα κοινωνικά ενεργοί πολίτες έστειλαν  εξώδικο στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, που του επεσήμαναν ότι θα αναζητήσουν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις του, μέσω της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη Novartis,  σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στην Βουλή των Ελλήνων (6. 2.2018),  ξεπερνά τα 3 δισ. € για την περίοδο 2000-2014, ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό τον ανάγκασε  να ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).

Μετά την παραδοχή της Novartis στις 26/06/2020 στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, έλαβαν αποζημίωση 315 εκατομμύρια δολάρια, ενώ άνοιξε ο δρόμος για διεκδίκηση αποζημίωσης και για άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα. Έτσι μια σειρά κρατών ζήτησαν και πήραν αποζημίωση από τη Novartis, όπως Γαλλία (σε 3 εταιρίες 445 εκ.), Ιταλία (κατάσχεση 2,3 εκ. κομπίνα με 9 ιδιωτικά νοσοκομεία Μιλάνου).

  Το Ν.Σ.Κ στη ομόφωνη γνωμοδότηση του καλεί τη κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες δικαστικές αλλά και εξωδικαστικές ενέργειες,  καθώς και να αιτηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, την παροχή ΟΛΩΝ των στοιχείων της υπόθεσης Novartis που βρίσκονται στην κατοχή τους ή άλλων αρχών και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις ΗΠΑ. 

  Το ΝΣΚ καλεί τη Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αγωγές!! Δηλαδή, ότι ζητούσαν οι 21 ενεργοί πολίτες.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι, όπως αναφέρει το πρακτικό του ΝΣΚ, πήρε στοιχεία μεταξύ άλλων και από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στην οποία προΐστατο μέχρι τον εξοβελισμό της, η Ελένη Τουλουπάκη….

 Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι  «μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, θα προβεί μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του ΝΣΚ με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων» (δηλαδή όπως ζητούσαν οι 21 πολίτες).

Για ποιο πράγμα θα προβεί σε αναγκαίες ενέργειες, αφού μέχρι τώρα σκάνδαλο Novartis δεν υπήρχε!!!

  Θυμίζουμε ότι μετά το εξώδικο μας, διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» (5/9/2020) μας χλεύαζε και επιπλέον έγραφε ότι «ο κ. Σταϊκούρας δεν είχε λάβει το εξώδικο»…. Προφανώς του απαντήσαμε σύμφωνα με το σχετικό αποδεικτικό επίδοσης της 31/8/2020.

Τα ονόματα των 21 Ενεργών Πολιτών:

1. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας, Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου Μαρία, Γιατρός Βιοπαθολόγος- Συγγραφέας. Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1986), Εκπρόσωπος στην    Ελλάδα της ICAN (Νόμπελ Ειρήνης 2017)

3. Γεωργούδης Στράτος, Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΟΙΕΛΕ

4. Δαρδανός Γιώργος, συγγραφέας και εκδότης (“Gutenberg”, “Τυπωθήτω”, “Σπουδή”).Τιμήθηκε με το Βραβείο Γραμμάτων-Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών

5. Ευθυμίου Χρήστος, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

6. Καβουριάρης  Μάκης, Καθηγητής Paris VIII (Vincent de Saint Denis)

7. Καπάκος Σταύρος, δημοσιογράφος, Γ.Γ. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

8. Κυβέλος Βαρθολομαίος, συντονιστής «λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες» στο Ν. Φάληρο και Ταμπούρια Πειραιά

9. Κουζέλης  Μάκης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

10. Λύρας Δημήτρης, τ. Διευθυντής Τράπεζας

11. Μανταίος Κώστας, Νομικός, τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων 1967-1974, Αντιπρόεδρος ΣΑΕΕΑ

12. Μαντζαβάς Ανδρέας, μέλος ΔΣ του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, Γεν. Γραμματέας ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

13. Μανωλάκος Αριστείδης Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ

14. Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης), Προέδρος Δ.Σ. Εφημερίδας «Η Εποχή»

15. Μπούκας Δημήτρης, Καθηγητής Westminster-LSE

16. Παπαχρήστος Δημήτρης, Συγγραφέας, αρθρογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών.

17. Πολυχρονόπουλος Κώστας, ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», αρνήθηκε ανακήρυξη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως “Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς”

18. Πορτάλιου Ελένη, Ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

19. Ρέλλας Αντώνης, Σκηνοθέτης- Ανάπηρος ακτιβιστής

20. Ρόκος Κυριάκος, Γλύπτης, Α΄ Βραβεία: Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΕΤΕ,  Ε.Μ.Π., Δήμου Αθηναίων, Vangjush Mio Korcas Αλβανίας

21. Τρίμμης  Δημήτρης, Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: