Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Κυδώνι, το αντιοξειδωτικό φρούτο
Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Κυδώνι, το αντιοξειδωτικό φρούτο - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Κυδώνι, το αντιοξειδωτικό φρούτο



 Διανύοντας την εποχή του Φθινοπώρου το νέο από εμάς για εσάς είναι ότι μέχρι τις 10 Νοέμβρη θα έχουμε τη ζέστη του καλοκαιριού αλλά και την αλλαγή της ώρας. Μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας μια ώρα πίσω για να κερδίσετε τον ύπνο σας. Θέλω να σας μεταφέρω τα μηνύματα της επιτυχίας μας που ακούω στον δρόμο από τους αγαπημένους μου αναγνώστες: «Υπάρχει κυδωνόπιτα και δεν το γνωρίζαμε; Έχετε και άλλες συνταγές; Tις περιμένουμε».

Τις ερωτήσεις και τα καλά σας σχόλια τα ακούω στον δρόμο και στο τηλέφωνο της επικοινωνίας μαζί σας, δίνοντάς μου μεγάλη χαρά. Ναι, τη νιώθουμε όλοι εμείς που μέρα – νύχτα νοιαζόμαστε για την ενημέρωσή σας και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη απέναντί στους χιλιάδες αναγνώστες μας. Έτσι και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ιδιαίτερες συνταγές πάλι με τα κυδώνια που έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικό.

Τάρτα με κυδώνια

Υλικά

Για τη Ζύμη

. 1 κσ. ζάχαρη κρυσταλλική . ½ κγ. αλάτι . 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( επιπλέον λίγο για το ζύμωμα) . 6 κσ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία ψυγείου . 1 αυγό χτυπημένο

Για τη γέμιση

. 50γρ. βούτυρο ανάλατο τους κόκκους από έναν λωβό βανίλιας . 3 μέτρια κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους . 3 κσ. αλεσμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια και φουντούκια) . 4 κσ. σκούρη ζάχαρη συν μία επιπλέον για το τέλος . 1 κγ. κανέλα σε σκόνη . 1/2 κγ γαρίφαλο σε σκόνη . 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά . 2 κσ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη – Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και με τα δάχτυλά μας ζυμώνουμε μέχρι το βούτυρο να απορροφήσει όλα τα στεγνά υλικά. Η ζύμη θα μοιάζει με μικρούς σβόλους. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ στον πάγκο μας, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή και λεία. Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστει για 2 ώρες. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και 1 – 2 μέρες πριν και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, ακόμα και στην κατάψυξη συντηρείται μέχρι 1 μήνα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση – Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C βαθμούς. Βάζουμε μια λαδόκολλα επάνω σε μια επιφάνεια ψησίματος και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τους κόκκους βανίλιας. Μαγειρεύουμε ελαφρά για 2 – 3 λεπτά για να βγάλει η βανίλια τα αρώματά της. Προσθέτουμε τα κυδώνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε έναν μετρίου μεγέθους κύκλο. Μεταφέρουμε στην επιφάνεια ψησίματος. Τοποθετούμε τη γέμιση στο κέντρο της τάρτας, απλώνοντας προς τις άκρες. Αφήνουμε περίπου 5 εκατοστά απόσταση από το τέλος. Απλώνουμε καλά τα κυδώνια. Κλείνουμε τις άκρες σιγά σιγά προς τα κυδώνια σκεπάζοντάς τα μερικώς. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη σκούρη ζάχαρη. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τάρτα μας. Αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Κορμός με μαρμελάδα κυδώνι

Yλικά

4 αυγά 140 γραμμάρια ζάχαρη 80 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ. 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 βανίλια 200 γραμμάρια μαρμελάδα κυδώνι λίγη έξτρα ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε στο μίγμα με τα αυγά το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ. Καλύπτουμε με λαδόχαρτο ένα ταψί 40 επί 32 εκ. και αδειάζουμε σ’αυτό το μίγμα. Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τοποθετούμε πάνω το παντεσπάνι. Τυλίγουμε την πετσέτα με το παντεσπάνι και το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει. Ξετυλίγουμε την πετσέτα και απλώνουμε στο παντεσπάνι τη μαρμελάδα κυδώνι. Ξανατυλίγουμε το παντεσπάνι. Αφήνουμε τον κορμό να σφίξει. Μπορούμε να τον βάλουμε στο ψυγείο για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Κόβουμε τον κορμό σε φέτες και σερβίρουμε.

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού κίτρινο ή κόκκινο

Υλικά

• 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια • 750 γραμ. ζάχαρη • 1½ ποτήρι νερό • 1/3φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες • 1½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε ένα – ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε την φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια, αν τα θέλουμε έτσι. Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό τού ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε μια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: