Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Μάθε σε 3 λεπτά ότι πρέπει να γνωρίζεις για τον καταρροϊκό πυρετό.

Μάθε σε 3 λεπτά ότι πρέπει να γνωρίζεις για τον καταρροϊκό πυρετό.

Με 4 ερωτήσεις και 4 σύντομες απαντήσεις από τον γνωστό κτηνίατρο της Αμαλιάδας Θανάση Γεωργόπουλο.

Το iliakanea.gr λόγω του μεγάλου θορύβου που γίνεται αυτήν την εποχή με την έξαρση του καταρροϊκού πυρετού, επισκεφτήκαμε και ρωτήσαμε έναν από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους στην Ηλεία. Τον γνωστό κτηνίατρο και (άμισθο) Αντιδήμαρχο Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο Ήλιδας κ. Θανάση Γεωργόπουλο.

Εκείνος, πριν αρχίσουμε να ρωτάμε τα πως και τι για τον καταρροϊκό πυρετό, μας καθησύχασε λέγοντάς μας ότι στην περιοχή μας έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε πλήρως την κατάσταση. Οι κτηνοτρόφοι άκουσαν και εφάρμοσαν τις συμβουλές τόσο της Περιφέρειας όσο και των κτηνιάτρων που συνεργάζονται.

Αυτό που ζήτησε να σας μεταφέρουμε και το τόνισε ιδιαίτερα, είναι ότι στην πρώτη υποψία εμφάνισης της νόσου, ο κτηνοτρόφος να το αναφέρει αμέσως στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.

Τι είναι και ποια ζώα νοσούν;

Ο καταρροϊκός πυρετός ή νόσος της κυανής γλώσσας είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με αρθρόποδα (κουνούπια) του γένους Culicoides.

Όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια, καμήλες) είναι ευαίσθητα στη μόλυνση από τον ιό, άλλα μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.

Πώς μεταδίδεται;

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης είναι με τσιμπήματα από κουνούπια του γένους    Culicoides.

Συμπτώματα

Πρόβατα   

+1 περίοδος επώασης στα πρόβατα ποικίλει από 4 έως 14 ημέρες. Η σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων επηρεάζεται από τον ορότυπο του ιού του ΚΠ, τη φυλή του ζώου και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η 

εκθεση στην ηλιακη ακτινοβολία

άμεση και μακρά έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία..

Πρόβατο με σιελόρροια ως αποτέλεσμα των πολλαπλών ελκών στη στοματική κοιλότητα

Η προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία με χρήση καταλυμάτων έδειξε ότι προκάλεσε λιγότερες υπεραιμικές αλλοιώσεις στα ζώα αυτά. Η θνησιμότητα που παρατηρείται στα πρόβατα ποικίλει από 1% έως 30%.

Οξεία μορφή

> Πυρετός μέχρι και 42 C, καταβολή

> Οίδημα στη περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών

Διαυγές ορώδες ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες

> Φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα έντονη σιελόρροια ( αφροί στο στόμα) > Οίδημα και μπλέ γλώσσα (σπάνιο)

> Χωλότητα λόγω φλεγμονής της στεφάνης της χηλής και ποδοδερματίτιδα, κινούνται με δυσκολία

> Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών

> Επιπλοκές πνευμονίας

> Απώλεια βάρους και θάνατος

Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης

Ποια είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχει. Χρησιμοποιούνται φάρμακα μόνο για την καταπολέμηση των επιπλοκών, καθώς και απεντομώσεις, για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Πώς γίνεται η καταπολέμηση;

Καταπολέμηση των εντόμων, με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα.

* Άμεση αναφορά στο πλησιέστερο κτηνιατρείο όταν υπάρχει υποψία εμφάνισης της νόσου.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: