Μαθητές από την Ουκρανία στον Πύργο και στην Αρχ. Ολυμπία - «Έδειξαν» το δρόμο της ειρήνης!
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μαθητές από την Ουκρανία στον Πύργο και στην Αρχ. Ολυμπία – «Έδειξαν» το δρόμο της ειρήνης!
Μαθητές από την Ουκρανία στον Πύργο και στην Αρχ. Ολυμπία - «Έδειξαν» το δρόμο της ειρήνης! - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Μαθητές από την Ουκρανία στον Πύργο και στην Αρχ. Ολυμπία – «Έδειξαν» το δρόμο της ειρήνης!«Βροντερό» μήνυμα ειρήνης αλλά και πολιτισμού, μετέφεραν σε Πύργο και Αρχ. Ολυμπία οι μαθητές του 139ου ενιαίου σχολείου του Κιέβου Ουκρανίας, οι οποίοι με τους συνοδούς τους φιλοξενούνται αυτή την εποχή στις κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Ηλείας στη Σκαφιδιά.  

Την πρωτοβουλία για την παρουσία των μαθητών του Κιέβου στην πρωτεύουσα του Νομού και στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε ο σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος», δια του προέδρου του κ. Μιχ. Ροδόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε το δήμαρχο Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλο για την υποδοχή των παιδιών και των συνοδών τους. 

Αρχικά οι Ουκρανοί μαθητές που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, μετά την εισβολή της Ρωσίας, μετέβησαν στην Αρχ. Ολυμπία όπου κρατώντας τη σημαία της χώρας τους σε γιγάντιες διαστάσεις, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το ιστορικό μουσείο της περιοχής, περνώντας το μήνυμα κατά του πολέμου στους ντόπιους, καθώς και τους πολυάριθμους ξένους τουρίστες. 

Εν συνεχεία έγινε επίσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου την αντιπροσωπεία από το 139ο σχολείο του Κιέβου υποδέχτηκε ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως από την περιοχή της Ουκρανίας ξεκίνησαν οι μεγάλες προσπάθειες για την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. 

«Στον τόπο μας υπάρχουν αρκετοί πολίτες της Ουκρανίας εδώ και πολλά χρόνια και μπορούν να σας πουν όταν συμβιώνουμε όλοι μαζί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε αυτό το δύσκολο καιρό που περνάτε η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη στήριξη προς την Ουκρανία και θέλουμε να τελειώσει αύριο ο πόλεμος, γιατί κανένας πόλεμος δεν είναι καλός. Με τον κ. Ροδόπουλο εδώ έχουμε μια συνεργασία για τη δημιουργία συνθηκών καλής φιλοξενίας και υπάρχει ένας δραστήριος σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας, ενώ πρόσφατα στην περιοχή μας είχαμε φιλοξενήσει Ουκρανούς μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού, στη γειτονική Βροχίτσα. Εμείς θα έλθουμε στην κατασκήνωση της Σκαφιδιάς, θα φέρουμε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά και τα υπόλοιπα θέματα θα τα τακτοποιήσουμε με τον κ. Ροδόπουλο. Θα προσφέρουμε δώρα στα παιδιά για να θυμούνται ότι κάποια στιγμή της ζωής τους πέρασαν από αυτό τον τόπο που είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύργου. 

«Προσωπικό ενδιαφέρον» 

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Ροδόπουλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου για το προσωπικό ενδιαφέρον του γύρω από την φιλοξενία των παιδιών, λέγοντας πως αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, που ζήτησαν να τον επισκεφτούν προκειμένου να παρουσιάσουν και τις παραδοσιακές δράσεις τους στο σχολείο. 

«Σήμερα πήγαμε στην Αρχ. Ολυμπία και ήλθαμε εδώ, στον άνθρωπο δήμαρχο, διότι σας γνωρίζω σαν γιατρό στην Πάτρα και ότι ζήτησα ανταποκριθήκατε άμεσα. Ακόμα και σαν δήμαρχος το 2019 που είχα φέρει για πρώτη φορά τα παιδιά από την Ουκρανία στην κατασκήνωση, τα επισκεφτήκατε και τους δώσατε δώρα. Αυτό το έργο που γίνεται στην κατασκήνωση είναι καλό για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή. Με τη βοήθεια του Μητροπολίτη μας κ. Γερμανού ο οποίος μας έχει παραχωρήσει την κατασκήνωση της Σκαφιδιάς και που χρόνια φέρνει από την Ουκρανία και Ρωσία παιδιά, θα συνεχίσουμε το έργο μας» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας.  

«Άψογη υποδοχή και φιλοξενία» 

Στην άψογη φιλοξενία αλλά και διαρκή συμπαράσταση που βιώνουν οι μαθητές του Κιέβου στην περιοχή της Σκαφιδιάς, αναφέρθηκε μιλώντας εν συνεχεία, η διευθύντρια του 139ου σχολείου Κιέβου κ. Οξάνα Οσένκο 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ροδόπουλο για τη φιλοξενία και εσάς δήμαρχε για την υποδοχή, η Ελλάδα είναι δεύτερο σπίτι μας, με την μεγάλη ομορφιά και την ιστορία σας. Στην Ουκρανία έχουμε πόλεμο και κάποια από τα παιδάκια που είναι εδώ, δεν έχουν πλέον σπίτι… Και το σχολείο τους έχει καταστραφεί από τις βόμβες. Εσείς κ. δήμαρχε και ο κ. Ροδόπουλος είστε ο μοναδικός που μας δεχτήκατε, σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια και την

Ελλάδα για τη συμπαράσταση που μας δείχνει. Εμείς δεν ξέραμε που πάμε, αλλά επισκεφτήκαμε εσάς και τώρα που ήλθαμε γνωρίσαμε την ομορφιά της Ελλάδας, αλλά και την καλοσύνη των ανθρώπων και ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας, ότι οι φίλοι μας θα μας πολεμάνε. Βομβαρδίζανε τα πάντα και μπροστά στα μάτια των παιδιών. Καταφέραμε να ζήσουμε και φέραμε τα παιδιά εδώ, δυστυχώς όμως δεν μπόρεσαν όλοι οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να έλθουν. Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουν τα σχολεία γιατί ακόμα βομβαρδίζουν, όχι μόνοι στο Κίεβο αλλά σε όλη την Ουκρανία. Αυτές τις δύο εβδομάδες που είμαστε εδώ είμαστε ευτυχισμένοι διότι δεν ακούμε σειρήνες… Είμαστε ειρηνικός λαός αλλά κανένας δεν θα μας γονατίσει, αγαπάμε τη χώρα μας και θα κάνουμε τα πάντα να είμαστε πάλι δυνατοί…» ανέφερε η κ. Οσένκο.  

Παρών στη συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο Πύργου ήταν και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σκαφιδιάς του δήμου Πύργου κ. Αντ. Αρβανίτης. 

Ακολούθησαν ομιλίες, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και παραδοσιακοί χοροί της Ουκρανίας από τους μαθητές στην κεντρική πλατεία Πύργου, οι οποίοι εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους που τους χειροκρότησαν θερμά. 

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: