Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Με κέφι και χορό η κοπή της πίτα του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας
Με κέφι και χορό η κοπή της πίτα του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Με κέφι και χορό η κοπή της πίτα του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας

Με κέφι, χορό, αλλά φυσικά και τσικουδιά πραγματοποιήθηκε χθες η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας «Η Μεγαλόνησος Κρήτη», μέσα σε μια όμορφη κρητική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Γιώργος Μπατουδάκης (λύρα), Θοδωρής Μανώλικας (λαούτο) Κωνσταντίνα Νικολούτσου (κιθάρα), Παναγιώτης Βασιλείου (αρμόνιο) και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, ενώ την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος Β’.

Απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενος, η πρόεδρος του συλλόγου Μαντώ Σφυρογιαννάκη-Καράμπελα έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον εορτασμό της επετείου της ιστορικής Μάχης της Κρήτης, στη γιορτή της τσικουδιάς και σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Όλες οι δράσεις, όπως είπε, γίνονται με στόχο ο Σύλλογος Κρητικών Νομού Ηλείας να διαδώσει, να διατηρήσει και να μεταφέρει στις επόμενες γενιές τον πολιτισμό της Κρήτης, αλλά και να συμβάλλει στα πολιτιστικά του Πύργου και του νομού Ηλείας. «Ο πολιτισμός αποτελεί το βασικό παράγοντα αφύπνισης και ανάδειξης κάθε πόλης και ο Πύργος το έχει απόλυτη ανάγκη. Χαιρόμαστε για οποιαδήποτε προσπάθεια βλέπουμε να γίνεται. Το 2022 είχαμε μια καλή συνεργασία με το Δήμο Πύργου, η οποία θα συνεχιστεί ώστε κάποια στιγμή να επιλύσουμε το θέμα της στέγασης του συλλόγου μας.

Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, πρότεινε να ονομαστεί οδός ή πλατεία του Πύργου με τον όνομα του αείμνηστου Θέμη Μπαντουδάκη, αποδεχόμενοι προηγούμενη πρόταση και του Δημάρχου, καθώς είναι γνωστή η συμβολή του Θέμη Μπαντουδάκη στα πολιτιστικά δρώμενα του Πύργου και όχι μόνο» ανέφερε η Μαντώ Σφυρογιαννάκη-Καράμελα.

Κατά την σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Πύργου τόνισε ότι «έχουμε την τύχη να έχουμε ένα πολύ ζωντανό και δημιουργικό μέρος της κρητικής γενιάς. Ο Σύλλογος έχει διαχρονικά ζωντανή και δραστήρια παρουσία στον τόπο. Δημιουργεί γεγονότα, δεν είναι ένας σύλλογος με τυπικές και διεκπεραιωτικές διαδικασίες. Κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις και τη συμμετοχή του στα κοινά της Ηλείας. Εύχομαι να έχετε μια χρονιά με υγεία, να χρωματίζετε το χρόνο τις δράσεις που κάνετε, τα ήθη και τα έθιμά σας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά που βρεθήκαμε εδώ. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και για τους Κρήτες του τόπου μας. Είμαι και εγώ ενεργό μέλος του συλλόγου γιατί η σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Κρήτη.  Χρόνια πολλά με υγεία και συγχαρητήρια για τις δραστηριότητες του συλλόγου».

«Είναι μεγάλη χαρά που βρέθηκα εδώ μαζί σας. Είναι γνωστό ότι με συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί με την Κρήτη. Εύχομαι αυτό το κλίμα ομοιογένειας, αγάπης και αλληλεγγύης, που υπάρχει εδώ, να υπάρχει όλη τη χρονιά και είμαι βέβαιος ότι και η πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου θα φροντίσουν να κρατάνε ζεστή την κρητική λεβεντιά» τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Τέλος, το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Βαρουξής ανέφερε ότι «όλη μου τη ζωή περιβαλλόμουν από Κρητικούς και από μικρός έχω νιώσει την αγάπη και το πόσο εργατικοί άνθρωποι είναι. Φέτος, επειδή ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά και στα Χανιά, είδα και τις ομορφιές του νησιού από κοντά και το πόσο φιλόξενοι είστε. Θα πω ένα μεγάλο μπράβο για το γεγονός ότι έχετε μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για την Κρήτη και για τον τόπο σας και στη νέα γενιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόεδρος του συλλόγου. Από την στιγμή που αγαπάτε και έχετε στην καρδιά σας την Κρήτη, την έχετε και εδώ στην Ηλεία. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, χαρούμενοι, υγιείς και ό,τι καλύτερο στο σύλλογο και τη λεβεντογέννα Κρήτη».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: