Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Με το χαμόγελο στα χείλη» 82 χρόνια μετά – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί
Σάνα Μάριν: Νέα, ωραία και πρωθυπουργός σε πάρτι - Είναι αυτονόητο δικαίωμά της; - Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

«Με το χαμόγελο στα χείλη» 82 χρόνια μετά – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί


Η επέτειος του «Όχι» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής, όταν στους δρόμους της Αθήνας περιπολούσαν οι ένοπλες αναπληρωματικές μεραρχίες της Βέρμαχτ. Το 1941, οι τυπικότητες πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό κτίριο και έπειτα ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων.

Επίσημα η επέτειος γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Ακόμη και τα χρόνια της Κατοχής, ο ελληνικός λαός δεν ξέχασε ούτε γιατί πολέμησε ούτε και πως νικήθηκε. Όπως και την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τιμάται η έναρξη του ένοπλου αγώνα ενάντια σε έναν επίδοξο κατακτητή και όχι η λήξη αυτού.

Το χρονικό των μαχών είναι χιλιοειπωμένο και μελετημένο. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι πως παρά την ιδεολογική σύμπνοια του καθεστώτος Μεταξά και της φασιστικής Ιταλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος αυταρχικός ηγέτης που δεν τάχθηκε υπέρ των δυνάμεων του Άξωνα και όρθωσε ανάστημα ενάντια στο μέχρι τότε φαινομενικά ανίκητο στρατιωτικό μπλοκ της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Όταν ο  Μεταξάς κοίταξε τον Γκράτσι και του απάντησε στο πολεμικό τελεσίγραφο με μία φράση που έμεινε στην ιστορία: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος», ο Μεταξάς εξέφραζε λακωνικά το συναίσθημα όλου του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν επιθυμούσε να υποταχθεί και, πράγματι, μόλις μαθεύτηκαν τα νέα, κινητοποιήθηκε αμέσως βγαίνοντας στους δρόμους και φωνάζοντας αντι-ιταλικά συνθήματα.

Τα νούμερα της μετέπειτα επιστράτευσης αποδεικνύουν τα ανωτέρω. Μετά την δημοσίευση του εν λόγω ΦΕΚ (Φ.Ε.Κ. 337 28ης Οκτωβρίου 1940), ο Ελληνικός στρατός αυξήθηκε σε μέγεθος από 35.000 ενεργούς στρατιώτες την 28η Οκτωβρίου 1940 σε  232.000 την 13η Νοεμβρίου 1940.

Η νίκη επί των Ιταλών εξύψωσε το φρόνημα των Ελλήνων και αποτέλεσε μία στιγμή ενότητας, έπειτα από τα δύσκολα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής. Κι αυτό συνέβη, ακόμα κι όταν ο θρίαμβος επισκιάστηκε από την γερμανική κατοχή, που άρχισε 7 μήνες μετά. Στην πραγματικότητα, η απόκρουση της ιταλικής εισβολής ήταν η πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα, ανυψώνοντας έτσι το ηθικό όλων των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: