Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Μέχρι να το μελετήσει o Βορίδης, να πάρουν οι αγρότες αυτά που εκκρεμούν με ευθύνη των ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ;
Μέχρι να το μελετήσει o Βορίδης, να πάρουν οι αγρότες αυτά που εκκρεμούν με ευθύνη των ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ;

Μέχρι να το μελετήσει o Βορίδης, να πάρουν οι αγρότες αυτά που εκκρεμούν με ευθύνη των ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ;


Τη Δευτέρα, είχαμε την ανακοίνωση για τη δέσμευση ενός ποσού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για ειδικές ενισχύσεις των αγροτών, ωστόσο και πάλι η κατάσταση παραμένει θολή, καθώς οι ιθύνοντες όλο το εξετάζουν, χωρίς να εξασφαλίζεται ούτε ο οριζόντιος χαρακτήρας των ενισχύσεων ούτε η σαφήνεια των ειδικότερων κλάδων – παραγωγών (προϊόντων) που θα ωφεληθούν.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αναβλητικότητας και μελέτης, από πολλές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας έρχεται η εξής πρόταση: «Μέχρι να σκεφθούν οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τι θα κάνει με τα 150 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν σ’ αυτή τη φάση να καταβάλουν στον αγροτικό κόσμο τουλάχιστον αυτά που εκκρεμούν με υπαιτιότητα των αρμόδιων αρχών;».

Παράδειγμα 1ο : Ένας σεβαστός αριθμός αγροτών, είχε προχωρήσει από τον περασμένο χρόνο σε κάποιες μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, κάτι που προβλέπεται ρητά από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις εγκυκλίους που εκδίδει κάθε τόσο ο ΕΛΓΑ. Δηλώθηκαν λοιπόν αυτές οι αλλαγές, υποβλήθηκαν κανονικά τα σχετικά έγγραφα, πληρώθηκαν κανονικά οι άμεσες ενισχύσεις, κάποια στιγμή, περί τα τέλη του 2019, οι εν λόγω δικαιούχοι ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πρέπει να δώσουν εκ νέου ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία (διευκρινήσεις) επί των οποίων θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια ο σχετικός έλεγχος.

Τα συμπληρωματικά στοιχεία δόθηκαν, οι διευκρινήσεις υπήρξαν, από τα μέσα Ιανουαρίου 2020, έμενε να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Τελειώνει αύριο και ο Μάρτιος και η ενημέρωση από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ λέει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος με τις οδηγίες του Οργανισμού για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί εκ των αγροτών της παραπάνω κατηγορίας ανέμεναν εναγωνίως το τελευταίο διάστημα τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την ειδική ενίσχυση του βάμβακος. Υπάρχουν για παράδειγμα βαμβακοκαλλιεργητές για τους οποίους, η ειδική ενίσχυση των 65 ευρώ το στρέμμα, είναι αυτό που μένει τελικά σαν καθαρό κέρδος της όλης δραστηριότητάς τους και κάνει τη «μαγιά» για να ξεκινήσει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος. Τι απαντάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αρμόδιες αρχές σε έναν βαμβακοπαραγωγό που καλλιεργεί 500 στρέμματα, είναι καθ’ όλα εντάξει στις υποχρεώσεις του, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένει με υπαιτιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ 32.500 ευρώ, χωρίς να ξέρει αν και πότε θα τα εισπράξει; Πως μπορεί αυτός ο επαγγελματίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά του; Πως θα είναι εντάξει στο κατάστημα αγροτικών εφοδίων που τον προμηθεύει με τα απαραίτητα εφόδια;

Παράδειγμα 2ο : Εκκρεμούν εδώ και χρόνια οι πληρωμές χιλιάδων αγροτών που ήταν στον λεγόμενο έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ τα έτη 2013 και 2014. Πρόκειται για γνωστή ιστορία, η οποία έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο και η οποία με βάση τις διαβεβαιώσεις των κατά τόπους υπηρεσιών του Οργανισμού Πληρωμών, έφτανε στο τέλος της. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι έγιναν, τα συμπληρωματικά στοιχεία εκ μέρους των αιτούντων την ενίσχυση κατατέθηκαν, όλα έδειχναν να είναι ώριμα, ωστόσο οι πληρωμές και πάλι δεν έγιναν, γιατί η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ παραμένει εδώ και μέρες αδικαιολόγητα κλειστή, δήθεν λόγω κορωνοϊού. Το έχουμε πει, είναι άλλο ο συνωστισμός για τις δηλώσεις στα ΚΥΔ και είναι άλλο η αδιάκοπη λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα υπόλοιπα.

Στην περίπτωση των δικαιούχων ενισχύσεων για τα έτη 2013 και 2014 τα χρήματα είναι αρκετά κι ακόμα περισσότερη είναι η ανάγκη αυτών που τα δικαιούνται, γιατί, από την περίοδο εκείνη, έχοντας χάσει σημαντικά ποσά ενισχύσεων, βρίσκονται συνεχώς σε ταμειακή δυσχέρεια και οικονομική δυσπραγία.

Γίνεται αυτές τις μέρες μεγάλη συζήτηση για το πως θα μπορέσουν να διευκολυνθούν κατά κάποιο τρόπο και οι αγρότες από τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Προφανώς και πρέπει, όταν μάλιστα αποτελεί κοινό μυστικό ότι το 60% των δραστηριοποιούμενων σήμερα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής κινούνται ξεκάθαρα κάτω από τα όρια της βιωσιμότητας, δηλαδή «τρώνε από τα έτοιμα» και σε κάποιες περιπτώσεις «τρώνε τις σάρκες τους».

Μέχρι λοιπόν να έρθει και η σειρά των αγροτών να πάρουν μια βοήθεια από τα περιβόητα πακέτα του κορωνοϊού και τα να μοιρασθούν τα… πρώτα 150 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο Σταϊκούρας στον Βορίδη, χωρίς κάποια περαιτέρω εξειδίκευση, ας γίνει μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι αγρότες με αυτά τα οποία δικαιούνται. Εν προκειμένω, από τα «καθυστερούμενα», όπως τα λένε οι αγρότες, του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις εκκρεμούσες για πολύ καιρό αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: