Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Μεγάλη απογοήτευση στους μικρούς επιχειρηματίες της Ηλείας – Πρακτικά αποκλείονται από την ενίσχυση για Covid-19!

Μεγάλη απογοήτευση στους μικρούς επιχειρηματίες της Ηλείας – Πρακτικά αποκλείονται από την ενίσχυση για Covid-19!

Σοκ για τους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην Ηλεία αποτέλεσε η ανακοίνωση των προϋποθέσεων για να καταφέρουν να πάρουν την οικονομική ενίσχυση, που ανακοίνωσε η Περιφέρεια για τον Covid 19.

Τα 30.000.000 ευρώ που περίμεναν πως και πως οι μικροί επιχειρηματίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για να πάρουν μια ανάσα, όπως λένε οι ίδιοι δεν θα είναι για αυτούς…

Λόγος είναι οι προϋποθέσεις που έχουν μπει. Μια από αυτές είναι η ενημερότητα σε ασφαλιστικά και φορολογικά, γεγονός που αποκλείει τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις της Ηλείας.

Μια δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να υπάρχει έστω ένας εργαζόμενος, γεγονός που αποκλείει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν υπάλληλο…

Ας δούμε τι είπε στο iliakanea.gr ο κ. Πάνος Αποστολόπουλος:

” Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πολλές μικρές ατομικές ή εταιρικές επιχειρήσεις μένουν εκτός του μέτρου της οικονομικής ενίσχυσης της Περιφέρειας.

Το κριτήριο που αφορά των αριθμό των εργαζομένων όπως επίσης και το χρονικό διάστημα συγκεκριμένων τριμήνων που έχει επιλεγεί προκειμένου να αποδείξουν οι επιχειρήσεις ότι έχουν πτώση τζίρου δεν συμπεριλαμβάνει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως εποχικές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνει ταφόπλακα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να κρίνεται αβέβαιη η επόμενη ημέρα.

Χωρις ρευστότητα δεν μπορούμε να έχουμε ένα βέβαιο μέλλον. Δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να προσφύγουμε για ακόμα μια φορά στις τράπεζες.

Πρέπει από την αρχή η Περιφέρεια να αφουγκραστεί τις διαπιστώσεις του εμπορικού κόσμου και να αρθούν αυτά τα σημαντικά εμπόδια έτσι ώστε ο αρχικός στόχος της δράσης που είναι η ρευστότητα όσο των δυνατόν περισσότερων δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων να πραγματοποιηθεί επί της ουσίας διαφορετικά θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό και επιλεκτικό μέτρο

Πρώην πρόεδρος επαγγελματικού συλλόγου Κατακόλου, Μέλος Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας

Με τη σειρά του ο κ. Νίκος Σαψάλης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας είπε στο iliakanea.gr

” Άλλο ένα μέτρο που τα χρήματα θα τα πάρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που δεν τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη και όχι οι μικρές επιχειρήσεις που τα χρειάζονται απελπισμένα!

Εμείς, ως Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας είχαμε κάνει συνάντηση από τον Μάρτιο ακόμη και είχαμε επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης για τις μικρές επιχειρήσεις τόσο προς τους δήμους όσο και προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οκτώ μήνες μετά, εάν εξαιρέσουμε τα 800 ευρώ, δεν έχει γίνει τίποτα! Είχαμε ζητήσει άμεση ενίσχυση σε κάθε κατάστημα 5.000 ευρώ και για κάθε υποκατάστημα 1.500 ευρώ, όπως έλεγε η Ευρώπη, χωρίς κριτήρια φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας. Μπορούσαν να το πράξουν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Τι έκανε η Γερμανία, που συχνά μας την παρουσιάζουν ως παράδειγμα; Έδωσε αμέσως σε κάθε επιχείρηση 7.000 ευρώ και ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων έφτασε τις 30.000 ευρώ. Άμεσα!

Εμείς μετά από οκτώ μήνες καθυστέρησης βάζουμε αυστηρές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη την ενίσχυση. Οι μικροί επιχειρηματίες.

Ως μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες περιμέναμε άλλα πράγματα από τον Περιφερειάρχη, που στις προεκλογικές του περιοδείες τόνιζε ότι θα στηρίξει τη μικρή επιχείρηση”…

Τέλος, ο κ. Σαψάλης μας δήλωσε απογοητευμένος και από το πολύ χαμηλό ποσό των 30 εκατ. ” Ακόμη και εάν δεν απέκλειαν κανέναν, δεν θα περίσσευε τίποτα το ουσιαστικό εάν αναλογιστούμε την ποσότητα και το μέγεθος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας”, μας είπε και ζήτησε να επανεξεταστεί το όλο θέμα. Τόσο για τους αποκλεισμούς όσο και για το μικρό ποσό που θα διατεθεί.

Με τη σειρά του ο κ. Ξανθούλης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου μας δήλωσε την έντονη ανησυχία του για το πόσο χαμηλό είναι αυτό το ποσό των 30.000.000 ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, εκτός από τον ουσιαστικό αποκλεισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασε τον προβληματισμό του στο γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν η εποχικότητα στην λειτουργία των επιχειρήσεων (πχ τουρισμός) και ευνοούνται έτσι οι μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν όλη την διάρκεια του έτους.

Ο κ. Ξανθούλης, επιφυλάχθηκε να μας πει περισσότερα για το καυτό θέμα της οικονομικής ενίσχυσης λόγω Covid-19 μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Γιαννόπουλο.

Το iliakanea.gr θα σας ενημερώσει για τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν. Συνεχίστε να ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα μας!

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: