Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στην τιμή αερίου
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στην τιμή αερίου
Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στην τιμή αερίου

Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στην τιμή αερίου

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως ζήτημα επάρκειας δεν τίθεται. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις τιμές του φυσικού αερίου, με αρμόδιες πηγές να αναγνωρίζουν πως παγίωση των τιμών σε επίπεδα υψηλότερα των 100 ευρώ τη μεγαβατώρα (MWh) ασκεί πιέσεις και στο ΑΕΠ και στον προϋπολογισμό.

Οι «λογαριασμοί» του υπουργείου Οικονομικών και για την εξέλιξη του ΑΕΠ και για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο έχουν γίνει ακριβώς με μέση τιμή 100 ευρώ τη μεγαβατώρα έως το τέλος του έτους.

Κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου αφαιρεί από το ΑΕΠ 500 με 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια αύξηση απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής των τιμολογίων του ρεύματος σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ίσχυαν πριν την ενεργειακή κρίση. Ισχύει βεβαίως και το αντίστροφο, δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ και εξοικονομήσεις δημοσιονομικού χώρου, αλλά το σίριαλ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες δεν δημιουργεί περιθώρια αισιοδοξίας. Το αντίθετο.

Το νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου ξεκίνησε με την Gazprom να επικαλείται ελλείψεις ανταλλακτικών που καθιστούσαν «επιβεβλημένο» τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς τη Γερμανία σε πρώτη φάση και την Ιταλία στη συνέχεια. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Χάμπεκ κάλεσε τους Γερμανούς να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας καθώς «κάθε κιλοβατώρα μετράει», την ώρα που ο επικεφαλής της Gazprom διεμήνυε «το προϊόν μας, οι κανόνες μας»…

Πολλοί φοβούνται πως ο περιορισμός της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη των τελευταίων ημερών αποτελεί μια «πρόβα» ή αλλιώς ένα «μήνυμα» της Μόσχας για το τι μπορεί να συμβεί στην Ε.Ε τον ερχόμενο χειμώνα, την ώρα που ο εφοδιασμός με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ έχει διαταραχθεί μετά την έκρηξη σε εργοστάσιο LNG στο Τέξας.

Πηγή: Euro2day.gr

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: