Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μειωμένα ενοίκια: Αποζημιώσεις μέχρι και με… πενταψήφια νούμερα στους ιδιοκτήτες – Πότε και ποιοι θα πληρωθούν

Μειωμένα ενοίκια: Αποζημιώσεις μέχρι και με… πενταψήφια νούμερα στους ιδιοκτήτες – Πότε και ποιοι θα πληρωθούν

Χρήματα στην τσέπη θα πάρουν από το κράτος για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο – οπότε και ξεκίνησαν τα αλλεπάλληλα lockdown – οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Παρά την ζημιά που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους, έως τώρα ήταν η μοναδική κατηγορία «επαγγελματιών» που δεν είχαν ενισχυθεί με την μορφή χρηματικής αποζημίωσης.

Έπειτα από 11 μήνες που υποχρεώνονται να εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια οι εκμισθωτές ακινήτων θα δουν το χρώμα του χρήματος: Από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία και υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης, το «μοντέλο» αποζημιώσεων για τις απώλειες ενοικίου των «εισοδηματιών» δεν προέβλεπε οικονομική ενίσχυση τοις μετρητοίς έως και τον Νοέμβριο. Για τα «χαμένα» ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου, οι εκμισθωτές είχαν δικαίωμα σε φοροαπαλλαγές, καθώς ποσοστό 30% της απώλειας που υπέστησαν συμψηφίστηκε με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Η ώρα των πληρωμών
Τον μήνα Νοέμβριο αποφασίστηκε να τους καταβληθεί χρηματική αποζημίωση για τις απώλειες που έχουν: Ανάλογη ήταν η απόφαση και για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου, όπως και γι’ αυτά του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς, με διαφοροποίηση μόνο για τον Ιανουάριο –επί του παρόντος- στο ύψος της αποζημίωσης. Μετά τις αποφάσεις λοιπόν έφτασε και η ώρα της πρώτης πληρωμής: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα ποσά που αναλογούν σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου – που τον μήνα Νοέμβριο υποχρεώθηκε να εισπράξει μειωμένο ενοίκιο- θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς την επόμενη εβδομάδα. Η αποζημίωση για τον μήνα Δεκέμβριο γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί και αυτή μέσα στον τρέχοντα μήνα, πιθανόν το τελευταίο 5νθημερο ή το πολύ τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη.

Αποζημιώσεις με… πενταψήφια νούμερα
Τα χρήματα που θα πάρουν ως αποζημίωση «χασούρας» ενοικίου θα αρχίζουν από 40 ευρώ (για μίσθωμα 200 ευρώ πριν από το «ψαλίδι») και φτάνουν τα 1.000 ευρώ (για ενοίκιο 5.000 ευρώ). Βεβαίως επειδή δεν υπάρχει ανώτατο «πλαφόν» στην επιστροφή της ζημιάς, τα νούμερα της αποζημίωσης δεν αποκλείεται να είναι και… πενταψήφια εάν το ενοίκιο ξεπερνά τα 50.000 ευρώ, ενδεχομένως σε κάποια μεγάλα συγκροτήματα ακινήτων. Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στην σύμβαση ενοικίων.

Παραδείγματα αποζημίωσης ενοικίου
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για το οποίο τον Νοέμβριο υπήρξε μείωση κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.
· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει την επόμενη εβδομάδα ως αποζημίωση από το κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.
· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

Νέες αλλαγές στον υπολογισμό της αποζημίωσης
Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλάζει και πάλι το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 11 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου.
Μέχρι… νεωτέρας για τον Φεβρουάριο ισχύει η απόφαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φτάνει το 80%, εάν ο ενοικιαστής τους ήταν κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή στις 16 Δεκεμβρίου. Γι’ αυτές αποκλειστικά τις περιπτώσεις θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το 60% του αρχικού ενοικίου από το Κράτος.

enikonomia.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: