Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μειωμένο εισόδημα πολιτών και μικρές απορροφήσεις του ΕΣΠΑ….
Μειωμένο εισόδημα πολιτών και μικρές απορροφήσεις του ΕΣΠΑ….

Μειωμένο εισόδημα πολιτών και μικρές απορροφήσεις του ΕΣΠΑ….

Tα αποτελέσματα έρευνας από τo Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας είναι απογοητευτικά, αφού εκτός από την ανεργία όπου υπάρχει αισθητή μείωση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει κάνει «βουτιά», το ετήσιο εισόδημα που έχει κατά μέσο όρο στην διάθεσή του ο κάθε πολίτης της περιφέρειας μας είναι το μικρότερο σε όλη την χώρα, ενώ πάνω από 1 στους 4 κατοίκους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας.

Το ΑΕΠ της Δυτικής Ελλάδας το 2020 ανήλθε σε 7,4 δις ευρώ, σημειώνοντας μείωση 21% σε σχέση με το 2011. Το 2019 το διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο σε εθνικό επίπεδο ήταν 12,7 χιλιάδες ευρώ, χαμηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο. Το εισόδημα των κατοίκων του νοτίου Αιγαίου ανήλθε στις 16 χιλιάδες ευρώ περίπου, ενώ το μικρότερο ήταν αυτό των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, που ανήλθε σε μόλις 10 χιλιάδες ευρώ περίπου, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη έντονων διαπεριφερειακών ανισοτήτων στη χώρα.

Η μείωση των δημοσίων επενδύσεων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την αρνητική επίδραση της κρίσης στην οικονομία των περιφερειών της χώρας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα από το 2011 μέχρι το 2019 σημείωσαν πτώση άνω του 40% ενώ στην Δυτική Ελλάδα η μείωση ανέρχεται σε 33,1%.

Οι ελληνικές Περιφέρειες δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, 1 χρόνο μετά την τυπική ολοκλήρωση των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Το Δεκέμβριο του 2021, πρώτη σε απορροφητικότητα κεφαλαίων ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και τελευταία η Δυτική Μακεδονία με την Δυτική Ελλάδα να βρίσκεται μια μόλις θέση πιο πάνω.

Η ανεργία επηρέασε σημαντικά τις περιφερειακές οικονομίας από το 2010 και έπειτα. Από το 2015 πάντως καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, η οποία στην περίπτωση της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

ert

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: