Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μίχαλος, Ραβάνης, Χατζηθεοδοσίου: Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας είναι μια ακόμα ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε

Μίχαλος, Ραβάνης, Χατζηθεοδοσίου: Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας είναι μια ακόμα ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του ΒΕΑ και ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ ήταν κεντρικοί ομιλητές στην διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησαν στις 22/4 οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, με θέμα: «ΤΑΑ & Πράσινη Βιωσιμότητα του Επιχειρείν, Μια άλλη αναπτυξιακή πρόταση», την οποία συντόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης, π. Υπουργός & Μέλος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία χαιρέτησε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩN, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων της χώρας μας τόνισαν την ανάγκη αξιοποίησης της τεράστιας ευκαιρίας που μας δίνεται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ανακάμψουν από την πολυετή κρίση.

Όπως τόνισε ο Κ. Μίχαλος, «Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα μετά την πανδημία, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και σε μια σύγχρονη θεώρηση για το τι σημαίνει και πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιώσιμη, συνεκτική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που δεν μπορεί παρά να είναι πράσινη: να απαντά στην οικουμενική ανάγκη για την προστασία του πλανήτη, να σέβεται το περιβάλλον και να αξιοποιεί υπεύθυνα την αναπτυξιακή του δυναμική, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κρίσιμων κλάδων της οικονομίας, για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε ταχύτερα σε αυτή την κατεύθυνση». 

Ο Π. Ραβάνης ανάφερε, «Τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, είχαν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη, με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, που αντικαταστάθηκαν από άλλες μη παραγωγικές και επιχειρήσεις «ανάγκης». Από αυτές που παραμένουν ενεργές, ένα μεγάλο μέρος, είναι υπερχρεωμένες στο Δημόσιο, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στα Τραπεζικά Ιδρύματα. Πολλές μάλιστα από αυτές, δεν μπορούν να οδηγηθούν στην πτώχευση εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου αλλά και έλλειψης βούλησης. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται, διεύρυναν τις ανισότητες και αύξησαν τα χρέη, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η οικονομική καταστροφή, δεν επιμερίστηκε ισόποσα σε όλους του κλάδους. Το μεγαλύτερο κόστος, εισέπραξαν κατά σειρά: οι τεχνικοί κλάδοι καθώς και η βιοτεχνική και η παραγωγική αλυσίδα. Στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης μια σύντομη κριτική: α) Στο σχέδιο είδαμε, αδύναμη διαβούλευση, απουσία στρατηγικής πνοής, μονομερή έμφαση στην ενίσχυση του κράτους, περιοριστικό σχεδιασμό της επιχειρηματικότητας και ανισομέρεια, β) Το κυρίως μέρος της επιχορήγησης, διοχετεύεται σε δράσεις υπέρ κράτους και υποδομών, ενώ για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται δανεισμός. Με βάση όμως την έως τώρα εμπειρία, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα κριτήρια αυτά.
Η ανάπτυξη θα έρθει, από τις επιχειρήσεις που δημιουργούν και παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, με εναρμόνιση στους περιβαλλοντικούς νόμους και νέες, πράσινες τεχνολογίες».

Ο I. Χατζηθεοδοσίου, τόνισε, «Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της μεγάλης περιπέτειας με την πανδημία. Σιγά-σιγά ανοίγει η οικονομική δραστηριότητα, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται οπωσδήποτε επιπλέον στήριξη για να επιβιώσουν. Το λιανεμπόριο επαναλειτουργεί εδώ και τρεις εβδομάδες, όμως η κίνηση δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που ελπίζαμε. Η εστίαση θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ λίγο αργότερα ο τουρισμός. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά. Ο μεγάλος φόβος μικρομεσαίων και επαγγελματιών είναι λοιπόν για το «αύριο». Και αν δεν υπάρξουν από την Πολιτεία στοχευμένα μέτρα όπως επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν βάναυσα από την ύφεση που έφερε η υγειονομική κρίση και διαγραφή οφειλών, τότε η «επόμενη μέρα» θα είναι οδυνηρή και για την επιχειρηματικότητα και για την κοινωνία».

Ο Γ. Τσιρώνης, δήλωσε, «Ευχαριστώ θερμά τους Προέδρους για την παρουσία τους και την ευκαιρία που μας έδωσαν να συζητήσουμε μαζί τους την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των παραγωγικών τάξεων από την, μέχρι στιγμής, διαχείρισης της πανδημίας. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, για να φτάσουν τα χρήματα του ΤΑΑ στο σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, να ενισχύσουν την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα και κυρίως για να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι οι βασικοί πυλώνες της πράσινης οικονομίας, η κυκλική οικονομία και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είναι πλέον ομόφωνα αποδεκτοί ως πρώτες προτεραιότητες. Οικονομία που δεν προστατεύει τους ασθενέστερους και το περιβάλλον, είναι οικονομία με ημερομηνία λήξεως»

Η διαδικτυακή εκδήλωση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ εντάσσεται στον κύκλο ανάδειξης των θέσεων του κόμματος σχετικά με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, αλλά και ενίσχυσης των επαφών με τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της χώρας μας, με τους οποίους το όραμα για ένα υγιές και πράσινο επιχειρείν είναι κοινό. Η μεγάλη άνοδος των πράσινων κομμάτων πανευρωπαϊκά δεν είναι τυχαία, και σε αυτή τη συγκυρία οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας μας.
 

Δείτε τη συζήτηση διαδικτυακά εδώ:
https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/videos/858733548044131

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: