Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μίκης Θεοδωράκης: «Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας»
Μίκης Θεοδωράκης: «Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας»

Μίκης Θεοδωράκης: «Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας»

Τι είπαν στην εφ. «Πατρίς» για τον Μίκη Θεοδωράκη τρεις Ηλείοι που τον γνώριζαν:

Δημήτρης Κορίζης

«Είναι μια μέρα πένθους για την πόλη μας και ολόκληρη την πατρίδα μας. Ο Μίκης ήταν ένα σπουδαίος Έλληνας, ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας, ένας παγκόσμιος Έλληνας. Θερμά συλληπτήρια στην οικογένεια του και σε όλους όσους τον αδάπανε. Από τις διηγήσεις τις δίκες του και από αυτά που έχει γράψει η αγάπη του για τον Πύργο ήταν μεγάλη. Μέχρι και στην τελευταία μας συνάντηση θυμόταν τα πάντα. Είπε ότι αν ήθελε να ταξιδέψει κάπου, θα ήταν στην πόλη μας. Είχε αγαπήσει τον Πύργο και εδώ έγραψε τα παιδικά, δηλαδή τα πρώτα το τραγούδια, που είναι μια ολόκληρη σειρά τραγουδιών και για τα οποία ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος, όταν ξεκίνησε εδώ να γράφει .Τον τελευταίο καιρό δε μπορούσε να κινηθεί εύκολα, όμως είχε εκφράσει πολλές φόρες την επιθυμία του να έρθει. Ερχόταν όμως η κόρη του, όπως και εμείς την συναντούσαμε όταν πηγαίναμε στην Αθήνα. Ο Μίκης μας έλεγε για τις παρέες του στην πόλη μας, για τις καντάδες που έκανε με φίλους και γείτονες από αυτή την περιοχή, τις αναμνήσεις του  από το Κατάκολο και άλλα πολλά. Για τις πρώτες του ερωτικές εμπειρίες και για τα κορίτσια που ήταν γειτόνισσές του. Για τις  όμορφες οικογενειακές στιγμές, όπως  ότι χόρευε βαλς στο δωμάτιο με τη μητέρα του. Η αγάπη του για την πατρίδα τον κάνει να είναι ο Έλληνας όλων μας. Ο Μίκης είναι πέρα από κόμματα και αν κάποιος συζητούσε μαζί του θα καταλάβαινε την αγάπη του για αυτό τον τόπο.  Η απώλεια είναι μεγάλη και αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες και τους επομένους μήνες. Ήταν μια όμορφη σκιά πάνω στην πατρίδα , ήταν ένα σημείο αναφοράς. Στην τελευταία συζήτηση που κάναμε μιλήσαμε για την πόλη μας, για την τιμή που θέλαμε να του κάνουμε, για την πλατεία που θα πάρει το όνομά του, για το όνειρο ενός δικτύου  πόλεων που ήθελε τον Πύργο να τεθεί επικεφαλής και  για μια τελευταία συναυλία την οποία είχαμε κανονίσει και είναι ακόμη κανονισμένη για να τον τιμήσουμε για ακόμα μια φορά. Πάντα θα τον αγαπάμε και πάντα θα τον τιμάμε.»

Γιάννης Κορίζης

«Για εμάς  που τον έχουμε δει από κοντά, έχουμε συζητήσει και μας έχει συμβουλέψει για πάρα πολλά, η απώλειά του είναι μια δύσκολη στιγμή. Θα τον τραγουδάμε για πάντα και θα τον θυμόμαστε . Θέλω να πω σε όλους ότι είναι το σημαντικότερο κεφάλαιό μας, και σα μουσικός και σαν προσωπικότητα . Συζητούσαμε για ώρες, πολλές φορές μέχρι και αργά το βράδυ για τη μουσική, για τις ιστορίες του από τον Πύργο.  Είναι ενας γλυκός και πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.»

Χάρης Μικελόπουλος: Πρόεδρος ΔΟΠ

«Είναι μια μέρα βαθιάς θλίψης γιατί έφυγε ένας τεράστιος άνθρωπος όχι μονό για την Ελλάδα αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο. Βρισκόσαστε στην πλατεία Νικάκη, η οποία θα μετονομαστεί σε Μίκης Θεοδωράκης,  όπως είχαμε υποσχεθεί ως δήμος Πύργου. Σε αυτή τη γειτονιά έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης το  1938-1939 όταν πήγαινε στο Γυμνάσιο. Εδώ στον Πύργο έζησε ιδιαίτερα χρόνια διότι τα θυμόταν πάρα πολλά από τη ζωή του εδώ. Σε μια παρουσίαση βιβλίου του είχε πει ότι αν γυρνούσε μια στιγμή στο παρελθόν θα ήθελε να ζήσει στον Πύργο, στα μαθητικά του χρόνια και στο σπίτι που έζησε, στην οδό Περικλέους. Μπορεί να Έφυγε σαν άνθρωπος αλλά έμεινε πίσω  αυτό το τεράστιο έργο του.»

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: