Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Μνημείο πολιτικής κενολογίας η συνέντευξη Γιούνκερ

Μνημείο πολιτικής κενολογίας η συνέντευξη Γιούνκερ

Όποιος διαβάσει την πρόσφατη  συνέντευξη του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ   στον ΣΚΑΙ και  έχει στοιχειώδεις γνώσεις του τρόπου λειτουργίας της οικονομιας  και της  Ευρωζώνης θα αντιληφθεί, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μνημείο πολιτικής κενολογίας. 

1. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  συνεχίζει να ένοχοποιεί   αποκλειστικά την Ελλάδα, λέγοντας “κάτι κακό συνέβαινε εκεί”, όταν την ίδια στιγμή παραβλέπει σκόπιμα το γεγονός της αύξησης του  χρέους σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης  πολύ πάνω από το κριτήριο του Μάαστριχτ την περίοδο πριν την κρίση του ευρώ και επίσης  ξέχνα την αύξηση του ελλείμματος  συνολικά στην Ευρωζώνη  και στις  χώρες του  πυρήνα της (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, κ. α), το 2009, ως αποτέλεσμα των συνεπειών που προκάλεσε στην οικονομία της Ευρωζώνης η κατάρρευση της Liman Braders στις ΗΠΑ, το φθινόπωρο του 2008.

Είναι γνωστό της πάσης οτι τα κράτη στήριξαν τις τράπεζες, με αποτέλεσμα  τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, με ότι  αρνητικές επιπτώσεις αυτό συνεπαγοταν,  δεδομένου ότι τα σχέδια  διάσωσης που εφαρμόστηκαν  αποδείχθηκαν  αναποτελεσματικά  ως προς την εξάλειψη των αμφιβολιών, κ. α. Συνέπεια  αυτής της κατάστασης ήταν  η κρίση του ελληνικού χρέους,  η κρίση του δημόσιου χρέους στην Ιρλανδία,  το 2010, , που προκλήθηκε από τη διάσωση των εθνικών τραπεζών χωρίς αντιστάθμιση λογω  μεγάλων ανοιγμάτων ιδιωτικού χρέους, αλλά και άλλα, σειρά οικονομικών γεγονότων, τα οποία χαρακτηρίζονται  ως κρίση του Ευρώ. 
2. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μας λέει τίποτα για τον ατελή χαρακτήρα της Ευρωζώνης και τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι οι ασυμμετρίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών  (εμπορικό πλεόνασμα στον βορρά, έλλειμμα στον νότο, μισθολογικές διαφορέςκ. α) διευρύνουν περισσότερο τις αποκλίσεις.
3. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μας λέει τίποτα για το γεγονός της αύξησης των χρεών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης από την εισαγωγή του Ευρώ  και εντεύθεν και για τους λόγους αυτής της αύξησης. Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του Ευρώ, η αύξηση του  δημοσίου χρέους( από €166 δισ το 2002 έφτασε στα €299δισ το 2009)  ήταν  αποτέλεσμα του δανεισμού για να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση  προς όφελος των βιομηχανικών χωρών της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι η  αύξηση του δανεισμού στην ευρωζωνική περιφέρεια αύξησε  ασύμμετρα τις ροές κεφαλαίων από την περιφέρεια προς το κέντρο της Ευρωζώνης εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται και στο ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

4. Η Ελλάδα την περίοδο από την είσοδο στο ευρώ και εντεύθεν ως αποτέλεσμα, τόσο του ατελούς χαρακτήρα της Ευρωζώνης, αλλά και άλλων παραγόντων, όπως η λάθος πολιτική δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, κ. α. δανειζόταν  μεγάλο τμήμα του χρέους ακριβά με βραχυπροθεσμό ορίζοντα αποπληρωμής για να εξυπηρετεί και την  κερδοσκοπική βουλιμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Η εν λόγω πολιτική δανεισμού είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την λήξη χρέους €160 δισ ευρώ για την περίοδο 2010-14.Η αποπληρωμή αυτού του χρέους θα ήταν αδύνατη για τα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας, η οποία εκτός από τις συνέπειες που προκάλεσε η κατάρρευση της liman breathers,  κουβαλούσε μακροχρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες, χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες αλλά και την αδυναμία της πολιτικής να ανταποκριθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής.Για την προαναφερομενη κατάσταση μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει και στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης που ανέχονταν  ή  υποδαύλιζαν με πολιτικές αποφάσεις και δια της παραλείψεως την εν λόγω κατάσταση, με άμεσο αποτέλεσμα την υπονομευση των δυνατοτήτων της χώρας μας. 

Συμπέρασμα:Η σιωπή από την μία πλευρά και η κατά το δοκούν από την άλλη πλευρά  χρησιμοποίηση της συνέντευξης Γιούνκερ για αυτοξέπλημα  μνημονιακών πολιτικών υποδηλώνει ενοχή και πολιτική  συμπαιγνία αγνώστου βάθους προκειμένου  να “κλειδωθεί” στην Ελλάδα η  κρίση του Ευρώ. 

Σήμερα, 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης (του Ευρώ) , η συνεχιζόμενη ανομοιογένεια  της Ευρωζώνης, η αδυναμία των μνημονιακών πολιτικών να δώσουν βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, τα κοινωνικά  κτλ προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική εξαθλίωση  του πληθυσμού, η δίχως τέλος θυματοποίηση της Ελλάδας, ο προσχηματικός  χαρακτήρας του εγχώριου πολιτικού διαλόγου και η κακοποίηση της αντίθετης άποψης στην Ελλάδα  εμμέσως πλην σαφώς φανερώνουν μεγάλο βαθμό αδιαφορίας για ότι συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα προειλημμένων  και κλειδωμένων αποφάσεων.

 Είναι οφθαλμοφανες ότι  έτσι όπως κύλησαν τα πράγματα για τα κέντρα των euroαποφάσεων  η Ελλάδα ήταν παράπλευρη απώλεια στην προσπάθεια να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: