Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
ΜΟΔ Ηλείας: Κατέπεσε το κατηγορητήριο στη δική των αντιεξουσιαστών για τα επεισόδια στην Πάτρα
ΜΟΔ Πύργου: Αναβιώνει η τραγωδία με τον θάνατο του 8χρονου παιδιού το 2016

ΜΟΔ Ηλείας: Κατέπεσε το κατηγορητήριο στη δική των αντιεξουσιαστών για τα επεισόδια στην Πάτρα

Με την κατάρρευση του κατηγορητηρίου και την αθώωση των τεσσά- ρων εκ των πέντε κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηλείας η δίκη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την 6η Δεκεμβρίου του 2019 στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας δεν προέκυψαν επιβαρυντικά, αλλά κυρίως αποδεικτικά στοιχεία, έτσι ώστε, ειδικά οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, που βαρύνονταν μετα βαρύτατα κακουργήματα της κατοχήςεκρηκτικών υλών και της έκρηξης από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο που επι- σύρουν ποινές κάθειρξης, να καταδικαστούν.

Ειδικότερα, η έδρα του ΜΟΔ Ηλείας έκρινε ομόφωνα αθώο τον πρώτο και τον δεύτερο κατηγορούμενο για τις κακουργηματικές πράξεις της κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών, από τους οποίους μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τελεσθείσας κατά τη διάπραξη διατάραξης κοινήςειρήνης και τηςέκρηξης από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού τελεσθείσα και σε απόπειρα. Ο δεύτερος κατηγορούμενος αθωώθηκε επίσης για τη βαριά σωματική βλάβη, την παράνομη οπλοφορία και την οπλοχρησία.

Η τρίτη κατηγορούμενη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία για τα αδικήματα της διατάραξης κοινήςειρήνης και της παράνομης οπλοφορίας. Αθωωτική ήταν, κατά πλειοψηφία, και η απόφαση του Δικαστηρίου για την πέμπτη κατηγορούμενη για το αδί- κημα της διατάραξης κοινήςειρήνης. Όσον αφορά τον τέταρτο κατηγορούμενο αθωώθηκε ομόφωνα για την απόπειρα απελευθέρωσης κρατούμενου, ωστόσο κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή.

Η πρόταση της Εισαγγελέως

Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του πρώτου και του δεύτερου κατηγορούμενου για τα αδικήματα της κατοχήςεκρηκτικών υλικών και τηςέκρηξης, και τηςεπικίνδυνης σωματικής βλάβης, τονίζοντας πως δεν προέκυψε ότι τα συγκε- κριμένα άτομα κατείχαν και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς προς τις δυνάμεις της αστυνομίας. Ειδικά για τον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος όπως αποδείχθηκε δεν συνδέεται σε καμία.

περίπτωση με πολιτικές δράσεις και τους υπόλοιπουςτέσσερις κατηγορούμενος, ανέφερε ότι δεν προέκυψε με βεβαιότητα ότι το πράσινο σακίδιο χρώματος πράσινου ήταν στην κατοχή του και συνακόλουθα δεν συνδέεται με το στοιχείο αυτό. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σακίδιο ήταν το κύριο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του πρώτου κατηγορούμενου, πάνω στο οποίο βασίστηκε ουσιαστικά και το κατηγορητήριο, καθώς σύμφωνα μετην κατάθεση αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας που τον συνέλαβε, ο πρώτος κατηγορούμενοςέφερε φορεμένο στην πλάτη του ένα άδειο πράσινο σακίδιο που είχε έντονη την οσμή της βενζίνης. Ωστόσο, στους γονείςτου είχε απο- δοθείως κατασχεμένο από τιςΑρχέςένα σακίδιο χρώματος καφέ μετα προσωπικά του αντικείμενα, που ο ίδιος τελικά φορούσε. Επίσης, για τον δεύτερο κατηγορούμενο πρότεινε την απαλλαγή για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης.

Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους έπρεπε να κριθούν ένοχοι ως άτομα που συμμετείχαν σε συγκεντρωμένο πλήθος που τέλεσε βιαιοπραγίες κατά τη διατάραξη της κοινήςειρήνης. Για την τρίτη και την πέμπτη κατηγορούμενη, αλλά και τον τέταρτο κατηγορούμενο η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους και για τα υπό- λοιπα αδικήμ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: