Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Μοιράστηκε η “πίτα” εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Κρήτης & Ιονίου: Τι πήραν ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ

Μοιράστηκε η “πίτα” εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Κρήτης & Ιονίου: Τι πήραν ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ

Τα μεγάλα “ντιλ” – Σε ποιες εταιρείες πήγαν

Η πολυεθνικών συμφερόντων και με μεγάλη ελληνική συμμετοχή Energean Oil & Gas, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ενισχύει την παρουσία της στα projects εντοπισμού-αξιοποίησης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

Με deal που ολοκληρώθηκε, η Energean Oil&Gas εξαγόρασε το μερίδιο 50% της γαλλικής Total στην κοινοπραξία, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα-εντοπισμό-αξιοποίηση κοιτασμάτων στο Ιόνιο  Πέλαγος (οικόπεδο 2, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και ΒΔ της Κεφαλονιάς).

Πλέον, μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P, η Energean κατέχει το 75% του Block 2 ενώ η εταιρεία καθίσταται και Διαχειριστής της παραχώρησης.

«Η εξέλιξη προσθέτει στον όμιλο της Energean νέες ερευνητικές δυνατότητες στην βασική περιοχή δραστηριοποίησής της, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι οικονομικές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των ελάχιστων υποχρεωτικών εργασιών στην παραχώρηση είναι περιορισμένες», αναφέρει η Energean. 

Η δομή αυτή εκτιμάται ότι παρουσιάζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή και στο οποίο είναι Operator με ποσοστό 60% η Energean. Επίσης, η Energean αναμένει την κατακύρωση του γειτνιάζοντος θαλάσσιου Block 84F.R-EL που βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του Ιονίο

Το deal, που περιλαμβάνει μηδαμινά οικονομικά ανταλλάγματα, δίνει τη δυνατότητα στην Energean Oil & Gas να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει τεράστιο όγκο στοιχείων από σεισμολογικές έρευνες σε συνολική έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η πολυεθνική εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Καρίς.

Επισημαίνεται ότι μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη μετοχική σύνθεση λόγω ΑΜΚ, μεγαλύτερος μέτοχος της Energean Oil & Gas είναι τώρα το αμερικανικό  επενδυτικό fund Third Point, με 26,7%,oι δύο ιδρυτές της  Μαθιός Ρήγας και Στάθης Τοπούζογλου κατέχουν 12,7% και 11,7% αντίστοιχα.

Η ισραηλινή Clal συμμετέχει με 10,3%. Ποσοστό 7,3% συγκεντρώνουν χαρτοφυλάκια τα οποία διαχειρίζεται η Capital Group International.  

Αλλοι δύο σημαντικοί μέτοχοι είναι η Pelham Capital με 4,7% και η Kerogen Capital, που κατέχει 3,6%.

pentapostagma

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: