Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Να μην γίνει η ανθρωπότητα Hunger Games Αρένα

Να μην γίνει η ανθρωπότητα Hunger Games Αρένα

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Η επέλαση του νέου ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλάζει άρδην τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα και όλοι συμφωνούν πως ο Coronavirus θα αλλάξει την ζωή μας για πάντα και σε όλα. ( προσωπικές σχέσεις, ιατρική, πολιτική, οικονομικές σχέσεις, κτλ)Βέβαια, για την ώρα ο καθένας μας έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει καθώς ο αγώνας είναι συλλογικός και οι επιλογές μας μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για το σύνολο, με τις επιλογές των πολιτικών να έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή κρίνουν το αύριο όλων μας. 

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω μέσα από την δική μου οπτική να σκιαγραφήσω την επόμενη μέρα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Απο την εμφάνιση του νέου ιού στις αρχές του χρόνου στην Κίνα έως σήμερα πλήττονται οι άνθρωποι, πλήττονται και οι οικονομίες.

 Ο πλανήτης ολόκληρος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική, υγειονομική και οικονομική κρίση χωρίς για την ώρα οι αρχές να μπορούν να δώσουν λύση μακροπροθεσμου χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί το αντίδοτο στον νέο ιό και τα μέτρα ρευστότητας, όπως τα 2 τρις δολάρια που αποφάσισαν οι ΗΠΑ, έχουν βραχυπροθεσμό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να προσδιορίζει έλλειψη σημαντικότητας καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να δεχθούν ισχυρό σοκ αν όπως υποστήριξε ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικες ασθένειες Anthony Fauci οι θάνατοι φτάσουν τις 200.000 χιλιάδες. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οικονομικοί στόχοι δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Η ΕΕ είναι οφθαλμοφανές ότι δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα.  

Μαίνεται εμφύλιος για το ευρωομόλογο οταν σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης η πραγματική οικονομία βουλιάζει σε συνθήκες που έιχε να δει η Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς κανένας για την ώρα να μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τον χρονικό ορίζοντα των περιορισμών με ότι συνέπειες αυτό συνεπάγεται. 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προέβλεψε πρόσφατα ότι η πανδημία  θα  προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας σε 25 εκατομμύρια άτομα. κτλ Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο χρέος το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 250 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 2019, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω δεδομένου ότι οι χώρες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες χρέους τόσο για να επανεκκινήσουν, όσο και για να αντιμετωπίσουν την εν εξελίξει πανδημία, με την απάντηση εδώ να απέχει πολύ από το να είναι απλή δεδομένου ότι η αύξηση της παραγωγικότητας σε μεγάλη κλίμακα, αλλά και η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ενδέχεται να βρουν μπροστά τους την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης. 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται στην πορεία να προκύψει και έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, με ότι αυτό συνεπάγεται δεδομένου ότι οι φτωχές χώρες, που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού και τροφίμων, τώρα θα έρθουν αντιμέτωπες με μη αναστρέψιμη ανθρωπιστική κρίση.

 Συμπέρασμα :

Μεταξύ 430- 426 π. χ. μια παρόμοια κατάσταση, ο λοιμός της Αθήνας, κατέστρεψε την πρώτη Δημοκρατία του κόσμου μας, την Αθηναϊκή Δημοκρατία. 

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά μια παρόμοια κατάσταση γκρεμίζει τον σύγχρονο πολιτισμό και κανένας για την ώρα δεν μπορεί να πει με σιγουριά μέχρι που μπορεί να φτάσει η κατεδάφιση.

 Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες το κάθε άτομο, οι επιχειρήσεις και τα κράτη καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες που θυμίζουν Hunger Games, με ότι αυτό συνεπάγεται αν η ανθρωπότητα οπισθοδρομήσει σε καταστάσεις βαρβαρότητας, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα όταν κράτη “έκλεβαν” μάσκες που προορίζονταν για άλλα κράτη κτλ. 

Κατά συνέπεια, η συνεργασία της έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας,   η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος  υγείας και  η συνέχιση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς να χαθεί η χρονιά για μαθητές, φοιτητές, η αντιμετώπιση της φτώχειας συνολικά και της ξαφνικής φτώχειας που προκύπτει εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης, η διευθέτηση του χρέους χωρών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών, η προώθηση γεοπολιτικών και γεωστρατιγικών εννοιών όπως η συνεργατική αυτάρκεια , η συνεργασία  για να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια σε τρόφιμα κτλ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους πρέπει να είναι προτεραιότητες των κυβερνητικών αποφάσεων. 

Γιατί όπως λέει μια κινεζική παροιμία :Όποιος πέφτει στο έδαφος, σηκώνεται χάρη σε αυτό . 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: