Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Νέα πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο: Η αναμενόμενη διόρθωση και τι… ξένισε

Νέα πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο


Με ευδιάκριτη επιφυλακτικότητα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους περισσότερους από τους ενεργούς επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας και τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, για τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξα σκεπτόμενους, η δυναμική που δείχνει η Αμερικανική Οικονομία, ίσως δώσει περιθώρια στην Fed να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική της, χωρίς να προκαλέσει ύφεση, ωστόσο οι επικείμενες νέες αυξήσεις των επιτοκίων θα φέρουν σε δύσκολη θέση τα υπερδανεισμένα Κράτη και Επιχειρήσεις, ενώ πιέζουν και την Αγορά ομολόγων, με τις ομολογιακές αποδόσεις να αποτελούν το “αντίπαλο δέος” στα μερίσματα των μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετους Αμερικανικού ομολόγου επέστρεψε υψηλότερα του 3%, ενώ σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται για τους Ευρωπαίους Εκδότες, με την απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου να υποχωρεί στο 3,81%.

Συνεδρίαση που επανέφερε στο τραπέζι τα αρνητικά σενάρια, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ήλθε να επιβεβαιώσει τους φόβους του γράφοντος την στήλη, σύμφωνα με τους οποίους το πιο αρνητικό σενάριο για το Χ.Α. δεν είναι η υποχώρηση των τιμών, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, αλλά η αργή διάβρωση των αποτιμήσεων, με ταυτόχρονη επιστροφή της εικόνας συναλλακτικής απονεύρωσης, η οποία έχει χαρακτηρίσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο επί πολλά χρόνια.

Κατά τα άλλα, καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και την συναλλακτική δραστηριότητα να προβληματίζει εντονότατα, για μία ακόμα συνεδρίαση, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι με αυτούς τους τζίρους, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να περιμένει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες απέτρεψαν τα χειρότερα, ιδιαίτερα για τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του οποίου στις 17.00 κατέγραφε απώλειες 3,44% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,52%.

Από εκεί και πέρα οι λίγοι ενεργοί Traders προσπάθησαν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil, αλλά και τις ανακοινώσεις που αφορούσαν το εγχώριο ΑΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, δυναμικό ξεκίνημα για την Ελληνική Οικονομία έδειξε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά 7%, όπως κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ. Ως προς τις επιδόσεις σε επίπεδο τριμήνου σημειώθηκε άνοδος 2,3%, έναντι του 4ου τριμήνου του 2021.

“Τα Χρηματιστήρια αρέσκονται στο να δημιουργούν μοτίβα επαναλήψεων, μέσα από τα οποία οι επενδυτές τείνουν να αυξομειώνουν την συμμετοχή τους στην Αγορά. Τα δύο πιο διαδεδομένα μοτίβα είναι το ‘January effect’ και το ‘Sell in May and go away’. Σε βάθος χρόνου τα φαινόμενα αυτά τυγχάνουν κάποιας επιτυχίας και έχουν κάποια ικανοποιητική συσχέτιση και στην Ελληνική Αγορά”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ξεκινώντας από το Δεκέμβριο, είναι ο μήνας που στο εξωτερικό (MSCI, Dow και S&P) πρέπει να είναι κανείς αγορασμένος. Τα τελευταία 31 χρόνια, το 79% βρίσκει το κλείσιμο του μήνα ψηλότερα από εκεί που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την επίδοση αυτή στην θετική ψυχολογία που βγάζουν οι εορτές στο τέλος του μήνα, καθώς και στο γεγονός ότι πλέον οι περισσότεροι Θεσμικοί επενδυτές “κλειδώνουν” τις αποδόσεις των βιβλίων τους στο τέλος του Νοεμβρίου.

Αν και ο Δεκέμβριος είναι οριακά θετικός για την Ελληνική Αγορά, παρατηρείται μια μεγάλη υστέρηση έναντι της ανοδικής συχνότητας του εξωτερικού.

Ωστόσο εκεί που έχουμε απόλυτη συμφωνία στην άνοδο, είναι Απρίλιος. Είναι ο δεύτερος πιο ανοδικός μήνας στο εξωτερικό, σχεδόν 3 στις 4 χρονιές, ενώ λίγο καλύτερη συχνότητα έχει ο Γενικός Δείκτης.

Μια ερμηνεία έχει να κάνει με τις επιστροφές φόρων στο εξωτερικό, οι οποίες τροφοδοτούν με ρευστότητα την Αγορά μετοχών, ενώ στην Ελλάδα μια εξήγηση έχει να κάνει με την εκκίνηση της περιόδου των μερισμάτων και το κυνήγι των γρήγορων αποδόσεων, έως την αποκοπή των σχετικών δικαιωμάτων πληρωμής.

Στον αντίποδα ο μήνας με την πιο αδύναμη εμφάνιση ανοδικής τάσης είναι ο Ιούνιος, μόλις 1 κάθε 3 χρονιές. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι δείκτες εντός και εκτός των τειχών. Τα μερίσματα έχουν προεξοφληθεί στις τιμές και μέρος της Αγοράς ξεκινάει σταδιακά τις Καλοκαιρινές διακοπές, απέχοντας από το ταμπλώ.

Στο εξωτερικό μάλιστα, οι αμέσως επόμενοι αδύναμοι μήνες είναι ο Αύγουστος (45%) και ο Σεπτέμβριος (52%). Η υστέρηση των μηνών αυτών δεν αποδίδεται τόσο σε μια συντονισμένη πώληση μετοχών, όσο στην αποχή των “δυνατών χεριών” και τις Καλοκαιρινές διακοπές, με αποτέλεσμα οι δείκτες να γίνονται πιο ευάλωτοι ακόμα και σε μέτριας έντασης γεγονότα.

Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τόσο πιστά το Καλοκαιρινό μοτίβο πωλήσεων του εξωτερικού, ίσως επειδή ο μεγαλύτερο όγκος των πωλήσεων προεξοφλείται τον Ιούνιο, γεγονός που φαίνεται στην κατακόρυφη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας των μηνών που ακολουθούν, έως το Σεπτέμβριο.

Σε αντίθεση με το εξωτερικό, ο Μάρτιος είναι μήνας πωλήσεων και αυτό έχει συμβεί, μεταξύ άλλων, σε οκτώ διαδοχικές αρνητικές χρονιές (1999 – 2005 φαινόμενο το οποίο δεν έχει προηγούμενο) αλλά και λόγω γεγονότων όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πιθανόν η τόσο συνεπής άνοδος του Απριλίου να ενισχύεται και σε κάποιο βαθμό, από τη διόρθωση των υπερβολών της πτώσης του Μαρτίου.

Όπως και να έχει η επανάληψη αυτών των θετικών, ή αρνητικών αποδόσεων διαμορφώνει ψυχολογία και στο τέλος μοιάζει και λίγο με αυτοεκπληρούμενη επιθυμία. Επομένως τα μοτίβα αυτά δεν ακολουθούνται με κλειστά μάτια, απαιτούν λίγη προσοχή στο συγχρονισμό και στα εργαλεία που υποδεικνύουν την κατεύθυνση της τάσης. “Άλλωστε οι παραδόσεις είναι για να σπάνε”, όπως υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ο ΟΤΕ (7,8), με δεύτερη την ΕΕΕ (7,6), ενώ ακολουθούν οι ΟΠΑΠ (5), Eurobank (3,8), Εθνική (3,3), Μυτιληναίος (2,4), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,3), ), Ελ. Πετρέλαια (2,2) ΤΕΝΕΡΓ (2,1) και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Eurobank (-2,93%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (-2,81%), Εθνική (-1,96%) και Πειραιώς (-1,85%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 599,57 μονάδες (-3,64%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 600,87 (-3,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 606,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,52%.

Αν ο ΔΤΡ συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 611 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 602 – 599 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 586 (gap) και 531 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι αντιστάσεις στις 627, 633, 644, 650 και 675 μονάδες.

Καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όμως όχι τέτοια που να δημιουργεί την αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει σημαντική ανοδική κίνηση, χωρίς Τραπεζικές βοήθειες.

Σε κάθε περίπτωση, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ΑΡΑΙΓ (+3,29%), ΜΠΕΛΑ (+1,27%) και ΣΑΡ (+0,15%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ και ΚΟΥΕΣ.

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου Motor Oil και της Microsoft Hellas, για την περαιτέρω ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του Ομίλου. Με τη νέα αυτή στρατηγική συμφωνία η Microsoft και η Motor Oil πρόκειται να συνεργαστούν στη βάση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου Motor Oil, την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, την παροχή νέων εξατομικευμένων πελατοκεντρικών Υπηρεσιών και την επίτευξη της ψηφιακής ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη αποτέλεσαν θετική έκπληξη στην τελική γραμμή, ο τίτλος της ΜΟΗ (-0,11%) ερχόταν από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σήμερα κάποιοι προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,65 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η αμέσως επόμενη στη ζώνη 15,52 – 14,36 ευρώ, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 28 μηνών, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 18,86 – 19,18 ευρώ.

Στις 22 Ιουνίου η γ.σ. της ΤΕΝΕΡΓ, όπου και αναμένεται η έγκριση μερίσματος 0,34 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 προβλέπει τη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029 (ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη), αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,16%) διεκδίκησε και σήμερα ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, αλλά υπέκυψε στο γενικότερα αρνητικό κλίμα, με την πρώτη σημαντική στήριξη στα 16,63 ευρώ (συμπίπτουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και την αμέσως επόμενη στα 16,35 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Δεν υπάρχουν θεωρητικές αντιστάσεις, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Παρά την αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, σήμερα επέστρεψαν οι πωλητές στη μετοχή της ΔΕΗ (-2,41%), η οποία κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κλείνοντας σε νέα χαμηλά 19 μηνών. Η πρώτη αντίσταση στα 6,335 (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως επόμενη στα 7,10 – 7,18 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αν χαθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ, θα “πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα”.

Η τακτική γ.σ. της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στις 28/6 για να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,12 ευρώ και ταυτόχρονη ισόποση μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, με αποτέλεσμα την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 12.410.794 ευρώ και την επιστροφή μετρητών στους μετόχους.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “υπογράφεται αύριο επισήμως η σύμβαση παραχώρησης για το Καζίνο στο Ελληνικό μεταξύ του Υπ. Οικονομικών και της παραχωρισιούχου Athens IRC, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ”.

Ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,70%), συνεχίζει να δίνει κλεισίματα πέριξ των 10,00 ευρώ, αδυνατώντας να πετύχει την υπέρβαση – ανοδική διαφυγή. Θετική ένδειξη τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 9,14 (ημερήσιο “stop long”), με ενδιάμεση στήριξη την ζώνη 9,57 – 9,40 ευρώ (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), όμως για να σημειωθεί κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 10,40 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: