Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Νέα Σχέδια Βελτίωσης το 2022 με κυλιόμενες προσκλήσεις
Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα – News.gr

Νέα Σχέδια Βελτίωσης το 2022 με κυλιόμενες προσκλήσεις

Οι προσκλήσεις για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να βγουν στις αρχές της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μέσα στο 2022 ή το 2023, ανάλογα με το αν τελικά η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ θα είναι 1 ή 2 χρόνια. Τουλάχιστον για αυτό δεσμεύτηκε ο υπουργός Μάκης Βορίδης μιλώντας  σε συζήτηση με θέμα τις «Νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα» στις 11 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, που αντικαθιστά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Βορίδης, η αυξημένη ζήτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης υποχρεώνει το υπουργείο σε μια αναδιαμόρφωση του τρόπου διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων από το 2022, διαχωρίζοντας σε πρώτη φάση τις προσκλήσεις για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού από αυτές που εξυπηρετούν ζητήματα αναβάθμισης ή επέκτασης υποδομών. Επιπλέον υποστήριξε ότι θα ακολουθηθεί ένα κυλιόμενο σύστημα δημοσίευσης προσκλήσεων που θα αποσυμφορήσει την όλη διαδικασία.

«Διπλά» Σχέδια Βελτίωσης

Αναφορικά τώρα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι έχει υποβάλει ήδη σχέδιο για την χρηματοδότηση εξειδικευμένων προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες που καλύπτουν τα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και θα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά υλοποιούνται.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος των πόρων αφού «η συζήτηση είναι ακόμα πρώιμη». «Διαπιστώσαμε από τα Σχέδια Βελτίωσης ότι υπάρχει ζήτηση και επειδή ο στόχος είναι να είμαστε από τους πρώτους που θα απορροφήσουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρούμε ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει η ωριμότητα και η δυνατότητα εκπόνησης συμπαγών επενδυτικών πλάνων που θα μπορέσουν να δεσμεύσουν ποσά».

O τουρισμός, η βαριά βιομηχανία αποδείχθηκε αδύναμη στην κρίση του κορωνοϊού, τελικά ο πρωτογενής τομέας θα σώσει την ελληνική οικονομία?

Απάντηση κ. Βορίδη

Η πανδημία μα έδειξε ότι ο πρωτογενής τομέας άντεξε και μάλιστα αυτό αποδείχθηκε με την εξαγωγική πορεία των αγροτικών προϊόντων και πως εξελίχθηκε από το 2019 μέχρι και το 2020. Ειδικότερα το 2019 όλα τα αγροτικά προϊόντα, εκτός από το ελαιόλαδο, σημείωσαν αύξηση, ενώ το 2020 καταγράφθηκαν σημαντικά ρεκόρ στις εξαγωγές σε προϊόντα όπως τα πορτοκάλια, το ρύζι, στα ψάρια, και στα κεράσια φθάνοντας το 42%. Αυτά τα στοιχεία, δείχνουν ότι στον κορωνοϊό, πολλά οπωροκηπευτικά είχαν ρεκόρ στην παραγωγική ποσότητα, αν και παρατηρήθηκε σε ορισμένα κάποια πίεση στις τιμές.

Όλα αυτά, αποδεικνύουν τη δυναμική του τομέα και πως πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, αυξάνοντας τη στρεμματική απόδοση, παράγοντας μεγαλύτερες ποσότητες στα ίδια στρέμματα, μειώνοντας τις εισροές, και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα στη χρήση των λιπασμάτων και του νερού, μέσω των ορθών γεωργικών πρακτικών.

Για όλα αυτά τι χρειαζόμαστε; Επενδύσεις στην τεχνολογία, στην ευφυούς τεχνολογία, κάτι που απαιτεί χρήματα, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και του Ταμείου Ανασυγκρότησης, εκμηχάνιση και τεχνολογία.

Απάντηση κ. Αραχωβίτη

Ο πρωτογενής τομέας πράγματι άντεξε στην κρίση και αποδεικνύεται ο τομέας που μπορεί να στηρίξει την οικονομία. Για ένα Στρατηγικό Σχέδιο που πρέπει να αναπτύξουμε, πρώτα πρέπει να δούμε ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε, εγγενή όπως ο μικρός κλήρος που χαρακτηρίζει την ελληνική γεωργία και εξωγενείς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και η 4η βιομηχανική επανάσταση που ζούμε και πολύ περισσότερο τα παιδιά μας, ώστε να καταλήξουμε σε ένα εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Η Στρατηγική αυτή δε πρέπει να είναι ευκαιριακή, δηλαδή να αλλάξει όταν αλλάξει η Κυβέρνηση ή ο υπουργός.

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν λύσεις στους αγρότες, ωστόσο πόσο έχει προχωρήσει η καινοτομία; Για να προσελκύσεις νέες συνθήκες, δεν μπορείς να πηγαίνεις ακόμα με το κάρο και στον τομέα της τεχνολογίας έχουμε μείνει σε μια εκμηχάνιση που σε πολλά κράτη, που θα θέλαμε να έχουμε ως πρότυπο, θεωρείται ήδη ξεπερασμένη. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι, ποιο είναι το υποκείμενο αυτό που παρέχει και σε ποιον διανέμεται ο πλούτος που παράγει. 

Ποιος είναι ο οφειλούμενος; Όλες αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να στοχεύουν στους μικρομεσαίους παραγωγούς που είναι και ο πιο δύσκολος να επενδύσει.

“Ένας αγρότης από το γραφείο. Ο αγρότης θα μπορεί, μέσω τεχνολογίας iot να ελέγχει ένα θερμοκήπιο (την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ανεμοπίεση) να ελέγχει την παραγωγή και να προλαβαίνει τους παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καλλιέργεια του. Σίγουρα πρέπει να μετρήσουμε αν είνια αποδοτικές όλες οι νέες τεχνολογίες, αλλά όλα αυτά θέλουν φθηνό χρήμα για τις επενδύσεις”αναφέρει η Δήμητρα Εμμανουηλίδου, Πρόεδρος ΕΚΑΓΕΜ – Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων.

” Μόλις το 22% των γεωργικών ελκυστήρων είναι μέχρι 15 ετών. Αυτό το ποσοστό καταδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η εκμηχάνιση, στη πράξη και όχι μόνο στα Σχέδια Βελτίωσης, δίνοντας και κάποια κίνητρα στους παραγωγούς, μειώνοντας το λογιστικό χρόνο απόσβεσης. ”  ανέφερε ο Σάββας Μπαλουκτσής, Πρόεδρος ΣΕΑΜ – Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Αντιπροσώπων Μηχανημάτων.

“Η έρευνα στη χημική φυτοπροστασία, στους σπόρους και στο γενετικό υλικό και η ψηφιακή γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της γεωργίας και αποτελεί πρόκληση για  όλους να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται. Η μείωση του αποτυπώματος της γεωργικής παραγωγής, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η υποστήριξη των μικρών παραγωγών στη πρόσβαση του στο τεχνολογικό εξοπλισμό, αποτελούν και τις καινούριες συνθήκες. Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθεί και η εκπαίδευση των παραγωγών. Ειδικότερα, η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τον ακαδημαϊκό χώρο, είναι ο θεμελιώδης λίθος για την εξέλιξη της τεχνολογίας και η εταιρεία επενδύει σε start ups, για να συνδράμει σε αυτό.” πρόσθεσε ο κος Εμμανουήλ Παναγιωτόπουλος, Δ/ντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας Bayer Hellas.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: