Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Νικολακόπουλος: Η παραμονή της Μουσειολογίας στον Πύργο είναι η μόνη σωστή λύση

Νικολακόπουλος: Η παραμονή της Μουσειολογίας στον Πύργο είναι η μόνη σωστή λύση

Το τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας  στηρίζεται με τα 2 μέλη ΔΕΠ μέσω της Μουσειολογίας και όχι η ίδια η Μουσειολογία.

Δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο Πατρών να στοχοποιεί ένα τμήμα, τους φοιτητές του και μια ολόκληρη πόλη.

Σε όποιον θεωρεί ότι δεν έχει θέση  η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στο μέγα ζήτημα που αφορά στο μέλλον της Μουσειολογίας, θα ήθελα να απαντήσω ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη και υποχρέωση των Αυτοδιοικητικών η μέριμνα για την στήριξη και ανάπτυξη του τόπου τους.

Έπειτα από την εισήγηση  της Κοσμητείας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών που αφορούν την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας με έδρα την πόλη του Πύργου ή την συγχώνευσή του στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας με έδρα το Αγρίνιο και εν συνεχεία τη μεταφορά του στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών, την Πάτρα, ως Ηλείος πολίτης  αλλά και  αιρετός Περιφερειακός σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Εθελοντισμού κ Ολυμπισμού θλίβομαι και εξοργίζομαι.

Ακόμα και η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών στοχοποίησε τα τμήματα της Ηλείας. Τα μόνα τμήματα που αναφέρονται  σε αυτήν είναι  τα τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας και η πλήρη απαξίωσή τους.

Προφανώς τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών αφορούν μόνο τα τμήματα αυτά. Άρα η κατάργηση ή η μεταφορά τους θα σήμαινε αυτόματα και την λύση όλων των προβλημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Από την θεσμική μου θέση, ως Αντιπεριφερειάρχης είμαι γνώστης από την πρώτη στιγμή τού μεγάλου αυτού προβλήματος, προσπαθώντας με όποιο τρόπο μπορώ να συμβάλλω στην εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης.

            Είναι απαράδεκτο το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας της χώρας, ευρισκόμενο δίπλα σε Αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, να  απαξιώνεται στο μέγιστο βαθμό από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με σκοπό την  διάλυσή του και κατ επέκταση είτε το κλείσιμό του, είτε την απορρόφησή του στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Αγρινίου.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζει ώς το μέγιστο πρόβλημα του Πανεπιστημίου το τμήμα Μουσειολογίας, προβάλλοντας ως πρόβλημα την έλλειψη καθηγητών καθώς στο τμήμα υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι  καθηγητές (ΔΕΠ).

Για τον λόγο αυτό το χαρακτηρίζει ως “μη βιώσιμο” και προτείνει με επιμονή και με κάθε τρόπο την κατάργησή του αγνοώντας τους 1500 σε σύνολο φοιτητές, που φοιτούν στο τμήμα, αφού στο τμήμα Μουσειολογίας έχουν απορροφηθεί περί τους 1100 του πρώην τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων.

Οι  νέες Πρυτανικές αρχές ήδη από τη αρχή της θητείας τους, φαίνεται να έχουν στοχοποιήσει το συγκεκριμένο τμήμα, αναφερόμενοι συχνά σε τμήμα που βρίσκεται στην μέση του τίποτα, χωρίς καθηγητές, χωρίς βιβλιοθήκες ή λέσχη σίτισης κ.α. συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην απαξίωσή του.

Συγκρίνει μόνιμα  ανόμοια πράγματα, όπως την Οφθαλμολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με το τμήμα Μουσειολογίας, με μόνο σκοπό την υποβάθμιση του τμήματος.

Πως γίνεται να συγκρίνεται ένα τμήμα που υπηρετούν δύο μέλη ΔΕΠ με την Ιατρική που υπηρετούν δεκάδες; Πως γίνεται η Μουσειολογία  με δυο μέλη ΔΕΠ να  απαξιώνεται και να προτείνεται το κλείσιμό της αλλά το ίδιο να μην ισχύει και για την Οφθαλμολογική που επίσης υπηρετούν μόνο δύο μέλη ΔΕΠ κατά τα λεγόμενά τους.

Πως γίνεται να προτείνεται  η  μεταφορά της Φυσικοθεραπείας του Αιγίου στην Πάτρα θεωρώντας αδιανόητο να μην είναι δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τονίζοντας την χιλιομετρική απόσταση.

Αλλά να μην είναι αδιανόητη η μεταφορά της Μουσειολογίας από τον Πύργο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία, στην Πάτρα.

Πως είναι δυνατόν να προτείνεται η συγχώνευση της Μουσειολογίας στο Ιστορίας & Αρχαιολογίας και η μεταφορά της στην Πάτρα και να μην προτείνεται η μεταφορά της Ιστορίας & Αρχαιολογίας στην Μουσειολογία, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειο Απόλλωνα, Αρχαία Ήλιδα κ.ά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, η στήριξη της Μουσειολογίας με δυο μόνιμους καθηγητές.

Επί της ουσία η στήριξη αυτή αφορά το τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας μέσω της  Μουσειολογίας, αφού με την ενσωμάτωσή της, οι καθηγητές αυτοί θα διατεθούν στο Ιστορίας & Αρχαιολογίας και θα παραμείνουν στην Σχολή.

Άρα πως στηρίζεται η Μουσειολογία, από την στιγμή που ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου η εισήγηση της Κοσμητείας είναι η κατάργηση του τμήματος.

Φαινομενικά  ναι, στηρίζετε η  Μουσειολογία με δυο μέλη ΔΕΠ, στην πραγματικότητα όμως το μόνο τμήμα που ωφελείται είναι το τμήμα  Ιστορίας & Αρχαιολογίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς με την κατάργηση της Μουσειολογίας οι θέσεις αυτές θα παραμείνουν  σε αυτό.

Η παραμονή της Μουσειολογίας στον Πύργο είναι επιτακτική ανάγκη, το οφείλουμε στους φοιτητές της, το οφείλουμε στους κατοίκους της πόλης μας, το οφείλουμε στους κατοίκους του Νομού μας.

Εξακτίνωση του Πανεπιστημίου δεν σημαίνει μεταφέρω τα περιφερειακά τμήματα στο κέντρο αλλά το αντίθετο. Όνομάζετε εξακτίνωση  του Πανεπιστημίου την  επί της ουσίας συρρίκνωσή του.

Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα Πανεπιστημιακά τμήματα του  Νομού μας.

Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας και την μεταφορά της έδρας του από την πόλη μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Αθλητισμού Εθελοντισμού Ολυμπισμού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: