Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Nordic Monitor: Ο Ερντογάν θα στείλει μονάδες της ΜΙΤ στην Ελλάδα για προβοκάτσια

Nordic Monitor: Ο Ερντογάν θα στείλει μονάδες της ΜΙΤ στην Ελλάδα για προβοκάτσιαΤα τρία σενάρια που φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει μονάδες της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) στην Ελλάδα, με στόχο να στήσουν προβοκάτσια στα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nordic Monitor, που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρντ, που ζει εδώ και χρόνια εξόριστος στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξετάζει τα σχέδια του επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ώστε να στείλει στη χώρα και ειδικά στα νησιά, μια ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα. Αυτή η ομάδα είναι ένα νέο σχετικά «εργαλείο» στο οπλοστάσιο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για τη συγκρότηση μιας μυστικής, στρατιωτικού τύπου επιχείρησης εναντίον μιας δυτικής χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor το τουρκικό σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές. Από σαμποτάζ σε ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, μέχρι την ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και διεξαγωγή επιχείρησης με ύψωση ψευδούς σημαίας για να δικαιολογηθεί μια τουρκική απάντηση.

Επίσης, το Nordic Monitor αναφέρει, πως θα εναπόκειται στην ειδική αυτή μονάδα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από εναέριες και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Ο σχεδιασμός είναι άκρως εμπιστευτικός και σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται να ενεργοποιηθεί κοντά στις τουρκικές εκλογές του 2023, για να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του Ερντογάν, αλλά και των ψηφοφόρων του ακροδεξιού εταίρου του Μπαχτσελί.

Η δράση της ΜΙΤ

Η ΜΙΤ δεν είχε για δεκαετίες επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η εντολή της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, για την παροχή της καλύτερης ενημέρωσης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία. Όταν η MIT χρειαζόταν υποστήριξη στο έδαφος, βασιζόταν σε πολλές ελίτ μονάδες του στρατού, όπως η Combat Search and Rescue (Muharebe Arama Kurtarma ή MAK), μέρος της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), Υποβρύχια Επίθεση του Τουρκικού Ναυτικού (Su Altı Taarruz ή SAT), το αντίστοιχο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma ή SAS).

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, αυτό άρχισε να αλλάζει, όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής υπέρ του Ιράν, που δεν είχε εμπειρία στις πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε την μεταμόρφωση της υπηρεσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Ερντογάν, μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.

Πλέον, η μονάδα είναι έτοιμη να πλήξει ελληνικούς στόχους, όχι τόσο για να προωθήσει τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας ή για να αντιμετωπίσει ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, αλλά για να προωθήσει το προφίλ ενός μαχόμενου Ερντογάν πριν τις εκλογές, την ώρα που οι οικονομικές δυσκολίες των Τούρκων αυξάνονται συνεχώς. Εάν και όταν συμβεί αυτό, η δημόσια συζήτηση θα προσπεράσει τις καθημερινές δυσκολίες του τουρκικού λαού και θα ασχολείται με την Ελλάδα, ενώ μέσω μίας αυξημένης εθνικιστικής ευφορίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: