Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ο Δεκαπενταύγουστος, αφορμή για να ανταμώσουμε! – Βουλιάζει η Ηλεία από κόσμο
Ο Δεκαπενταύγουστος, αφορμή για να ανταμώσουμε! - Βουλιάζει η Ηλεία από κόσμο - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ο Δεκαπενταύγουστος, αφορμή για να ανταμώσουμε! – Βουλιάζει η Ηλεία από κόσμοΑπό ζωή και πάλι σφύζουν τα χωριά της Ηλείας, με την έλευση των ετεροδημοτών που έχουν φτάσει στους τόπους καταγωγής τους, χωρίς τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αν και πέρυσι και πρόπερσι αρκετοί είχαν καταφέρει να έρθουν για ολιγοήμερες διακοπές στη γενέτειρά τους, φέτος, τα πράγματα έχουν αλλάξει και ήδη οι ετεροδημότες φτάνουν από αρχές Αυγούστου στα χωριά που έχουν καταγωγή, στους συγγενείς και την οικογένειά τους, μαζικά χωρίς να χρειαστεί να «χωρίζονται» ή να «εγκαταλείπουν» στις πρωτεύουσες τα νεότερα μέλη ή το αντίστροφο.

Όπως ανέφεραν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων από ολόκληρη την Ηλεία στην εφ. Πατρίς, φέτος έχουν ταξιδέψει στη γενέτειρά τους ακόμα και όσοι φοβόντουσαν το προηγούμενο διάστημα να κυκλοφορήσουν εξαιτίας του κορωνοϊού ωστόσο η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει στα σπίτια του και δεν κυκλοφορεί στην τοπική αγορά ή τα τοπικά μαγαζιά εστίασης.

«Έχουν έρθει οι ετεροδημότες αλλά συγκριτικά με τον αριθμό που έχει φτάσει, η κίνηση που βλέπουμε στα καταστήματα της περιοχής είναι δυσανάλογη», αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρθολομιού, Αναστάσιος Πουλής.

Σε άλλη περίπτωση, η εικόνα που διαμορφώνεται με τους ετεροδημότες στα χωριά, είναι ότι τα σπίτια είναι όλα ανοικτά, οι παραλίες έχουν γεμίσει και η κίνηση στους δρόμους έχει αυξηθεί, ενώ οι πρόεδροι, έχουν προετοιμάσει κατάλληλα τις κοινότητές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ζήτηση νερού ύδρευσης αλλά και στην αυξημένη πίεση για αποκομιδή απορριμμάτων.

Το σίγουρο είναι πως οι ετεροδημότες αλλά και η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν φέρει έναν διαφορετικό «αέρα» στις κοινότητες αλλάζοντας την εικόνα των χωριών που σφύζουν και πάλι από ζωή με πιο ελεύθερες μετακινήσεις.

Ανδρέας Αποστολόπουλος, πρόεδρος κοινότητας Μυρσίνης

«Μετά από τρία χρόνια περιορισμών στη μετακίνηση, λόγω κορωνοϊού, πλημμύρησε και πάλι το χωριό μας από ετεροδημότες και επισκέπτες. Οι εξοχικές κατοικίες απέκτησαν και πάλι ενοίκους, που με όλα τα μέσα καθάριζαν και αποψίλωναν τους χώρους τους. Και μέσα στο χωριό μας βλέπεις παραθυρόφυλλα ανοικτά και γείτονες να χαιρετίζουν ο ένας τον άλλον.

Οι παραλίες της Μυρσίνης έχουν περισσότερους λουόμενους από κάθε άλλο καλοκαίρι και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Εμείς ως Κοινότητα και ως Δήμος έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ώστε το σύστημα να αντέξει την αυξημένη πίεση στην αποκομιδή των απορριμμάτων και την επίσης αυξημένη κατανάλωση στο νερό ύδρευσης.

Ως πρόεδρος της Κοινότητας ανά πάσα στιγμή ευρίσκομαι στη διάθεση των συμπολιτών μας, για την επίλυση των όποιων παρουσιαζόμενων προβλημάτων. Με τη γιορτή της Παναγίας τη Δευτέρα 15/8, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση ετεροδημοτών και επισκεπτών. Εύχομαι σε όλους καλή διαμονή και Χρόνια Πολλά».

Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου, πρόεδρος κοινότητας Μέλισσας

«Η Μέλισσα αγκαλιάζει μετά από δύο χρόνια περίπου τα αγαπημένα της πρόσωπα, τους ετεροδημότες της. Η υγειονομική κρίση, η οικονομική δυσπραγία, η ενεργειακή κρίση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για τις καλοκαιρινές διακοπές των ετεροδημοτών στις πατρώες γαίες.

Παρ’ όλα αυτά η αγάπη τους για τον τόπο καταγωγής τους, αλλά κυρίως για τον παππού και τη γιαγιά, έχει υπερκεράσει τις όποιες δυσκολίες και πολλοί από αυτούς έχουν έρθει με τις οικογένειές τους στο όμορφο και φιλόξενο χωριό μας την Μέλισσα. Η παρουσία τους είναι η χαρά μας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Είναι αυτοί που αναζωογονούν τα καλοκαίρια την τοπική μας κοινωνία».

Μιχάλης Λυμπερόπουλος, πρόεδρος κοινότητας Δαφνούλας

«Ήδη έχει αρχίσει η κίνηση από ετεροδημότες και φαίνεται στο χωριό μας. Αν και εν καιρώ πανδημίας κάποιοι έρχονταν στην περιοχή τώρα η κίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού τα περιοριστικά μέτρα δεν υπάρχουν πια και οι οικογένειες έχουν περισσότερη ελευθερία να μετακινηθούν.

Θεωρώ πως η κίνηση αυτή θα κορυφωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου όπου σιγά – σιγά θα αρχίσουν μετά να επιστρέφουν και πάλι πίσω. Σίγουρα είναι μια εικόνα που μας είχε λείψει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και εύχομαι να μην περάσουμε ξανά τέτοιες εποχές. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τους συμπολίτες μας στον τόπο καταγωγής τους, στα πατρικά τους για να περάσουν τις διακοπές τους με τις οικογένειές τους».

Παναγιώτης Κουρουβάνης, πρόεδρος κοινότητας Κακοβάτου

«Κάθε χρόνο στο χωριό μας οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί. Έχουμε αρκετή κίνηση και από ντόπιους και από ξένους τουρίστες. Φυσικά μετά τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού, ο κόσμος έχει μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις του, οπότε ο ετεροδημότης θα έλθει και στην περιοχή της καταγωγής του, αλλά θα κάνει και κάποιο ταξίδι για διακοπές σε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Μπορώ να πω πως οι ετεροδημότες στην κοινότητά μας ήταν περισσότεροι πέρυσι και πρόπερσι καθώς είχαν έρθει στον τόπο καταγωγής τους στο 100% ενώ φέτος ένα 10% κάνει διακοπές σε κάποια άλλη περιοχή ακριβώς επειδή έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το να βλέπουμε το καλοκαίρι ετεροδημότες στην περιοχή μας είναι κάτι όμορφο που φέρνει ανάταση και στην τοπική οικονομία».

Επαμεινώντας Τριγάζης, πρόεδρος κοινότητας Γιαννιτσοχωρίου

«Μπορώ να πω ότι σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μείωση 30% στην έλευση των ετεροδημοτών καθώς πέρυσι είχαν έρθει σχεδόν όλοι όσοι κατάγονται από εδώ και έχουν σπίτια εδώ. Φέτος θεωρώ πως αρκετοί έχουν επιλέξει να πάνε κάπου άλλου, σε κάποιο νησί, κάποιον άλλο προορισμό ακριβώς επειδή δεν ισχύουν μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων.

Και όσοι έχουν έρθει εδώ από αρχές Αυγούστου θα μείνουν έως τις 20 Αυγούστου. Δηλαδή λιγότερο διάστημα. Από την άλλη, επειδή συνομιλώ και με επαγγελματίες της περιοχής η εστίαση σε σχέση με πέρυσι έχει μια μείωση της τάξης του 40% καθώς ο κόσμος δεν βγαίνει έξω. Μένουν λιγότερο διάστημα και δεν βγαίνουν έξω στα μαγαζιά. Είτε θα μαγειρέψουν στα σπίτια τους είτε θα παραγγείλουν».

Αναστάσιος Πουλής, πρόεδρος κοινότητας Βαρθολομιού

«Η κίνηση από ετεροδημότες είναι αρκετά καλή, έχουν έρθει αρκετοί, τα σπίτια είναι ανοικτά, έχει νιώσει ξανά το χωριό, ενώ και οι παραλίες είναι γεμάτες. Εκείνο που φαίνεται όμως είναι πως υπάρχει δυσπραγία στην οικονομία της αγοράς καθώς πολλοί δεν κυκλοφορούν στην αγορά και κυρίως στα καταστήματα εστίασης του Βαρθολομιού.

Συγκριτικά δηλαδή με τον αριθμό του κόσμου που έχει έρθει για να περάσει τον Αύγουστο στο χωριό δεν υπάρχει η αναμενόμενη κίνηση στα μαγαζιά».

Διονύσιος Παναγιώταρος, πρόεδρος κοινότητας Λεχαινών

«Η κίνηση τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί στα Λεχαινά, έχουν κατέβει ετεροδημότες για το καλοκαίρι, αλλά και για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη για διακοπές ειδικά τώρα, που λόγω κορωνοϊού ήταν περιορισμένη η ζωή μας. Η καλοκαιρινή ελευθερία μας δημιουργεί την επιθυμία για μία απόδραση.

Να ευχηθούμε να έρθουμε στην κανονική ζωή κανονικότατα, επίσης να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο η Παναγία να δίνει υγεία και να ξαναβρούμε το χαμένο χαμόγελο και πάλι στα χείλη μας».

Γιώργος Βώσσος, πρόεδρος κοινότητας Κυλλήνης

«Η εικόνα από την έλευση των ετεροδημοτών στην Κυλλήνη είναι πολύ καλή καθώς βλέπουμε πως έχει κατέβει αρκετός κόσμος. Όλα τα σπίτια έχουν ανοίξει και είναι καλύτερα από άλλες χρονιές. Εμείς εδώ στην περιοχή εκτός από τους επισκέπτες που έχουμε που θα μπορούσα να πω ότι έχουμε διαρκώς κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ετεροδημότες που έχουν έρθει δίνουν μια διαφορετική εικόνα, καθώς φαίνεται πως υπάρχει αρκετός κόσμος αλλά και ότι κινούνται σε ικανοοιητικό επίπεδο και τα καταστήματα εστίασης.

Από την άλλη οι ετεροδημότες δεν είναι οι επισκέπτες που θα έρθουν στην περιοχή για μερικές ημέρες, για ολιγοήμερες διακοπές αλλά είναι οι κάτοικοι που θα μείνουν περισσότερο και θα περάσουν περισσότερες ημέρες τις διακοπές τους στην Κυλλήνη, στο σπίτι τους. Εύχομαι σε όλους καλή διαμονή και χρόνια πολλά».

Θεόδωρος Τζίβας, πρόεδρος κοινότητας Ανδρίτσαινας

«Είναι ακριβώς η κίνηση ίδια με πέρυσι και αυτό συνέβη γιατί οι δικοί μας ετεροδημότες όταν έληξε η καραντίνα φρόντισαν να κατεβάσουν τους ηλικιωμένους, τα παιδιά τους στο χωριό και έρχονταν και οι ίδιοι Σαββατοκύριακα. Φέτος επίσης κατέβηκαν και όσοι φοβόντουσαν τον κόβιντ και το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν ταξιδέψει καθόλου στην Ανδρίτσαινα.

Για την περιοχή μας παραδοσιακά οι ετεροδημότες πρώτα κάνουν μια εξόρμηση στα νησιά και μετά έρχονται τον Αύγουστο στο χωριό τους όπου συνήθως μένουν μέχρι και τις 22 Αυγούστου που είναι και το μεγάλο πανηγύρι του Σεπετού και ύστερα επιστρέφουν στην Αθήνα για να προετοιμαστούν για τις δουλειές τους, το σχολείο τα παιδιά κλπ».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: