Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ο δυναμισμός των επαγγελμάτων και της οικονομίας στην Ηλεία – Αγορά υπαλλήλων και όχι παραγωγών
Ο δυναμισμός των επαγγελμάτων και της οικονομίας στην Ηλεία - Αγορά υπαλλήλων και όχι παραγωγών - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ο δυναμισμός των επαγγελμάτων και της οικονομίας στην Ηλεία – Αγορά υπαλλήλων και όχι παραγωγών

Η Ετήσια έκθεση διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και των προοπτικών απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το έτος 2021, η οποία υλοποιείται στα πλαίσια του έργου «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για την Ανάπτυξη και Λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος» συγκεντρώνει σειρά δεδομένων από πολλαπλές πηγές για τη διάγνωση και την ανάδειξη των σημαντικών τάσεων και πλευρών που αφορούν την απασχόληση, την ανεργία, την επιχειρηματικότητα και τις δεξιότητες του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Τα αποτελέσματα των καταγραφών, επεξεργασιών και αναλύσεων παρουσιάζονται υπό την μορφή πινάκων, γραφημάτων και διαδραστικών πινάκων σύμφωνα με τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν για τη λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στον αναγνώστη να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος παραμέτρους των φαινομένων που τον ενδιαφέρουν.

Η έκθεση στοχεύει στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας ως προς την παρακολούθηση και τη διάγνωση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος, για τον ορθό σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων στην αγορά εργασίας. Στόχος της έκθεσης είναι η αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης κατά τον σχεδιασμό, βάσει δεδομένων, των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (κατάρτισης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δημιουργίας θέσεων εργασίας), αλλά και των δράσεων για τη διαχείριση της αλλαγής και της αναδιάρθρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Δυναμισμός επαγγελμάτων και κλάδων οικονομικής δραστηριότητας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το 2021  παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού απασχολουμένων της για την πενταετία 2017 – 2021. Ειδικότερα, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 6,49%, οι οποίοι έφτασαν τα 230.668 άτομα από τα 216.616 άτομα που ήταν το 2020. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο εκτός από αυτό, παρουσιάζει και ο Δυναμισμός των επαγγελμάτων και των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Ηλεία όσο και γενικότερα στην περιοχή.

Οι πέντε κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που ξεχωρίζουν για τον δυναμισμό τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι, κατά φθίνουσα σειρά, οι εξής: «Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων», «Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις», «Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης», «Δραστηριότητες παροχής ποτών» και «Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α».

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας οι κλάδοι που εμφανίζουν τον πιο έντονο δυναμισμό είναι: «Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης», «Κατασκευή δρόμων και αυτοκινητοδρόμων» και «Δραστηριότητες παροχής ποτών».

Στην Περιφερειακή Ενότητα της Αχαΐας οι τρεις κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν τον πιο έντονο δυναμισμό είναι: «Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων», «Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις π.δ.κ.α.» και «Δραστηριότητες συναφείς με τις χερσαίες μεταφορές».

Για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας οι αντίστοιχοι κλάδοι με τον πιο έντονο δυναμισμό είναι: «Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης», «Μη ειδικευμένο χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού» και «Δραστηριότητες παροχής ποτών».

Τα πέντε επαγγέλματα που καταγράφουν τον πιο έντονο δυναμισμό στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι: οι «Υπάλληλοι γραφείου», οι «Απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών», οι «Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού», τα «Μοντέλα, πωλητές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα» και οι «Βιολόγοι εν γένει, ιατροί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα».

Όσον αναφορά τα τρία πιο δυναμικά επαγγέλματα ανά Περιφερειακή Ενότητα, η κατάταξη, κατά φθίνουσα σειρά, παρουσιάζεται παρακάτω:

Π.Ε. Ηλείας: «Υπάλληλοι γραφείου», «Οδηγοί μέσω μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού» και «Ειδικευμένοι επί των πωλήσεων, χρηματιστές, κτηματομεσίτες, απασχολούμενοι στην εξυπηρέτηση επιχειρήσεων εν γένει και ασκούντες συναφή επαγγέλματα».

Π.Ε. Αχαΐας: «Υπάλληλοι γραφείου», «Απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών» και «Βιολόγοι εν γένει, ιατροί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα».

Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: «Οδηγοί μέσω μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού», «Υπάλληλοι γραφείου» και «Μοντέλα, πωλητές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: