Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ο Προστάτης Άγιος των αμπελουργών, εορτάστηκε στην Αμαλιάδα

Ο Προστάτης Άγιος των αμπελουργών, εορτάστηκε στην Αμαλιάδα

Ευρισκόμενοι μέσα στην δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού, εορτάστηκε με ιεροπρέπεια ένας από τους ηρωϊκότερους μάρτυρες της αρχαίας Εκκλησίας ο άγιος Τρύφων στον ομώνυμο ιερό Ναό στην πόλη της Αμαλιάδος. Ο άγιος Τρύφωνας είναι αγαπητός κυρίως στους αγρότες και ιδιαίτερα στους αμπελουργούς, των οποίων θεωρείται προστάτης άγιος. Εικονίζεται μάλιστα να βαστά κλαδευτήρι στο αριστερό του χέρι!  

Ο ιαματικός Τρύφων ανήκει στην εικοσαμελή χορεία των αγίων Αναργύρων και καταγόταν από την Λάμψακο της Φρυγίας. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως όμως μελετούσε την Αγία Γραφή και έφτασε σε σημείο να διδάσκει τις αιώνιες Αλήθειες και ταυτόχρονα ο Θεός τον αξίωσε να θαυματουργεί. Χάρις στην βαθιά του πίστη και την αγνή και αγία ζωή του προικίστηκε από το Θεό να έχει το χάρισμα της θεραπείας ασθενειών και την εκδίωξη των δαιμόνων. Κατά τους διωγμούς του Αυτοκράτορα Δεκίου το 250 μ.Χ., επειδή δεν λάτρευε τους θεούς των ειδωλολατρών, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια με αποτέλεσμα να παραδώσει την ψυχή του στον Θεό.

Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, συνεπικουρούμενος από τους Αιδ. π. Παναγιώτη Γιατρά, π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο, π. Κωνσταντίνο Βαβίλη, π. Νικόλαο Κατσηδήμα και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Συριόπουλο, ευλογώντας επίσης τους προσφερθέντες άρτους και ομιλώντας για τον εορταζόμενο μάρτυρα Τρύφων, ενώ προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μην χάνουν ποτέ την ελπίδα τους και να μην αφήνουν τίποτα να κλονίσει την πίστη τους, πράγματα τα οποία έκανε και ο τιμώμενος Άγιος.   Ανήμερα της εορτής προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Αρχιερατικό Επίτροπο Αμαλιάδος π. Δαμασκηνό Πετράκο, καθώς και από τους Αιδεσιμολογιοτάτους π. Παναγιώτη Γιατρά, π. Κωνσταντίνο Βαβίλη και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Συριόπουλο.  
Κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, οι ευλαβείς Χριστιανοί της ενορίας αλλά και οι φιλέορτοι κάτοικοι της Αμαλιάδος, προσήλθαν ευλαβικά προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα και να λάβουν την χάρη του εορταζομένου Αγίου, τηρώντας μάλιστα υποδειγματικά όπως ορίζει άλλωστε και η σχετική νομοθεσία, τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την Δημόσια υγεία, προς αποφυγή της πανδημίας που επέφερε ο Covid-19, με την επαινετή μέριμνα και φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της φίλεργης αυτής ενορίας, η οποία διακρίνεται στον λειτουργικό, πνευματικό αλλά και φιλανθρωπικό τομέα.   

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: