Οι αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητές μας * του Γιώργου Σκλαβενίτη
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Οι αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητές μας * του Γιώργου Σκλαβενίτη

Οι αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητές μας * του Γιώργου Σκλαβενίτη

Η Ηλεία αποτελεί ένα μέρος με σημαντικές αλλά αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες. Από τη Νέα Μανωλάδα έως το Γιαννιτσοχώρι ο νομός μας έχει να επιδείξει σειρά ανεκμετάλλευτων «θησαυρών» που μπορούν να ενισχύσουν το τοπικό εισόδημα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο βοιωτικό και οικονομικό επίπεδο για τους κατοίκους της Ηλείας. Ποιές είναι όμως αυτές οι ανεκμετάλλευτες πηγές; Γιατί δεν αξιοποιούνται και πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε;

  Σίγουρα το «βαρύ πυροβολικό» της περιοχής μας είναι η Γεωργία. Η αγροτική παραγωγική δυνατότητα της Ηλείας περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων όπως οι ελιές και το λάδι, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και τις δύο πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις της φράουλας και της σταφίδας που η εξαγωγή τους ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την οικονομική ανάπτυξη του νομού. Η μεγάλη αδυναμία όμως της αγροτικής μας παραγωγής έγκειται στην απουσία της κουλτούρας συνεργασιών μεταξύ των πολλών μικρών και μεσαίων παραγωγών της περιοχής μας και της δημιουργίας κατά τόπους αγροτικών συνεταιρισμών. Σίγουρα οι εμπειρίες του παρελθόντος όπου σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ανά τη χωρά παρατηρήθηκαν φαινόμενα οικονομικής κατάχρησης, μη-συνεργασίας, εκμετάλλευσης των μικρότερων παραγωγών κ.α. δεν λειτουργούν ενθαρρυντικά στη σύσταση ενός συνεταιρισμού. Ωστόσο η αδράνεια των παραγωγών δεν αποτελεί τη λύση. Όσο δεν αναπτύσσονται μορφές συνεργασίας ή συνενώσεις μεταξύ των παραγωγών μας για την από κοινού παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων τόσο τα προϊόντα θα πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες της πραγματικής αξίας τους ή θα παραμένουν απούλητα, οι παραγωγοί δε θα βγάζουν ικανό κέρδος ώστε να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν στην παραγωγή τους και οι νέοι που θέλουν πραγματικά να εργαστούν και προχωρήσουν αυτή την εργασία θα συνεχίσουν να έχουν ίδιες ή και λιγότερες πιθανότητες εξέλιξης από εκείνες των γονέων τους. Επομένως καθίσταται αναγκαία η ανάπτυξη μορφών συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών ίδιων αγροτικών προϊόντων κατά τα πρότυπα των αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης και της Μακεδονίας προκειμένου να επιτευχθεί η συνένωση και η οργάνωση της παραγωγής, η καλύτερη και επικερδέστερη δυνατότητα εμπορίας των προϊόντων αυτών και φυσικά η ανάπτυξη καινοτόμων μορφών παραγωγής, που όχι μόνο θα βελτιώσουν τα παραγωγικά αποτελέσματα αλλά και θα ενθαρρύνουν και τους νέους να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις επί των παραγωγικών θεμάτων.

  Μια επιπλέον ανεκμετάλλευτη αναπτυξιακή δυνατότητα που συνδέεται άμεσα με την αγροτική παραγωγή είναι η μεταποίηση. Η μεταποιητική δυνατότητα των αγροτικών προϊόντων μας, που απουσιάζει σχεδόν καθ’ ολοκληρία από το νομό μας, απαιτεί και αυτή τη συνεργασία των επιχειρηματιών και των παραγωγών μας, την εκμετάλλευση των κατά περιόδους  ευρωπαϊκών, κρατικών και περιφερειακών προγραμμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα και φυσικά την αξιοποίηση των ατόμων εκείνων, που ενδεχομένως να μην έχουν γνώσεις επί της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων αλλά μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιοτεχνίες τους στο πώς να τρέξουν μία επιχείρηση. Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων δύναται να δημιουργήσει νέες και σταθερές θέσεις εργασίας ελκύοντας τους νέους και προσφέροντάς τους ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο τους, θα δώσει περεταίρω σημαντική αξία στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής και θα ενισχύσει σημαντικά το σύνολο της τοπικής μας οικονομίας.

  Τέλος δύο αλληλένδετες ελάχιστα αξιοποιημένες αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού μας είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Ως προς το πρώτο οι αρχαιολογικοί τόποι της περιοχής μας με πρώτους την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα δίνουν σημαντική αξία στην περιοχή αλλά και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Ωστόσο παραμένουν αναξιοποίητα άλλα σημαντικά ιστορικά μέρη όπως η Αρχαία Υρμίνη στη Βουπρασία, ο γοτθικός Ναός της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα, ο προϊστορικός ναός της θεάς Δήμητρας στο Λέπρεο και η αρχαία Ακρόπολή του και φυσικά ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες. Πρόκειται για παραδείγματα που είτε παραμένουν αναξιοποίητα ή ύπο-αξιοποιούνται είτε η πρόσβαση σε αυτά είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Εδώ καλούνται οι τοπικές δημοτικές αρχές και η περιφέρεια να κινητοποιηθούν προς ανάδειξη και αξιοποίηση αυτών των πολιτιστικών και ιστορικών θησαυρών. Και μπορεί η περιφέρεια την τελευταία τετραετία να έχει προχωρήσει σημαντικά στα ζητήματα πολιτισμού, οφείλει όμως να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάδειξη και αξιοποίηση αυτών των σημαντικών ιστορικών μνημείων. Όπως οφείλουν να πράξουν το ίδιο και οι δήμοι. Έχοντας αυτά υπόψη αλλά και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Ηλείας ο τουρισμός στην Ηλεία μπορεί να αναπτυχθεί και να συνεισφέρει πιο ουσιαστικά στην τοπική οικονομία. Σε αυτό οι τοπικές κοινωνίες με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές οφείλουν να διεκδικήσουν και να πετύχουν την περεταίρω αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής, όπως των λιμένων Κατάκολου και Κυλλήνης, το αεροδρόμιο του Επιταλίου, και φυσικά του οδικού δικτύου. Και μπορεί με την παρούσα κυβέρνηση ο πολύπαθος δρόμος Πατρών-Πύργου να αναβαθμίζεται, τόσο με την αναβάθμιση του παλαιού οδικού δικτύου όσο και με την επέκταση της Ολυμπίας Οδού, πρέπει όμως να συνεχιστούν οι πιέσεις για την επέκταση της Ολυμπίας Οδού και πέραν της Ηλειακής πρωτεύουσας. Η αναβάθμιση αυτή θα ενισχύσει την προσβασιμότητα τουριστών στην περιοχή μας δημιουργώντας δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικών επιχειρήσεων και σειρά νέων θέσεων εργασίας.

Γιώργος Σκλαβενίτης

Ιδιωτικός Υπάλληλος

Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας                        

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: