Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Οι επαγγελματίες της εστίασης στην Ηλεία στο μέσον της «τέλειας καταιγίδας» – Ενισχυμένα μέτρα στήριξης ΤΩΡΑ ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις

Οι επαγγελματίες της εστίασης στην Ηλεία στο μέσον της «τέλειας καταιγίδας» – Ενισχυμένα μέτρα στήριξης ΤΩΡΑ ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις

Άρθρο του Αντιπρόεδρου Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Λεβέντη

Οι επαγγελματίες της εστίασης στην Ηλεία στο μέσον της «τέλειας καταιγίδας» – Ενισχυμένα μέτρα στήριξης ΤΩΡΑ ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις

Η κατάσταση στο χώρο της εστίασης είναι πλέον αποκαρδιωτική. Η αναντιστοιχία των χρηματικών ενισχύσεων και κρατικών δανείων που λαμβάνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, έναντι του πρωτοφανή όγκου υποχρεώσεων και ζημιών που έχουν συσσωρεύσει δημιουργεί πλέον ένα εφιαλτικό σκηνικό για 80.000 επιχειρήσεις και 330.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Μέσα σε λίγες μέρες, ο φόβος για νέα παράταση του lockdown λόγω της επιδείνωσης των δεδομένων της πανδημίας αθροίστηκε στην απογοήτευση που προκάλεσαν τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5.

Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στο νομό Ηλείας, σχεδόν το 40% όσων υπέβαλλαν αίτηση αποκλείστηκαν, ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι έλαβαν ποσά 2000 – 4000 ευρώ, που υπολείπονται σημαντικά τόσο από τα πάγια έξοδα, όσο και από τις άμεσες ανάγκες διαβίωσής τους. Πολλοί Ηλείοι εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων και καφέ βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην απόφαση να μην ξανανοίξουν την επιχείρησή τους όποτε κι αν αυτό επιτραπεί, με ό,τι συνεπάγεται για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, και τους εργαζόμενους που απασχολούν. 

Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα μέτρα στήριξης του κράτους, από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της εστίασης, ύστερα από τα συνεχόμενα πολύμηνα lockdown ακόμη και σε «κίτρινες» περιοχές όπως η Ηλεία, δημιουργεί την πολύ δυσάρεστη εντύπωση πως η Πολιτεία έχει στερέψει είτε από λύσεις, είτε από κονδύλια. Η αίσθηση πως αφήνεται στην τύχη του ένας μεγάλος κλάδος – εργοδότης που δημιουργεί θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα και μάλιστα ως επί το πλείστον για το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, απλώνει και στην ηλειακή κοινωνία και επιχειρηματικότητα ένα πέπλο» ανασφάλειας που «πνίγει» το νομό απ’ άκρη σε άκρη.

Την εικόνα του αδιέξοδου επιτείνουν οι ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις του κορωνοιού που φοβίζουν τους ειδικούς της υγείας και κλονίζουν την προσπάθεια όλων των άλλων πληττόμενων κλάδων να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα. Ταυτόχρονα, οι καιρικές συνθήκες καθιστούν κοστοβόρα και ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης «μόνο έξω», ενώ οι ειδικοί τοποθετούν το πλήρες άνοιγμα τους από «Μάρτιο και βλέπουμε». Με τον τουρισμό σε «κώμα» και το εμπόριο «υποβασταζόμενο» με υβριδικές μεθόδους λειτουργίας, λίγο έως πολύ ανεπαρκείς, οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ στην Ηλεία θα αργήσουν να ανασάνουν, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται σε σχέση πλήρους αλληλεξάρτησης με την τουριστική και την εμπορική κίνηση του νομού.

Η κατάσταση, στο σύνολό της, συνιστά την «τέλεια καταιγίδα». Απαιτεί δε από την κυβέρνηση την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν τον «ξαφνικό θάνατο» για περίπου το 50% των επιχειρήσεων εστίασης, ο οποίος θα συμπαρασύρει σε ένα υφεσιακό σπιράλ μια σειρά από συνδεμένους κλάδους. Πρέπει, χωρίς καμία χρονοτριβή, να αποφασισθούν νέα, ενισχυμένα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου που ενδεικτικά θα προβλέπουν:

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση, σε ύψος τουλάχιστον διπλάσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Δικαίωμα υπαγωγής για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου λιγότερη από 20%

Ατομική ενίσχυση σε κάθε επιχειρηματία – φυσικό πρόσωπο με βάση τις δαπάνες ελάχιστης διαβίωσης

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για όλο το 2021

Στο Επιμελητήριο Ηλείας στηρίζουμε τους επαγγελματίες εστίασης του νομού, υιοθετούμε τις προτάσεις τους για ένα πακέτο στοχευμένων μέτρων και ζητούμε από την Πολιτεία να το κάνει άμεσα δεκτό. 

Να ανοίξει ΤΩΡΑ η ομπρέλα προστασίας για την εστίαση στην Ηλεία και σε όλη τη χώρα. Σε λίγο θα είναι πολύ αργά!

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: