Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Οι «μαύρες τρύπες» στο νοσοκομείο του Πύργου

Οι «μαύρες τρύπες» στο νοσοκομείο του ΠύργουΟι πολλές ακάλυπτες θέσεις, το καθεστώς του ενός γιατρού για μια ειδικότητα και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές εργασιακές συνθήκες στο υγειονομικό προσωπικό της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, με το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό να μην ανανεώνεται και να μη μονιμοποιείται, ενώ οι προκηρύξεις για τις κενές θέσεις των γιατρών παραμένουν άγονες.

Τα κενά τόσο σε ιατρικό όσο και νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι πολλά, αρκετές ειδικότητες δεν υπάρχουν καν και την ίδια στιγμή πρέπει να καλυφθεί υγειονομικά ένας νομός (σ.σ. που το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται) με ένα νοσοκομείο στον Πύργο.

Λείπουν 43 γιατροί

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί στη Ν.Μ. Πύργου, καθώς σε σύγκριση με τα όσα προβλέπει η Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπου η ιατρική υπηρεσία πρέπει να καλύπτεται από 93 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, στο νοσοκομείο του Πύργου υπηρετούν 50. Αυτό σημαίνει ότι από την Ν.Μ. Πύργου λείπουν 43 γιατροί στις περισσότερες ειδικότητες. Τα μεγαλύτερα κενά, όπως είναι ήδη γνωστό, παρατηρούνται στην ειδικότητα της παθολογίας και της χειρουργικής, ωστόσο υπάρχουν και ειδικότητες που δεν υπάρχουν καθόλου, όπως αυτή της πνευμονολογίας-φηματολογίας, της δερματολογίας-αφροδισιολογίας, της αιματολογίας, της παθολογικής ανατομικής, της ρευματολογίας, της ενδοκρινολογίας, της κυτταρολογίας και της φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντόπουλου για το θέμα των κενών οργανικών θέσεων δήλωσε ότι «ο λόγος που οι γιατροί δεν προτιμούν τον Πύργο είναι πρώτα από όλα οι άθλιες συνθήκες εργασίας. Για παράδειγμα ένας ορθοπεδικός που είναι επικουρικός δεν θα βάλει για κανένα λόγο τα χαρτιά του στον Πύργο. Γιατί θα είναι ο μοναδικός ορθοπεδικός σε όλο τον νομό και θα δουλεύει 40 ώρες». Ακόμα, η κα Σαραντοπούλου έκανε λόγο για παραιτήσεις γιατρών αλλά και για συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες είναι αρκετές και δεν αναπληρώνονται. «Το νοσοκομείο του Πύργου είναι στα όριά του για να κλείσει. Οι περισσότεροι καθόμαστε με το ζόρι. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε με αυτές τις συνθήκες» κατέληξε.

Μεγάλα κενά σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό

Μεγάλα κενά υπάρχουν σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου υπηρετούν 475 άτομα όλων των κατηγοριών και κλάδων, με την πλειοψηφία αυτών να απασχολείται στον τομέα της νοσηλευτικής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, Γιάννη Γεωργίου λείπει το 30% των νοσηλευτών και το 35% του λοιπού προσωπικού. «Ειδικά στον νομό Ηλείας υπάρχει το φαινόμενο της υπερεργασίας και της εξάντλησης. Έχουμε μόνο μια παθολογική κλινική για όλον τον νομό. Αντίστοιχα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας έχουμε δύο παθολογικές, που κάνουν εναλλάξ τις εφημερίες και είναι διπλάσιοι σε προσωπικό.

Οι παραιτήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού δεν είναι συχνές. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην συνταξιοδότηση του προσωπικού για το οποίο το Υπουργείο Υγείας δεν φροντίζει να το ανανεώσει, ενώ δεν μονιμοποιεί ούτε το υπάρχον προσωπικό. Οι επικουρικοί για παράδειγμα καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Δεν είναι μόνο για έκτακτες ανάγκες. Πρέπει να βρεθεί λύση για μονιμοποίηση ή αναπλήρωση με μόνιμο προσωπικό» δήλωσε ο κ. Γεωργίου στην εφ. «Πατρίς».

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: