Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21/10/2022 η 5μερη συνάντηση στην Ελλάδα  των χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+  με σκοπό την δημιουργία πνεύματος στα σχολεία για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Συνολικά 33 μαθητές και 11 εκπαιδευτικοί από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Τουρκία επισκέφθηκαν τη χώρα μας και την πόλη μας και με τη συμμετοχή 12 μαθητών και 4 καθηγητών από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας υλοποίησαν το πρόγραμμα και όλες τις δράσεις που περιλάμβανε.

Την 1η ημέρα έγινε η τελετή καλωσορίσματος όπου χορωδία και μουσικοί από το μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Βαρθολομιού με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα καλωσόρισαν τους φιλοξενουμένους. Επίσης μαθητές/τριες του 2ου ΕΠΑ.Λ. με τραγούδια,  ποίημα και ένα video που δημιούργησαν είπαν  το καλώς ήλθατε. Στη συνέχεια ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμιών μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε να εμπεδωθεί κλίμα συνεργασίας για τις επόμενες ημέρες και τις εργασίες που ακολούθησαν.

Τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα περιλάμβανε εργαστήρια σε 3 διαφορετικές ομάδες (σε κάθε ομάδα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες). Το θέμα των εργαστήριων ήταν «ο ρόλος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνών Τ.Π.Ε στην νεανική επιχειρηματικότητα». Στα πλαίσια των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με τηλεδιάσκεψη με τον κ. Γλέζο Δημήτριο στην Κύπρο (Ιδρυτής της Transifex,  διεθνούς φήμης εταιρεία με αντικείμενο δημιουργία λογισμικού για συντονισμό και υποστήριξη εφαρμογών μετάφρασης). Επίσης άντλησαν πληροφοριακό υλικό από ιστοσελίδες προσώπων και επιχειρήσεων με κύριο χαρακτηριστικό την νεανική επιχειρηματικότητα.

Στα πλαίσια των εργαστηρίων υλοποιήθηκαν δυο επισκέψεις σε χαρακτηριστικές επιτυχημένες επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες διευθύνονται από νέους επιχειρηματίας.  Πιο συγκεκριμένα ξεναγήθηκαν  στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Δεξαμενές»  στην  Κουρούτα από τον κ. Νίκο Καραφλό και στο «Κτήμα Μερκούρη» από τον κ.  Λάμπη Κανελλακόπουλο. Αμφότεροι οι νέοι επιχειρηματίες εξήγησαν πως κατάφεραν να συνδυάσουν την παράδοση με την καινοτομία και να δώσουν πραγματικά παραδείγματα στους μαθητές για την νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Στον πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας πραγματοποιήθηκαν δυο πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις σχετικά με το θέμα των εργαστηρίων.  Συγκεκριμένα ο κ. Σπύρος Ζαφειρόπουλος (σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού) παρουσίασε θέμα σχετικά με διεθνούς φήμης επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες  και τις απαραίτητες δεξιότητες για τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ η κα. Ελισσάβετ Καραγιάννη (εκπαιδευτικός Β/μιας εκπαίδευσης) παρουσίασε θέμα σχετικά με τις εικονικές επιχειρήσεις μέσα από το πραγματικό παράδειγμα του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας, αναλύοντας  την εικονική επιχείρηση  «Olympia Ilida» με πραγματικά προϊόντα (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με αρωματικές γεύσεις), ως αποτέλεσμα σύμπραξη των τομέων Οικονομίας Διοίκησης και Γεωπονίας του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας.

Ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων, των επισκέψεων και των διαλέξεων, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν ένα  video, άρθρα σε ψηφιακή μορφή και ένα ψηφιακό οδηγό για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα περιελάβανε επισκέψεις σε αξιοθέατα και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους  του νομού μας, (Αρχαία Ολυμπία , Κάστρο Χλεμούτσι, παραλίες Κουρούτας, Παλουκίου,  Κυλλήνης κ.λ.π), καθώς και ξενάγηση στο κέντρο της Αμαλιάδας.

Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνάντησης και ακολούθησαν δραστηριότητες κατασκευής συνθέσεων με φυτά και λουλούδια τα οποία και πήραν σαν αναμνηστικό μαζί τους . Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν πήλινα αντίγραφα αμφορέων, παραστάσεων από νησιά της Ελλάδας και τοπικά προϊόντα (σταφίδες και κρασί)

Για την διατροφή των συμμετεχόντων επιλέχθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, ενώ στο αποχαιρετιστήριο δείπνο τους συμμετέχοντες συνόδευσε  μουσικά το συγκρότημα «Roi Mat Band» με έντεχνή Ελληνική μουσική, αλλά και το παραδοσιακό συρτάκι όπου και χόρεψαν όλοι οι συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τηλεδιασκέψεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών και θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των εκπαιδευτικών (για το κλείσιμο του προγράμματος) στην Τουρκία τον Μάιο του 2023.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από την οργάνωση και τη διεξαγωγή αυτή της συνάντησης, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές Ευρωπαϊκές συνεργασίες του σχολείου. Επίσης,  θα πρέπει να τονιστεί και το όφελος της τοπικής κοινωνίας από την διάδραση και την διάδοση των αποτελεσμάτων, την πολύ καλή εικόνα που αποκόμισαν οι φιλοξενούμενοι από τις άλλες χώρες, αλλά και το σημαντικό οικονομικό όφελος για την περιοχή το οποίο εκτιμάται μεταξύ 25 και 30 χιλιάδων ευρώ € .

Με εκτίμηση,

Ο συντονιστής του Προγράμματος και

Διευθυντής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας

Κωνσταντίνος Κωνσταντούλας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: