Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ουκρανία: Το Κίεβο έλαβε μια πρώτη δόση τριών δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για το 2023
Ουκρανία: Το Κίεβο έλαβε μια πρώτη δόση τριών δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για το 2023

Ουκρανία: Το Κίεβο έλαβε μια πρώτη δόση τριών δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για το 2023Όλο το «πακέτο» είναι 18 δισεκατομμύρια ευρώ

Η Ουκρανία έλαβε μα πρώτη δόση τριών δισ. ευρώ από ένα πακέτο 18 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία έλαβε τα τρία πρώτα δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο μακροοικονομικό πρόγραμμα των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ» στήριξης της ουκρανικής οικονομίας, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.

Ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους “27” για τη «σταθερή υποστήριξή» τους στο Κίεβο, σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΕΕ είχε ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν 1,5 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία στη διάρκεια του 2023 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες. Η υποστήριξη παίρνει τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο για 35 χρόνια, με μια δυνατότητα να ακυρωθεί το χρέος.

Η βοήθεια αυτή συνοδεύεται ωστόσο από ορισμένους όρους, τους οποίους έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η ΕΕ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως τα 18 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σωστά από την Ουκρανία«, εξηγεί στον ουκρανικό ιστότοπο Eurointegration.com η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγκα Στεφανίτσινα, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των όρων περιλαμβάνονται κυρίως θέματα που συνδέονται με «το κράτος δικαίου» και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα βοηθήσει να επιπλεύσει ο ουκρανικός εθνικός προϋπολογισμός, με τον Ζελένσκι να εκτιμά ότι χρειάζονται 45 δισεκ. δολάρια για το 2023.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο σκέψης Centre for Economic Strategy, το συνολικό ποσό της δυτικής βοήθειας (οικονομική, στρατιωτική, κ.λπ.) στην Ουκρανία μπορεί να φθάσει συνολικά τα 100 δισεκ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων πάνω από 40 δισεκ. μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: