Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Παλαιοχώρι Γαστούνης: Βγάζουν έξω από τα σπίτια τους οικιστές στη Μπούκα

Παλαιοχώρι Γαστούνης: Βγάζουν έξω από τα σπίτια τους οικιστές στη ΜπούκαΤα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους πάνω από τριάντα χρόνια, πρέπει να αφήσουν κάποιοι οικιστές της Μπούκας Παλαιοχωρίου Γαστούνης, οι οποίοι χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν για την δικαστική απόφαση που αναγνώρισε το δικαίωμα στον αντίδικό τους και είναι προσωρινά εκτελεστή.

Συγκεκριμένα η υπόθεση αυτή, αφορά την αγωγή που είχε καταθέσει πριν από αρκετά χρόνια ιδιοκτήτης περιουσίας στο σημείο που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή και ισχυριζόταν πως τμήμα πάνω στο οποίο έχουν οικοδομηθεί σπίτια των οικιστών του ανήκουν.

Η αγωγή αυτή επανήλθε με αίτηση – κλήση με αποτέλεσμα την έκδοση της εν λόγω απόφασης και αφού ήδη έχουν προηγηθεί κι άλλες δικαστικές αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια.

 

Οι δικαστικοί αγώνες για τους οικιστές της Μπούκας έχουν ξεκινήσει από το 1987, όπως οι ίδιοι ανέφεραν και πλέον η τελευταία δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδος, αναγνώρισε το δικαίωμα του ενάγοντος, ενώ ήδη χθες το πρωί στο σημείο έφτασε δικαστική επιμελήτρια ώστε να προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου, για την οποία οι οικιστές έχουν ασκήσει έφεση στο Εφετείο της Πάτρας.

 

Όπως ανέφερε στην εφ. Πατρίς, η δικηγόρος Πρωτοδικείου Αμαλιάδος του Συλλόγου Οικιστών Μπούκας, Βάντα Κοντούλη, που ανέλαβε πριν λίγο διάστημα την υπόθεση «Έχει εκδοθεί μια απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδος προσφάτως το 2022 η οποία αναγνώρισε δικαίωμα στους Δολιανίτη – Βλάχο με αποτέλεσμα επειδή έχει προσωρινή εκτελεστότητα σήμερα να γίνεται η διαδικασία αποβολής τους από τον χώρο αυτό. Από έναν χώρο που κακά τα ψέματα οι άνθρωποι έχουν τα σπίτια τους εδώ και πλέον των τριάντα ετών και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι οδυνηρό γι αυτούς. Η διαδικασία που θα γίνει τώρα είναι διαδικασία αποβολής τους και εγκατάστασης αυτών που ορίζει η απόφαση. Ο Σύλλογος Οικιστών από την πλευρά του έχει ασκήσει έφεση ενώπιον του Εφετείου Πατρών η οποία θα εκδικαστεί τον Μάιο του 2023 και ευελπιστούμε να βγει μια απόφαση που θα τους δικαιώσει και να αλλάξουν τα πράγματα υπέρ τους».

 

Στο μεταξύ χθες το πρωί, η δικαστική επιμελήτρια παρουσία τοπογράφου μηχανικού προχώρησε στην καταγραφή του επίδικου χώρου, βάσει τοπογραφικού διαγράμματος που είχε κατατεθεί μαζί με την αγωγή, με τους κατοίκους να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ως προς τα μέτρα που αφορούν τον αιγιαλό. Εκείνο που αναμένεται στο εξής είναι η εκδίκαση της έφεσης η οποία θα συζητηθεί τον Μάιο του 2023 ενώ η συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρθηκε χθες, δίδει ένα διάστημα περίπου εξαμήνου ώστε οι κάτοικοι να αδειάσουν τις κατοικίες τους και να αποχωρήσουν από αυτές. Από την άλλη, το επίδικο τμήμα περιλαμβάνει κατοικίες εκτός αιγιαλού ωστόσο ορισμένες από αυτές βρίσκονται ανάμεσα στο επίδικο τμήμα και τον αιγιαλό με συνέπεια να απαιτείται η αποχώρηση των ιδιοκτητών από αυτές.

 

Παρόντες στο σημείο ήταν χθες ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Γεωργόπουλος και Γιώργος Κολοκατίνης, ο πρώην δήμαρχος, Αλέξης Καστρινός και ο δημοτικός σύμβουλος, Διονύσης Γεωργόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2001 στο σημείο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά με αποτέλεσμα την καταστροφή αρκετών κατοικιών, οι οποίες αντικαταστάθηκαν ύστερα από αίτημα του δήμου με λυόμενες κατοικίες που παραχωρήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο.

 

Γιάννης Μόττας, κάτοικος Μπούκας

«Εδώ την δεκαετία του 50 ήρθαμε τρεις οικογένειες και φτιάξαμε καλύβες. Ύστερα έρχονταν κι άλλοι και το 1987 αρχίσαμε να φτιάχνουμε παραπήγματα. Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε ο αντίδικος ο οποίος έχει πεθάνει και ισχυρίστηκε πως είναι δικά του με συμβόλαια κλπ. Από τότε άρχισε ένας δικαστικός αγώνας και φτάσαμε τώρα στις αρχές του καλοκαιριού, ήρθε μια δικαστική επιμελήτρια και μας γνωστοποίησε πως υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου ότι έχει κερδίσει ο αντίδικος. Καλέσαμε τον δικηγόρο και μας ενημέρωσε πως υπάρχει αυτή η απόφαση από το 2017. Θα ήθελα να πω ότι το 2001 μας έβαλαν φωτιά, δεν ξέρουμε ποιοι είναι και αποτανθήκαμε στον τότε δήμαρχο που έκανε ένα χαρτί στην ΥΑΣ και μας έστειλε δεκατρία κοντέινερς στα οποία μένουμε από τότε».

 

Διονύσιος Σιριγώτης, κάτοικος Μπούκας

«Μένω εδώ όλο τον χρόνο. Αυτή απόφαση θα μας βγάλει έξω από το σπίτι μας. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Και αν έχουν κερδίσει τον χώρο επάνω στον χώρο αυτό εγώ έχω οικοδομήσει πριν από 35 χρόνια το λιγότερο και έρχεται σήμερα κάποιος και λέει αυτό είναι δικό μου. Πριν από πέντε περίπου χρόνια πήγαμε κατηγορούμενοι για καταπάτηση αιγιαλού και ο αιγιαλός σήμερα βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη. Εκεί ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι κάτι έχει συμβεί. Εγώ μένω μόνιμα, θα μείνω μόνιμα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ανοίξει την πόρτα μου για να κάνει καταγραφή σε ότι έχω μέσα. Αλλιώς ας με αποζημιώσει τα χρήματα που έχω διαθέσει να φτιάξω το σπίτι αυτό».

 

Νικόλαος Μήτρου, κάτοικος Μπούκας

«Έχω ένα κοντέινερ που μου έχει παραχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και μένει μόνιμα ο γιος μου εδώ. Δεν έχει σπίτι άλλο να μείνει, είναι η πρώτη του κατοικία. Είχαμε δικαστήρια και με την Κτηματική, έχουμε πληρώσει για παράνομη τοποθέτηση χώρου και για παράνομη κατοχή χώρου, έχουμε όλες τις αποδείξεις γι αυτά που έχουμε πληρώσει και φανερώνεται αυτή την ώρα κάποιος να λέει ότι είναι δικά του.

 

Έχω πληρώσει στο κράτος 50 χιλιάδες για παράνομη κατοχή χώρου και παράνομη τοποθέτηση και υπάρχουν γι αυτά αποδείξεις και απόφαση».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: