Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Παν. Λάττας (δασάρχης Πύργου): Γιατί τόσες πυρκαγιές…

Παν. Λάττας (δασάρχης Πύργου): Γιατί τόσες πυρκαγιές…

 

Στις αιτίες για τις οποίες ξεκινάει μια φωτιά αλλά και στις συνθήκες κατά τις οποίες ευδοκιμεί και αναπτύσσεται σε βαθμό που να γίνεται άκρως επικίνδυνη για τον άνθρωπο, εστίασε χθες σε δήλωσή του στην εφ. «Πατρίς» ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, με αφορμή τα περιστατικά συνεχόμενων πυρκαγιών τόσο στον νομό μας, όσο και στα μεγάλα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινά στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη βασική αιτία μιας πυρκαγιάς, αυτή μπορεί να προέλθει από σπινθήρες που προκαλούνται από το κάπνισμα μελισσών ή από καλώδια της Δ.Ε.Η. και μετασχηματιστές λόγω του φορτίου τους, από κεραυνούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και τέλος από μεγάλη συγκέντρωση σκουπιδιών όπου υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης μιας πυρκαγιάς, τόνισε πως όταν πρόκειται για εμπρησμό τότε οι δράστες επιλέγουν μέρες με ισχυρούς ανέμους.

Πρόσθεσε δε πως μια φωτιά αναπτύσσεται ευκολότερα όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή σχετική υγρασία και δυνατοί άνεμοι που έχουν μετατρέψει τη βλάστηση σε ξερή, ενώ επιλέγονται από τους δράστες και απογευματινές ώρες όπου οι συνθήκες αυτές είναι πιθανότερο να υπάρχουν και απομένει λιγότερη ώρα για τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να τη σβήσουν.

«Έτσι είναι εύκολη η ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς και κυρίως η επέκτασή της. Ουσιαστικά η βλάστηση μετατρέπεται σε εύφλεκτο υλικό, αφού χάνει μεγάλο μέρος της υδάτινης μάζας της και είναι πιο εύκολο να καεί», δήλωσε κλείνοντας

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: