Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Παν. Θεοδωρακόπουλος: Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό
Παν. Θεοδωρακόπουλος: Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλην

Παν. Θεοδωρακόπουλος: Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η επίσκεψή σας στην Ηλεία βρίσκει τον πολύπαθο Νομό μας ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγικής του βάσης, που δεν είναι άλλη από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Σε όλες τις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία, οι πρώτες ύλες, τα λιπάσματα και τα καύσιμα έχουν αυξηθεί, ενώ οι τιμές που αποδίδουν τα προϊόντα παραμένουν χαμηλές.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενώ έχει ξεκινήσει η ελαιοκομιδή και η παραγωγή είναι μειωμένη, η τιμή στο ελαιόλαδο παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι καταγραφές για τις ζημιές στα ελαιόδεντρα από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο!

Οι άμεσες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας είναι δέσμευσή σας και οφείλετε να την τηρήσετε!

Το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης όλων των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας είναι επίσης δέσμευσή σας και οφείλετε να την τηρήσετε!

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι σταφίδες στην Ηλεία παραμένουν ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών, οι εργάτες που εργάσθηκαν δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχεται την άποψη των ιδιωτών εμπόρων οι οποίοι δηλώνουν ότι 1 ευρώ ανά κιλό είναι φυσιολογική τιμή, ενώ τα έξοδα των παραγωγών είναι το λιγότερο 1.30 ευρώ ανά κιλό. Εάν συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός η σταφίδα θα «πεθάνει» καθώς οι αγρότες της Ηλείας θα εγκαταλείψουν την παραγωγή της.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος της Ηλείας δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας αποτυπώνονται μόνο σε αύξηση έως και 50% στα έξοδα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση στα έσοδα των παραγωγών. Εάν συνεχιστεί αυτή η ήδη διαμορφωμένη κατάσταση ο παραγωγικός ιστός της Ηλείας θα καταστραφεί. Οι δύσκολες εποχές, απαιτούν δυναμικές λύσεις.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ήδη «τρέχουν» προγράμματα ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εργαλεία» για την ανακούφιση των παραγωγών. Προγράμματα όπως η «Σύγχρονη μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα» που θα μπορούσε να βοηθήσει στις τιμές του ελαιόλαδου και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, επειδή τα ποσά σε αυτά τα προγράμματα είναι μικρά δεν θα επιλεγεί επαρκής αριθμός παραγωγών.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ζητώ να δεσμευτείτε από την Αρχαία Ολυμπία πως η Πολιτεία θα καλύψει όσους παραγωγούς δεν έχουν επιλεγεί για τα εν λόγω προγράμματα και ακόμα πως θα αναζητηθούν νέοι πόροι για να μπορέσουν ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους. Να γίνουν ταχύτερα οι διαδικασίες. Για να σταθούν και πάλι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας στα πόδια τους.

Πιστεύω πως η ευαισθησία και η διορατικότητα που σας διακρίνουν θα σας οδηγήσουν στο να δώσετε άμεσες λύσεις στα βασικά θέματα του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας.

Δεν θα επιτρέψετε να «πεθάνει» ο Νομός μας.

Με τιμή,

Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Πηνειού

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: