«Παράθυρο ευκαιρίας» για την Ηλεία το ΕΣΠΑ 2021-2027
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Παράθυρο ευκαιρίας» για την Ηλεία το ΕΣΠΑ 2021-2027

«Παράθυρο ευκαιρίας» για την Ηλεία το ΕΣΠΑ 2021-2027Η τελευταία ενότητα του αναπτυξιακού συνεδρίου της «διαΝΕΟσις» με τίτλο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο», ήταν ίσως και η πιο σημαντική, μιας και αφορούσε τους χρηματοδοτικούς πόρους και τις προοπτικές του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.

Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης ενότητας μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, που αμφότεροι τόνισαν ότι η αποκατάσταση της Ηλείας πρέπει να είναι ολιστική, δηλαδή οικονομική και κοινωνική και είναι αναγκαίοι όλοι οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι να αξιοποιηθούν στο έπακρο με γνώμονα την κοινωνική και την φυσική και περιβαλλοντική ανάπτυξη μετά από μια φυσική καταστροφή.

«Πόλος ανάπτυξης για όλη την Ηλεία η Αρχαία Ολυμπία»

Για ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ηλεία μίλησε ο κ.Σκάλκος και αυτό γιατί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο εγκρίνονται συνεχώς τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, τα οποία προβλέπουν έναν πακτωλό χρηματοδοτικών πόρων για να ενισχυθούν έργα που έχουν να κάνουν με τις χωρικές επενδύσεις που κατά κύριο λόγο προωθούνται μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα.

Αναφερόμενος ειδικά στο περιφερειακό πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας, ο Γεν.Γραμ. του ΕΣΠΑ τόνισε ότι «είναι αυξημένο κατά 24%, ξεπερνά 620 εκατ. ευρώ και τα 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για χωρικές επενδύσεις και ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορά την Ηλεία και ειδικά το κομμάτι των διοικητικών ορίων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τη ζημιά στην Ηλεία αλλά να κτίσουμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον σε πιο στέρεες βάσεις. Οι πόροι για αυτό υπάρχουν».

Παράλληλα, ο κ.Σκάλκος επεσήμανε πως μόλις το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων λάβει τις προτάσεις της «διαΝΕΟσις», τα έργα θα μπουν σε μια σειρά ώστε να καθοριστεί το κοστολόγια για το καθένα και στην συνέχεια ο κάθε δήμος θα αναλάβει το έργο που του αναλογεί. Μάλιστα, για την «διανομή» των έργων στην Ηλεία ανέφερε ότι «δε θα περιοριστούμε στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Για να έρθει ανάπτυξη οικονομική και κοινωνική πρέπει με πόλο ανάπτυξης την Αρχαία Ολυμπία να δημιουργήσουμε τις αναπτυξιακές βάσεις που ξεπερνούν αυτά τα διοικητικά όρια και θα αγκαλιάζουν όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλεία. Μιλάμε για μεγάλα οδικά δίκτυα, έργα πολιτισμού και ανάδειξης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Έργα που γίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ήρθε ο καιρός να γίνουν και στην Ηλεία».

«Στόχος μας να δημιουργήσουμε υποδομές που δεν υπήρχαν»

Τον στόχο του Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, που δεν είναι μόνο η απλή αποκατάσταση της Ηλείας, αλλά με μια σωστή μεθοδολογία και με οργανωμένες μελέτες να εξεταστεί σε βάθος δεκαετιών η δημιουργία υποδομών που στις περιοχές που επλήγησαν δεν υπήρξαν. «Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι χρήσιμο να μιλάμε για οργανωμένα σχέδια, έτσι ώστε όταν αυτές οι προτάσεις, οι ώριμες μελέτες που η ελληνική κοινωνία στερείται επί δεκαετίες και που πολλές χρηματοδοτήσεις έχουν χαθεί στο παρελθόν να είναι και ένα εργαλείο ανάπτυξης που σε έναν αρμονικό συνδυασμό θα είναι χρήσιμο για την χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταυριανουδάκης.

«Οι επενδύσεις πρέπει να διαχέονται σε όλη την κοινωνία»

«Να εξαπλώνουμε τα όνειρά μας όσο ακραία και αν είναι και πρέπει να προτρέψουμε και τους πολίτες να εξαπλώνουν τα όνειρά τους. Στη Βόρεια Εύβοια το 80% του προγράμματος είναι προτάσεις πολιτών. Η μετάβαση από τις μελέτες στα έργα είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο. Οι μελέτες πρέπει να μεταπλαστούν σε έργα και όχι μόνο υποδομές. Υπάρχει και ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων. Σε μια φυσική καταστροφή όλα έχουν καταρρεύσει και πρέπει να κοιτάξουμε παντού. Και οι επενδύσεις πρέπει να διαχέονται παντού, σε όλη την κοινωνία. Εξού και το ολιστικό του πράγματος» είπε ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος.

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: