Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάρκο Ξυστρή – Ένα στοίχημα που το κερδίζουμε!

Πάρκο Ξυστρή – Ένα στοίχημα που το κερδίζουμε!

Πάρκο Ξυστρή

Ένα στοίχημα που το κερδίζουμε!

  • Η ανάδειξη της εμβληματικής καμινάδας και η «απελευθέρωση» των αποκλεισμένων χώρων
  • Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς και ο μέχρι πρότινος κίνδυνος να χρεωθεί ο δήμος με 2,9 εκατ. ευρώ!

Με αφορμή διάφορα πικρόχολα σχόλια σχετικών και άσχετων που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας στα social media με αφορμή τη λήψη απόφασης στην προσεχή συνεδρίαση (7-4-2021) του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Εκπόνηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας και Ενίσχυσης Πάρκου Ξυστρή» επιβάλλεται να καταθέσω δημόσια όλα τα στοιχεία και τις πτυχές του θέματος για την πλήρη ενημέρωση των συνδημοτών μας.

Α. ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το «Θεματικό Πάρκο Ξυστρή» εντάχθηκε στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ το 2013 με απόφαση του τότε περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και εγκεκριμένη σύμβαση 2.916.201 ευρώ στο πλαίσιο της πράξης «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης Υψικάμινος» μαζί με άλλα υποέργα. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2018, ενώ οι βασικές εργασίες – παρεμβάσεις που προέβλεπε το φυσικό του αντικείμενο ήταν η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η δημιουργία ζώνης περιπάτου, η κατασκευή νέου κτηρίου, παιδικής χαράς και υπαίθριου θεάτρου και η δημιουργία λαϊκής αγοράς.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2016, μετά από έλεγχο που έγινε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων «επικινδυνότητα πρόσβασης κοινού και μη λειτουργικότητα του φυσικού αντικειμένου». Στην έκθεση που απέστειλε το Νοέμβριο του ίδιου έτους στο Δήμο και στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας απαιτούσε την κατεδάφιση των παλαιών κτηρίων και τη μετατόπιση των αιθουσών του 1ου λυκείου γιατί σε διαφορετική περίπτωση «μπορεί να απευθύνει συστάσεις για οριζόντιες δημοσιονομικές διορθώσεις και λοιπά διορθωτικά μέτρα στην οικεία Διαχειριστική Αρχή και στον Ενδιάμεσο Φορέα» Με απλά λόγια έκανε σαφές ότι αν το έργο δεν καθίστατο ασφαλές και λειτουργικό θα εισηγούνταν μερική ή ακόμη και ολική απενταξή του από το ΕΣΠΑ και χρέωση του δήμου με το κόστος κατασκευής του.

Την ίδια χρονική περίοδο, στις 24 Οκτωβρίου 2016, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία «ο δευτερογενής έλεγχος της στατικότητας της καμινάδας και αν προκύψει ασύμφορη η επισκευή της προτείνεται η κατεδάφιση μέχρι το ύψος της βασικής έδρασης αυτής…». Τη συγκεκριμένη απόφαση είχαμε καταψηφίσει όλες οι παρατάξεις της τότε αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας την ότι δεν είναι σωστό να κατεδαφιστεί η εμβληματική καμινάδα του πρώην εργοστασίου Ξυστρή που είναι ταυτισμένη με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας.

Της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για κατεδάφιση της καμινάδας και των άλλων κτηρίων, ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από φορείς του δήμου αλλά και παρεμβάσεις από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη με την οποία χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα το κτήριο της Ελαιουργίας, το κτήριο του Χημείου, η καμινάδα και οι μεταλλικές δεξαμενές αποθήκευσης. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά απαγόρευσε την οποιαδήποτε παρέμβαση στα συγκεκριμένα κτήρια και είχε ως συνέπεια να αποκλειστούν με συρματοπλέγματα, ώστε να επιτραπεί η επισκεψιμότητα στον υπόλοιπο χώρο.

Β. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτή ήταν συνοπτικά η κατάσταση που «κληρονόμησε» η νέα Δημοτική Αρχή, υπό τον Τάκη Αντωνακόπουλο, το Σεπτέμβριο του 2019. Από τη μια πλευρά ήταν ορατός ο κίνδυνος απένταξης του έργου και να καταλογιστούν στο δήμο τα 2,9 εκατ. ευρώ που κόστισε η κατασκευή του και από την άλλη το σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί και να μετατραπεί από σημείο αναφοράς της πόλης σε ένα «ξέφραγο αμπέλι», να λεηλατηθεί όπως έχει συμβεί, κατά το παρελθόν με άλλα κτήρια της πόλης μας και να εξελιχθεί σε χώρο παραβατικότητας και ανομίας. Επιπλέον δεν είχε ικανοποιηθεί και ένας από τους βασικούς σκοπούς του έργου που ήταν η λειτουργία της λαϊκής αγοράς, κάτι για το οποίο επίσης κινδύνευε με πρόστιμο ο δήμος, όπως επανειλημμένα απειλούσε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Με γρήγορες και μεθοδικές κινήσεις σε συνεργασία με τη ΔΕΠ – ΟΤΑ ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά και άλλου είδους εμπόδια και μέσα σε λίγους μήνες (Απρίλιος 2020) ξεκίνησε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα λύθηκε. Η αξιοπιστία του δήμου απέναντι στην Περιφέρεια αποκαταστάθηκε ενώ μικροπωλητές και πελάτες απολαμβάνουν καλαίσθητο χώρο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Για τον δήμαρχο και για όλους εμάς τους συνεργάτες του ήταν μονόδρομος η επίλυση και του δεύτερου προβλήματος. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια διαβούλευση με τη Διαχειριστική Αρχή αλλά και με την ηγεσία της Περιφέρειας. Υπήρξαν αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στην Πάτρα, συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη όπου καταφέραμε να τους πείσουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση αλλά και την τεχνική επάρκεια για να μην μείνει ημιτελές αυτό το εμβληματικό έργο. Πετύχαμε να αποβάλλουν όλους τους ενδοιασμούς και τις ενστάσεις που είχαν από την προηγούμενη εμπειρία τους Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 ο περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε την 3η τροποποίηση της πράξης και ενέταξε πέμπτο υποέργο με προυπολογισμό 485.000 ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε για μας ένας αγώνας δρόμου. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες οι Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων ολοκλήρωσαν τα τεύχη διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη δημοπράτηση του έργου. Πρόκειται για μελέτη εξεζητημένου επιστημονικού αντικειμένου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, γεωτεχνική μελέτη της φέρουσας ικανότητας εδάφους θεμελίωσης της καμινάδας, εργαστηριακούς ελέγχους αντοχής των υλικών της, αντισεισμική επίλυση της καμινάδας με λογισμικό προηγμένης τεχνολογίας κ.α. Είναι πασιφανές ότι μια τόσο εξειδικευμένη μελέτη είναι αδύνατο να εκπονηθεί από την υπηρεσία του δήμου. Μόνο ένα σοβαρό και εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο μπορεί να μας την παραδώσει πλήρη και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο προυπολογισμός της, που προκύπτει από τις τιμές του δημοσίου, ανέρχεται στα 73.671 ευρώ, ενώ ο ανάδοχος θα επιλεγεί μετά από διαγωνισμό σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις δημοσιότητας και διαφάνειας.

Γ. ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Αγνοώντας λοιπόν τις λαϊκίστικες κραυγές και τις γραφικές «κορώνες» των μονίμως αντιδρώντων (ευτυχώς είναι πολύ λίγοι κυριολεκτικά και μεταφορικά) προχωράμε στην υλοποίηση ενός έργου που θα το απολαμβάνουν και θα το χαίρονται, στο σύνολο του, οι συμπολίτες μας. Με την ολοκλήρωση του αναδεικνύουμε την εμβληματική καμινάδα του πρώην εργοστασίου «Ξυστρή» και «απελευθερώνουμε» τους χώρους και το υπαίθριο θέατρο που σήμερα είναι αποκλεισμένοι για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα αποκαθιστούμε την αξιοπιστία του δήμου μας και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δήμου μας, απαλείφοντας οριστικά και αμετάκλητα να χρεωθεί με 2,9 εκατ. ευρώ!

Με σύμμαχο πάντα τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας αυτή η δημοτική αρχή θέτει δύσκολους στόχους και τους πετυχαίνει.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Γιάννης Αργυρόπουλος

Αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: