Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάτρα – Ανεμβολίαστοι: Το πρόστιμο φεύγει, αλλά το χρέος στην εφορία μένει | Ειδησεις και νέα
Πάτρα - Ανεμβολίαστοι: Το πρόστιμο φεύγει, αλλά το χρέος στην εφορία μένει

Πάτρα – Ανεμβολίαστοι: Το πρόστιμο φεύγει, αλλά το χρέος στην εφορία μένει | Ειδησεις και νέα


Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών, που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες.
Τι θα γίνει, όμως, με τα πρόστιμα που θα έχουν ήδη επιβληθεί σε πάνω από 300.000 ανεμβολίαστους μέχρι τότε και θα φτάνουν μέχρι τα 300 ευρώ; Πολλοί σπεύδουν ήδη στις κατά τόπους εφορίες για να υποβάλλουν ένσταση ή ενδικοφανή προσφυγή, αλλά, οι εφοριακοί τους παραπέμπουν στα δικαστήρια.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό και μέλος της διοίκησης της ΕΛΦΕΕ, Δημήτρη Μπόκαρη, πολλοί επαγγελματίες γίνονται αποδέκτες παραπόνων από πελάτες τους, όταν διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαιωθεί αυτά τα πρόστιμα, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί. Πάτρα - Ανεμβολίαστοι: Το πρόστιμο φεύγει, αλλά το χρέος στην εφορία μένει

Ο κ. Μπόκαρης τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ανεμβολίαστοι που εντοπίστηκαν μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gr, ανέρχονται συνολικά σε 317.962 άτομα, στα οποία επιβλήθηκε αρχικά πρόστιμο 50 ευρώ για τον μισό Ιανουάριο, δεδομένου ότι η υποχρέωση ξεκινούσε από την 16η Ιανουαρίου.
Για τον Φεβρουάριο και τους επόμενους μήνες το πρόστιμο θα φτάσει στο ποσό των 100 ευρώ και μαζί με τον μισό Απρίλιο, το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης οφειλής θα φτάνει τα 300 ευρώ, αν στο μεταξύ ο υπόχρεος δεν έχει εμβολιαστεί.
Στους περισσότερους ανεμβολίαστους, έχει ήδη αποσταλεί το σχετικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τη χρέωση του προστίμου, ενώ σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, εστάλη συστημένη επιστολή από την ΑΑΔΕ, είπε ο κ. Μπόκαρης.
Το πρόστιμο μηνός Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, ενώ μετά τη λήξη της προθεσμίας αρχίζουν να επιβάλλονται οι προσαυξήσεις.

 

ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Πάτρα - Ανεμβολίαστοι: Το πρόστιμο φεύγει, αλλά το χρέος στην εφορία μένει

Η διευθύντρια της Γ΄ΔΟΥ Πατρών, Σοφία Καϊάφα, δήλωσε στην «Π» ότι δεκάδες φορολογούμενοι έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα στην υπηρεσία, για να διαμαρτυρηθούν και να υποβάλλουν ενστάσεις και ενδικοφανείς προσφυγές. Οι υπάλληλοι έχουν λάβει εντολή να τις δέχονται και να τις περνούν από το Πρωτόκολλο, ωστόσο, ενημερώνουν τους οφειλέτες ότι επειδή η βεβαίωση της οφειλής δεν είναι φορολογικής φύσης, αλλά έχει επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας, τους παραπέμπουν στα δικαστήρια για να την αμφισβητήσουν.

 

 

 

 

Πάτρα - Ανεμβολίαστοι: Το πρόστιμο φεύγει, αλλά το χρέος στην εφορία μένει

Το ίδιο ανέφερε στην «Π» και ο αναπληρωτής διευθυντής της Α΄ΔΟΥ Πατρών, Αθανάσιος Παυλόπουλος: «Στην υπηρεσία μας, έχουν υποβληθεί 26 αιτήσεις διαγραφής του προστίμου, αλλά ενημερώνουμε τους ανεμβολίαστους φορολογούμενους ότι είμαστε αναρμόδιοι. Τους παραπέμπουμε στην ΗΔΙΚΑ ή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, με βάση εγκύκλιο που μας έχει στείλει η ΑΑΔΕ», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού και ατόμων που έχουν τη δικαστική επιμέλεια ανθρώπων, λόγω αδυναμίας να παραστούν σε δίκη, οι οποίες εξετάζονται από την φορολογική διοίκηση, πρόσθεσε η κυρία Καϊάφα.

 

 

ΑΑΔΕ: Είμαστε αναρμόδιοι…

Στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που έχει αποσταλεί στις κατά τόπους ΔΟΥ και παραδίδεται στους ανεμβολίαστους φορολογούμενους ως απάντηση στην αίτησή τους, για διαγραφή του προστίμου, αναφέρεται ότι «…το πρόστιμο προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής, ενώπιον των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Δεν προβλέπεται η προηγούμενη άσκηση ειδικής ή ενδικοφανούς προσφυγής. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί σας που προβάλλονται με το υπόψη μήνυμά σας, δεν μπορούν να εξεταστούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ».
Ακόμη, σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου, λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή (απαγόρευση για λόγους υγείας ή άλλοι λόγοι), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν για οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις – νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: