Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάτρα: «Φαντάσματα» στον Καρναβαλικό Οργανισμό! – Νέα περίπτωση καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων | Ειδήσεις
Πατρινό Καρναβάλι 

Πάτρα: «Φαντάσματα» στον Καρναβαλικό Οργανισμό! – Νέα περίπτωση καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων | Ειδήσεις


Μπορεί η αποκάλυψη της «Πελοποννήσου» για το εξώδικο του Τάσου Μαραγκού προς τον Καρναβαλικό Οργανισμό, με αιχμή την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη να προκάλεσε καταιγίδα αντιδράσεων και πανελλήνιο σάλο, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι η μοναδική ανάλογη περίπτωση για τον Δήμο Πατρέων!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», σχετικό πρόβλημα προέκυψε και με μία ακόμα επιλογή του Καρναβαλικού Οργανισμού, που όμως δεν αφορά τοπικό καλλιτέχνη, αλλά μια παγκόσμια κατοχυρωμένη πατέντα, την οποία όπως φαίνεται αυθαίρετα χρησιμοποίησε ο Δήμος: Πρόκειται για το διάσημο σήμα «Ghostbusters», το γνωστό «φαντασματάκι» δηλαδή, το οποίο ο Καρναβαλικός Οργανισμός χωρίς καμία άδεια χρησιμοποίησε για το παιχνίδι του 12ου Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού με τίτλο «Who you gonna call?».

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ

Κεντρικό σήμα στις αφίσες που κυκλοφόρησε ο Δήμος Πατρέων, που μάλιστα ήταν αναρτημένες και στην επίσημη ιστοσελίδα του Καρναβαλικού Οργανισμού, ήταν το κατοχυρωμένο σήμα «Ghostbusters», κάτι που προκάλεσε έντονες απορίες και ανησυχίες για τα πνευματικά δικαιώματα του σήματος. Αλλά κυρίως για τις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει αυτή η αυθαίρετη χρήση του σήματος για τον Δήμο Πατρέων. Όπως είναι γνωστό, οι ξένες εταιρείες και δη τέτοιου βεληνεκούς, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο καταπάτησης των σημάτων και των λογοτύπων τους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των αποζημιώσεων που εισέπραξαν μετά από δικαστικές αποφάσεις που τις δικαίωσαν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Καρναβαλικός Οργανισμός, είχε παρουσιάσει από τις αρχές Ιανουαρίου 2023 τη συγκεκριμένη αφίσα, που περιέργως περιελάμβανε το διεθνώς κατοχυρωμένο αυτό σήμα! Τότε μάλιστα είχε περιγράψει τη διοργάνωση, με το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Αρχίζει την Τρίτη 17 Ιανουαρίου το Παιχνίδι του 12ου Διαδικτυακού Κρυµµένου Θησαυρού

Ξεκινά το παιχνίδι του 12ου Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού με τίτλο «Who you gonna call?». Ένα γεγονός φέρνει αναταραχή στην Πάτρα του 1953. Περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στους σκοτεινούς δρόμους της… Περίεργοι ήχοι ηχούν από δυσπρόσιτα σημεία της… Απρόσμενοι επισκέπτες που δεν θα φανταζόσουν ποτέ… Αφού ήταν μύθος… ή μήπως όχι;

Το Παιχνίδι θα αρχίσει την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 00.01 και θα ολοκληρωθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2023 με συγκεκριμένη θεματολογία και αναδίπλωση ιστορίας. Θα αποτελείται από 5 φάσεις παιχνιδιού και την εύρεση του κρυμμένου θησαυρού.
Μετά από διακοπή πέντε χρόνων, το παιχνίδι του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού στελεχώνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 και αναμένεται να προσδώσει αύρα ανανέωσης και φρεσκάδα στον θεσμό και πολλές συγκινήσεις στους συμμετέχοντες.

Ο 12ος Διαδικτυακός Κρυμμένος Θησαυρός του Πατρινού Καρναβαλιού απευθύνεται σε παίχτες Κρυμμένου Θησαυρού τόσο από την Πάτρα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Φυσικό επακόλουθο της διεξαγωγής του είναι η επέκταση της προβολής του Κρυμμένου Θησαυρού αλλά και του Πατρινού Καρναβαλιού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των δικτύων και μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο διαδικτυακός θησαυρός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» στην εξέλιξη και προώθηση τόσο του παραδοσιακού παιχνιδιού, όσο και γενικά του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το παιχνίδι διεξάγεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού: www.carnivalpatras.gr ή από το http://game.carnivalpatras.gr»

Η επίσημη αφίσα του Καρναβαλικού Οργανισμού, για τον 12ο Διαδικτυακό Κρυμμένο Θησαυρό, που όμως αποσύρθηκε υπό το φόβο κυρώσεων από την αυθαίρετη χρήση του κατοχυρωμένου σήματος «Ghostbusters»

ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ …ΝΥΧΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ!

Χρειάστηκαν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι προειδοποιήσεις κάποιων καρναβαλιστών προς την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή, για τον κίνδυνο μήνυσης εξ αιτίας της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων, οπότε κατέβηκε ξαφνικά …νύχτα το σήμα των «Ghostbusters» από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΠ και αποσύρθηκαν οι επίσημες αφίσες του παιχνιδιού του 12ου Κρυμμένου Θησαυρού που είχαν κυκλοφορήσει με το επίμαχο κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα.

Μοιραία όμως προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς έγινε η επιλογή και η σύνθεση της αφίσας από τον Καρναβαλικό Οργανισμό; Ποιος ενέκρινε την χρήση του κατοχυρωμένου σήματος, χωρίς να συμβουλευθεί τους νομικούς συμβούλους του Δήμου Πατρέων;

Και βέβαια γεννάται το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκε από την ΚΕΔΗΠ το παραμικρό για την απόσυρση της αφίσας και του σήματος;

Και σε κάθε περίπτωση: Ποια είναι τα όρια που μπορεί να κινείται γενικότερα το Καρναβάλι, ώστε να επιτρέπει είτε στο Δήμο, είτε στα πληρώματα, να «αγγίζουν» για τις ανάγκες της σάτιρας, κατοχυρωμένα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας;

Πατρινό Καρναβάλι 

Σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, έχει κατέβει το σήμα των «Ghostbusters» και έχει αντικατασταθεί με ένα …φαντασματάκι!

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: