Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάτρα: Παρατράγουδα και μηνύσεις για προμήθεια φαρμάκων – «Κάνουμε τη δουλειά μας και πάμε κατηγορούμενοι» | Ειδήσεις Πάτρα Νέα
Πάτρα: Παρατράγουδα και μηνύσεις για προμήθεια φαρμάκων - «Κάνουμε τη δουλειά μας και πάμε κατηγορούμενοι»

Πάτρα: Παρατράγουδα και μηνύσεις για προμήθεια φαρμάκων – «Κάνουμε τη δουλειά μας και πάμε κατηγορούμενοι» | Ειδήσεις Πάτρα Νέα


Ολα έγιναν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια όπως προβλέπει ο νόμος» ξεκαθαρίζουν στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με τον πρόσφατο διαγωνισμόγια την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού για τα ιδρύματα που ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προκάλεσε την καταγγελία και ακολούθως κατάθεση μήνυσης κατά του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκου και του αντιπεριφερειάρχη οικονομικών, Ανδρέα Φίλια, εκ μέρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αχαΐας και Ηλείας. Την αντίδραση αυτή τα στελέχη της Περιφέρειας τη θεωρούν πρωτοφανή και άδικη, τη στιγμή που οι υπηρεσίες τους κάνουν ο,τι μπορούν για να υπηρετήσουν το καθήκον σύμφωνα με τη νομοθεσία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» υποστήριξε: «Διαγωνισμός είχε γίνει και παλαιότερα αλλά τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν η προμήθεια των φαρμάκων από τα τοπικά φαρμακεία εναλλάξ αλφαβητικά ώστε να μοιράζεται ο τζίρος σε όλα τα φαρμακεία της Πάτρας. Το ίδιο συνέβαινε στην Ηλεία και στο Αίγιο όπου εδρεύουν τα ιδρύματα. Ξαφνικά με ειδοποιούν από την Ηλεία ότι έγινε διαγωνισμός και αναδείχτηκε ως προμηθευτής ένα φαρμακείο από τις Σέρρες».

Ο κ. Σοφιανόπουλος επιμένει ότι ο διαγωνισμός εμπεριείχε παρανομίες. «Η βασικότερη από αυτές αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στα οποία δεν γίνονται εκπτώσεις. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το δεύτερο αφορά στις συνθήκες μεταφοράς των φαρμάκων από τις Σέρρες. Ανάμεσα σε αυτά που θα στέλνονται στην Περιφέρειά μας από τις Σέρρες είναι, για παράδειγμα, ινσουλίνες, οι οποίες θέλουν ειδικές συνθήκες για να μεταφερθούν. Μαζί με τους Συλλόγους Ηλείας και Αιγίου στείλαμε αρχικά μία εξώδικη διαμαρτυρία. Σε αυτή λάβαμε μία προκλητική απάντηση, η οποία μάς έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ να βλέπαμε την προκήρυξη εγκαίρως και να κάναμε τις παρεμβάσεις που πιστεύαμε. Αυτό μας οδήγησε στην κατάθεση μήνυσης και αναμένουμε πλέον από τη δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις στο θέμα αυτό».

Στο θέμα παρενέβη και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Στο ερώτημά μας για τι ποσό μιλάμε ο κ. Σοφιανόπουλος μας απάντησε ότι το ετήσιο κονδύλι ανέρχεται περίπου στις 70.000 ευρώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ

Πάτρα: Παρατράγουδα και μηνύσεις για προμήθεια φαρμάκων - «Κάνουμε τη δουλειά μας και πάμε κατηγορούμενοι»

Η «Π» απευθύνθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ανδρέα Φίλια, ο οποίος εξήγησε αρχικά ότι ο διαγωνισμός αυτός έχει γίνει και στο παρελθόν. Επίσης, αναφερόμενος στην εμπλοκή της Περιφέρειας, σημείωσε ότι διενεργεί τον διαγωνισμό για λογαριασμό των ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο τεχνικό μηχανισμό. «Εκ του νόμου, οι περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν τεχνική βοήθεια στα ιδρύματα. Ο διαγωνισμός αυτός δεν γίνεται πρώτη φορά και αφορά ομαδοποιημένες τις ανάγκες των ιδρυμάτων σε φαρμακευτικό υλικό. Οι εκπτώσεις γίνονται συνολικά και δεν αφορούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το γραφείο προμηθειών απαντάει ότι η προκήρυξη έγινε με βάση τον νόμο και με την κείμενη νομοθεσία που εμείς γνωρίζουμε. Από κει και πέρα γίνεται έλεγχος μήπως μας έχει ξεφύγει κάποιο πρόβλημα. Περαιτέρω θα αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Ο κ. Φίλιας υπογραμμίζει το γεγονός ότι «αιρετοί της περιφέρειας σέρνονται στα δικαστήρια επειδή φρόντισαν να εξυπηρετήσουν τα ιδρύματα όπως προβλέπει ο νόμος. Θα μπορούσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος να προσφύγει νωρίτερα όταν δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός να κάνει τις επισημάνσεις και να διορθώσουμε τυχόν λάθη».

 ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Πάτρα: Παρατράγουδα και μηνύσεις για προμήθεια φαρμάκων - «Κάνουμε τη δουλειά μας και πάμε κατηγορούμενοι»
Από την πλευρά του ο αντιπερφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, υπογράμμισε στην «Π» τα εξής: «Εφαρμόστηκε ο νόμος περί προμηθειών και η φαρμακευτική νομοθεσία όπως προβλέπεται. Η έκπτωση η οποία έχει δοθεί έχει αφορά μη φαρμακευτικό υλικό όπως με διαβεβαίωσε το τμήμα προμηθειών και όχι στα συνταγογραφούμενα. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζοντας και την εντολή του περιφερειάρχη, θα συσταθεί επιτροπή από γιατρούς της δημόσιας υγείας για να εξετάσουν την προσφορά του προμηθευτή».

Τέλος, ο κ. Μπονάνος παρατηρεί: «Είναι πρωτοφανές να στρέφεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος εναντίον του Περιφερειάρχη με μήνυση γεγονός που δεν νομίζω να έχει προηγούμενο. Και μάλιστα που παρόμοιος διαγωνισμός έχει γίνει και στο παρελθόν χωρίς να υπάρξει καμία παρόμοια αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις θα δοθούν από τους αρμόδιους θεσμούς της χώρας».

ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πάτρα: Παρατράγουδα και μηνύσεις για προμήθεια φαρμάκων - «Κάνουμε τη δουλειά μας και πάμε κατηγορούμενοι»

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος, σημείωσε στην «Π»,
ότι το Κέντρο έπραξε τα νόμιμα κι αυτό σημειώνεται και στην επιστολή του Τμήματος Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Διεύθυνσης Οικονομικού – Δημοσιονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην οποία αναφέρεται «…δεν υπάρχει ένδειξη μη νόμιμης διενέργειας του διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάση τιμής».

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: