Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάτρα: Πώς κέρδισα τις εκλογές του 1998 – Ο Ευάγγελος Φλωράτος σχολιάζει τις αποκαλύψεις της «Π»
Πάτρα: Πώς κέρδισα τις εκλογές του 1998 - Ο Ευάγγελος Φλωράτος σχολιάζει τις αποκαλύψεις της «Π» | Ειδήσεις

Πάτρα: Πώς κέρδισα τις εκλογές του 1998 – Ο Ευάγγελος Φλωράτος σχολιάζει τις αποκαλύψεις της «Π»


Οχι απλώς εγκρίνει, αλλά επαυξάνει ο Ευάγγελος Φλωράτος. η «Πελοπόννησος» του ζήτησε να σχολιάσει το σενάριο ήττας του Ανδρέα Καράβολα και του Παναγιώτη Κοσιώνη το 1998 που δημοσίευσε στο φύλλο μας του Σαββάτου ο Γιώργος Αναστασόπουλος στη στήλη «Απόρρητη Γραμμή».

Μέρες του 1998 στον Δήμο Πατρέων: Γιατί ο Κοσιώνης δεν έγινε δήμαρχος

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το οποίο συζητείται ανεπισήμως εδώ και χρόνια στις τάξεις των αυτοδιοικητικών παρατηρητών και όσων έχουν γνώση των δημοτικών παρασκηνίων, ο Ευ. Φλωράτος, ο οποίος νίκησε στις επεισοδιακές εκλογές εκείνης της χρονιάς επωφελούμενος από μαζική ψήφο που δόθηκε κατευθυνόμενα στον α’ γύρο της αναμέτρησης υπέρ του Ευ. Φλωράτου από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να περάσει εκείνος στον β’ γύρο και να αποκλειστεί ο Π. Κοσιώνης.

Αυτό είχε γίνει, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, επειδή ήταν διαπιστωμένο δημοσκοπικά, ότι ο Π. Κοσιώνης θα κέρδιζε στον β’ γύρο με όποιον αντίπαλο και αν ήταν αντιμέτωπος, είτε δηλαδή τον Ευ. Φλωράτο είτε τον Α. Καράβολα.

Η κατευθυνόμενη ψήφος δόθηκε προκειμένου να σχηματιστεί δίδυμο Φλωράτου- Καράβολα. Αλλά με σκοπό να ωφεληθεί ποιός από τους δύο;

Ο κ. Φλωράτος, που φαίνεται να είχε γνώση των παρασκηνιακών μεθοδεύσεων εκείνων των ημερών, απαντά ανενδοίαστα: «Υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια στις τάξεις των δελφίνων του Α. Καράβολα για το γεγονός ότι θα διεκδικούσε μια ακόμα θητεία, που θα ήταν ή τέταρτη» εκτιμά. Και πιστεύει ότι ο Π. Κοσιώνης ψηφίστηκε από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ μεθοδευμένα, προκειμένου να οδηγηθεί σε ήττα ο Α. Καράβολας όχι από τον Π. Κοσιώνη, αλλά από τον Ευ. Φλωράτο.

Μάλιστα ο κ. Φλωράτος αναφέρει και πρόσωπο που είχε κινήσει τα νήματα της μεθοδευμένης ψήφου, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.

Ο πρώην δήμαρχος πάντως δεν πιστεύει ότι ήταν μόνο αυτή η εξήγηση της επικράτησής του προ 24 ετών.

Εκτιμά ότι ο Π. Κοσιώνης πολέμησε στις εκλογές εκείνες, αλλά με ήπιο τρόπο, λόγω χαρακτήρα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχει απώλειες μεταξύ δυνητικών του ψηφοφόρων.

Πιστεύει επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Φλωράτος είχε υπερκομματικά χαρακτηριστικά, που τον βοήθησαν. «Είμαστε μια ομάδα στο Επιμελητήριο που παίρναμε 75% στις εκλογές. Τους πήρα μαζί μου στις εκλογές και πήραμε ψήφους από παντού. Δεν είχα τίποτα να χωρίσω με συμπολίτες από τους διάφορους πολιτικούς χώρους».

Ναι, συμφωνεί ότι έδρασε συσπειρωτικά η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, αλλά «χωρίς τα ανοίγματα που είχα κάνει, δεν θα έβγαινα».

Η επάνοδος και τα κουκιά

Αλλά αν ήθελαν αν απαλλαγούν από τον Α. Καράβολα οι «μνηστήρες» του 1998, γιατί δεν έγινε το ίδιο και το 2002, οπότε και ο δήμαρχος των εκλογών 1986, 1990, 1994, επανήλθε; Κατά τον κ. Φλωράτο, που εκτιμά ότι είχε μια καλή θητεία, έπαιξε ρόλο η παραδοσιακή αριθμητική των τοπικών συσχετισμών. «Δεν βγαίνουν τα κουκιά» συμφωνεί με την παραδοσιακή ρήση. Και παραπέμπει στη σημερινή εποχή, όπου η ΝΔ αδυνατεί να κερδίσει στις εκλογές της Πάτρας. Βέβαια, προσθέτουμε εμείς, η τότε ηγεσία ΠΑΣΟΚ είχε επιβάλει τον Α. Καράβολα σε όλα τα στελέχη, εξ ου και τον στήριξαν οι πάντες, με πρώτους εκείνους που είχαν ενοχοποιηθεί για χαλαρή συμπεριφορά 4 χρόνια νωρίτερα, καθώς άλλωστε με μια νέα ήττα Καράβολα δεν θα κέρδιζε κανείς τίποτα και μάλλον θα απειλείτο η πράσινη κυριαρχία στην αυτοδιοίκηση.

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: