Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάτρα: Προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και δημοτικά κτίρια – Από Μάρτιο ξεκινά το πρόγραμμα | Ειδήσεις Πάτρα Νέα
Πάτρα: Προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και δημοτικά κτίρια - Από Μάρτιο ξεκινά το πρόγραμμα | Ειδήσεις Πάτρα Νέα

Πάτρα: Προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και δημοτικά κτίρια – Από Μάρτιο ξεκινά το πρόγραμμα | Ειδήσεις Πάτρα Νέα


Σε περίπου 30.000 υπολογίζονται τα κτήρια τα οποία θα μπουν άμεσα υπό προσεισμικό έλεγχο μετά την απόφαση που ελήφθη σε κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αριθμός αυτός αφορά κτήρια που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, όπως σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και κτίρια υπηρεσιών. Την οργάνωση του εγχειρήματος θα αναλάβει ο ΟΑΣΠ με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο σεμιναρίων από το ΤΕΕ προκειμένου να πιστοποιηθούν μηχανικοί ώστε στη συνέχεια να μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Στην Πάτρα, ο δήμος έχει ήδη δρομολογήσει πρόγραμμα πρωτοβάθμιου ελέγχου σε 140 περίπου σχολεία και διοικητικά κτίρια. Ο έλεγχος όπως δήλωσε στην «Π» ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Μηχανολογικού Εξοπλισμού και Έργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο και θα αφορά σε πρώτη φάση σχολεία και δημοτικά κτίρια που χτίστηκαν προ του 1985, χρονική περίοδος όπου ο αντισεισμικός κανονισμός αναβαθμίστηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κορδά, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος αφορά την συγκέντρωση και εξέταση των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών σχεδίων και την οπτική επιθεώρηση των κτιρίων. Οπου κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος, που θα αφορά πρακτικά την «ακτινογραφία» των κτιρίων που θα κριθούν ως ευάλωτα σε μεγάλο σεισμό για να προχωρήσει η τρίτη φάση της ενίσχυσής τους, αλλά σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κορδά τα περισσότερα δημοτικά κτίρια, έχουν ήδη ενισχυθεί ενώ σύντομα μπαίνει σε φάση επισκευών και αντισεισμικής θωράκισης και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο, όπως είπε έχουν ήδη θωρακιστεί από προηηγούμενες εργασίες, ενώ το παλιό Αρσάκειο είναι τόσο ενισχυμένο που θεωρείται ως ανθεκτικό ακόμα και σε βομβαρδισμό.

Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιριακών υποδομών του Δήμου Πατρών αποσκοπεί στην εκτίμηση του επιπέδου ασφάλειας που παρέχουν τα εν λόγω κτίρια έναντι σεισμών, ώστε να διαµορφώσει αποτελεσµατικά και ορθολογικά την πολιτική του, ειδικά στο ευαίσθητο θέµα της σχολικής στέγης, προχωρώντας σε καίριες παρεµβάσεις.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: