Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάτρα: Σήριαλ αγωγών για ρευματοκλοπές – Διώξεις στα όρια της αυθαιρεσίας καταγγέλλει δικηγόρος | Ειδησεις
Πάτρα: Σήριαλ αγωγών για ρευματοκλοπές – Διώξεις στα όρια της αυθαιρεσίας καταγγέλλει δικηγόρος | Ειδησεις

Πάτρα: Σήριαλ αγωγών για ρευματοκλοπές – Διώξεις στα όρια της αυθαιρεσίας καταγγέλλει δικηγόρος | Ειδησεις


Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Πάτρα, το ρεπορτάζ της «Π» για την απόρριψη αγωγής ύψους 10.000 ευρώ του Διαχειριστή Δικτύου σε βάρος γυναίκας, που κατηγορήθηκε άδικα για ρευματοκλοπή.

Η πρωτοφανής υπόθεση δικάστηκε στο Ειρηνοδικείο Πατρών, με την επιχείρηση που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε θέση ενάγουσας, να ζητά από μια γυναίκα χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση για ρεύμα που υποτίθεται πως είχε καταναλωθεί για χρόνια, χωρίς να έχει καταγραφεί, καθώς επίσης και για ηθική βλάβη της εταιρείας.

Στο ακροατήριο η κατηγορία κατέπεσε και η αγωγή απορρίφθηκε, γιατί αποδείχθηκε τελικά ότι η κατηγορούμενη είχε προκαλέσει από αμέλεια βραχυκύκλωμα στον μετρητή, καθώς  τον ψέκασε με εντομοκτόνο για να εξολοθρεύσει μια σφηκοφωλιά και βρέθηκε κατηγορούμενη από τον Διαχειριστή για ρευματοκλοπή κατ΄εξακολούθηση.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Τέτοιες υποθέσεις φτάνουν καθημερινά πλέον στη δικαιοσύνη με τον Διαχειριστή να μηνύει εκατοντάδες πατρινούς, ζητώντας τους με αγωγές εξωφρενικά χρηματικά ποσά. Μια τέτοια περίπτωση χειρίστηκε πρόσφατα και ο δικηγόρος Πατρών Γιώργος Κουραχάνης, με εντολέα του, που βρέθηκε κατηγορούμενος και αυτός για ρευματοκλοπή, παρά την απουσία κάθε μέσου άμεσης απόδειξης, ακόμα και με την ευρύτερη έννοια του όρου, όπως λέει στην «Π».

Ο εντολέας του κ. Κουραχάνη δικάστηκε τελικά για ρευματοκλοπή με μόνη ένδειξη, κάποια σημάδια φθοράς μόνο στο εξωτερικό περίβλημα του μετρητή λόγω παλαιότητας! «Παρά την καταδίκη δεν παραδώσαμε τα όπλα και στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, όπου εκδικάστηκε η αγωγή εναντίον του εντολέα μου, τα πάντα ανατράπηκαν» είπε ο κ. Κουραχάνης.

Συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής ζητούσε το ποσό των 20.819,62 ευρώ, νομιμοτόκως, αλλά απορρίφθηκε, γιατί όπως τόνισε ο κ. Κουραχάνης, «επιτέλους ένας δικαστής όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην αυθαιρεσία του Διαχειριστή και με μια απόφαση υπέρ του πολίτη και του καταναλωτή, έκρινε δεκτή την ένστασή μας περί αοριστίας του δικογράφου της αγωγής».

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι στο δικόγραφο δεν παρατίθετο, ούτε ποια ήταν η τιμή μονάδας, δηλ. η αξία ανά Kw/h του ηλεκτρικού ρεύματος που ίσχυε κατά την διάρκεια της σύμβασης, ούτε γινόταν ανάλυση στην ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος με το οποίο προμήθευσε τελικώς τον εναγόμενο.

Ειδικότερα, από τον επισυναπτόμενο πίνακα ανάλυσης οφειλών, δεν προέκυπτε με σαφήνεια σε τι αφορούσε η κάθε επιμέρους καταχώριση. Δηλαδή, στις εγγραφές καταχωρούνταν διάφορα υποτιθέμενα οφειλόμενα ποσά, χωρίς να διευκρινίζεται σε τι αυτά αφορούσαν και πώς προέκυψαν αυτά!!!

«Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως απαραίτητα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον εναγόμενο να αμυνθεί, στο δε δικαστήριο να σχηματίσει ορθή δικανική πεποίθηση. Έτσι η αόριστη αναφορά των επιμέρους οφειλόμενων ποσών που απαρτίζουν την τελική οφειλή, καθιστά ουσιαστικά αόριστο το αίτημα της ενάγουσας με αποτέλεσμα να απορρίψει την αγωγή της και να καταδικάσει την εταιρεία στην καταβολή των δικαστικών εξόδων του εντολέα μου» είπε στην «Π» ο δικηγόρος κ. Κουραχάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η εταιρεία δεν άσκησε ποτέ έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου!

«Ας ελπίσουμε ότι θα μπει ένα τέλος στην πρακτική του Διαχειριστή να σύρει τους καταναλωτές στα δικαστήρια δίχως ουσιαστικές αποδείξεις παραβίασης μετρητών και κλοπής ενέργειας και η μόνη θεμελίωση αξίωσης να στηρίζεται σε υποψίες και σε ενδεχόμενη μείωση κατανάλωσης και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις» σχολίασε ο κ. Κουραχάνης.

 

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: