Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πάτρα – Τοπική αγορά: Επιτέλους οι έμποροι είδαν τον κόσμο να κρατάει σακούλες!
Πάτρα – Τοπική αγορά: Επιτέλους οι έμποροι είδαν τον κόσμο να κρατάει σακούλες! | Ειδησεις Πατρα νεα

Πάτρα – Τοπική αγορά: Επιτέλους οι έμποροι είδαν τον κόσμο να κρατάει σακούλες!


Πήγαμε καλά; Ναι! Φτάνει; Θα δείξει το επόμενο διάστημα. Απλές οι απαντήσεις του εμπορικού  κόσμου της Πάτρας, μετά και την ολοκλήρωση του Χριστουγεννιάτικου τριημέρου.

Σε κάθε περίπτωση το πρόσημο είναι θετικό, όμως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει καλύτερα και αυτήν την εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται παραδοσιακά ως «η εβδομάδα των δώρων του Αη-Βασίλη». Απαντες συμφωνούν, πάντως, πως τα εμπορικά καταστήματα της πόλης πήραν μια βαθιά ανάσα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όμως από την άλλη πλευρά δεν παύουν και οι ανησυχίες για το μέλλον, καθώς τον Ιανουάριο θα προκύψουν αυξημένες υποχρεώσεις με τα τέλη κυκλοφορίας, τους λογαριασμούς ρεύματος, κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος, δηλώνει στην Π»:  «Κάτι τα δώρα Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα και κάτι τα επιδόματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση, βοήθησαν τον κόσμο να κάνει αγορές την τελευταία εβδομάδα», «Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη από την Πέμπτη και μετά και οι αγορές που έγιναν αποτέλεσμα μια σημαντική ανάσα για εμάς. Βέβαια, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν καλύπτουν τα έξοδα του τελευταίου μήνα, καθώς ο Δεκέμβριος δυστυχώς δεν ήταν καλός μήνας. Αναμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσει και η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς παραδοσιακά ο κόσμος ψωνίζει μέχρι την Πρωτοχρονιά. Το κακό με την Πάτρα είναι ότι δεν έχει εισαγόμενο χρήμα λόγω τουρισμού και ότι η αγορά κινείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τους ίδιους τους πατρινούς». Εδωσε, μάλιστα, στοιχεία και για το ποια καταστήματα είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση. «Τα μαγαζιά με παιχνίδια ήταν στην κορυφή της ζήτησης, καθώς εκεί διαπιστώθηκε το 80% του συνολικού τζίρου. Μεγάλη ζήτηση είχαν και τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καθώς επίσης και τα μαγαζιά με δωράκια για το σπίτι. Το τριήμερο των Χριστουγέννων μπορούμε να πούμε ότι ζήσαμε μια κανονικότητα, αν κρίνουμε από τις σακούλες που παρατηρούσαμε να κρατούν οι πολίτες. Εμείς τις σακούλες κοιτάμε για να έχουμε πλήρη εικόνα (σ. γέλια). Γιατί κίνηση είχε και η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, όμως δεν είχαμε δει τον κόσμο να κρατάει σακούλες. Περισσότερο είχαν βγει για βόλτα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Παλούμπης μιλώντας στην «Π», πρόσθεσε: «Το τριήμερο των Χριστουγέννων υπήρξε κίνηση και τόνωση στην αγορά, όμως δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της κατανάλωσης που έγινε», δήλωσε «Σαν τρεις ημέρες, πάντως, δεν ήταν άσχημες, όμως πρέπει να δουμε τον μήνα συνολικά. Θα περιμένουμε και την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς που παραδοσιακά η κίνηση κινείται σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, η περίοδος αυτή δεν ήταν η καλύτερη, κάτι που ήταν αναμενόμενο βέβαια λόγω της γενικότερης κατάστασης. Τα προβλήματα στο εμπόριο είναι πολλά και η μείωση του 20% και 30% είναι αρκετά μεγάλη».

Θα δώσουν λύση οι ενισχύσεις που θα δοθούν από την κυβέρνηση στους πολίτες από τον Φεβρουάριο; Ο Κ. Ζαφειρόπουλος σχολίασε στην «Π»: «Η αλήθεια είναι πως δεν λύνεται το πρόβλημα με τα 30 και τα 40 ευρώ, όμως κάτι είναι και αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα έξοδα κάθε οικογένειας είναι πολύ παραπάνω. Το 2023 είναι χρονιά απανωτών εκλογών σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αυτό θα επηρεάσει και την αγορά». Ο Δ. Παλούμπης ανέφερε στην «Π»: «Φοβόμαστε πάρα πολύ το επόμενο τρίμηνο, καθώς θα είναι πιο επιβαρυμένο από πλευράς ζήτησης ενέργειας. Τα νοικοκυριά θα δώσουν εκεί μεγαλύτερη βαρύτητα, συν τα έξοδα σε εφορία και τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για χρήματα που θα λείψουν από την αγορά».

pelop

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: