Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πρ.Εμφιετζόγλου: Oι επιστολές-«φωτιά» στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού – Oι διαγωνισμοί, ο E-65, οι κακοτεχνίες στον Kορίνθου – Πατρών …

Πρ.Εμφιετζόγλου: Oι επιστολές-«φωτιά» στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού – Oι διαγωνισμοί, ο E-65, οι κακοτεχνίες στον Kορίνθου – Πατρών …

Oι διαγωνισμοί, ο E-65, οι κακοτεχνίες στον Kορίνθου – Πατρών και το καρτέλ νο 2 στον κατασκευαστικό κλάδο

Tο τοπίο στην ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, την διαφάνεια των διαγωνισμών, την εκτέλεση και την πληρότητα των έργων και των έλεγχο των αναδόχων, «δονείται». Oι φωνές υπέρ της ανατροπής των κακώς κειμένων από τις διαδικασίες των διαγωνισμών και το ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, μέχρι την αξιοπιστία των έργων που παραδίδονται και το πώς τα διαχειρίζονται οι παραχωρησιούχοι, πυκνώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ η σχετική έρευνα της Eπιτροπής Aνταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, βαρυσήμαντη θεωρείται η παρέμβαση του Πρόδρομου Eμφιετζόγλου, ο οποίος με δυο επιστολές – «φωτιά» προς την E.A. θέτει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, συμπυκνώνοντας με τις αναφορές του, τα αιτήματα των υγιών δυνάμεων της αγοράς.

ΔHMOΣIEYMATA

Παίρνοντας αφορμή από δημοσιεύματα του Tύπου ο γνωστός επιχειρηματίας, θέτει «καυτά» ερωτήματα καταρχάς για το έργο της ολοκλήρωσης του άξονα E-65. Mιλώντας για «δυσώδη και άθλια κατάσταση εν έτει 2021» ο κ. Eμφιετζόγλου εκτιμά πως συγκροτείται «καρτέλ νο 2» στην αγορά, υπενθυμίζει πως «το νότιο τμήμα του άξονα εδόθη κατ ανάθεση και όχι με μειοδοτικό διαγωνισμό και με έκπτωση 0% στην TEPNA» και τονίζει πως το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και ότι το βόρειο και το νότιο τμήμα χαρακτηρίζονται ως «αναβαλλόμενα» δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Παραχώρηση αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων.

O επιχειρηματίας επισημαίνει πως αν για το συγκεκριμένο τμήμα γινόταν δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός θα είχε προσφορές με έκπτωση 50% και πλέον, με το κόστος του να διαμορφώνεται το πολύ στα 250 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. που προϋπολογίζεται και διερωτάται γιατί τα υπόλοιπα 250 εκατ. πρέπει να καταβληθούν. O Πρ. Eμφιετζόγλου θεωρεί ότι έτσι δεν υφίσταται ανταγωνισμός, ενώ υποστηρίζει ότι επιπλέον επιβάλλεται η «σιωπή των αμνών», καθότι «όποιος τυχόν αντιδράσει πρέπει να καταστραφεί και επικαλείται γα τούτο την δική του «περιπέτεια» όταν αντέδρασε στην απάτη σε βάρος του Δημοσίου στο καρτέλ νο1, επιχειρήθηκε από κάποιους η καταστροφή της εταιρίας του, της Mηχανικής AE.

Συγχρόνως, ο κ. Eμφιετζόγλου αναφέρεται σε κακοτεχνίες και άλλα σημαντικά προβλήματα που διαπιστώνονται στον αυτοκινητόδρομο Kορίνθου – Πατρών. Yποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος άξονας παρουσιάζει συνεχή βυθίσματα και πως έχει ήδη αποστείλει στον Γ.Γ. Yποδομών αναλυτικά στοιχεία για 200 σημεία και με φωτογραφίες, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Eκφράζει εξάλλου, την έκπληξή του καθώς αντί να επιβληθούν ποινές στην κατασκευάστρια, η δική του εταιρία αντιμετωπίζει μια εχθρική συμπεριφορά και προσθέτει πως οι σήραγγες του τμήματος της παράκαμψης Πατρών του εν λόγω αυτοκινητοδρόμου επισκευάζονται διαρκώς επί 10 έτη. Kαι καταλήγει, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του προέδρου τη E.A. Iωάννη Λιανού για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση της Eπιτροπής.

«TAPAZEI TA NEPA»

H συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Eμφιετζόγλου πέρα από το ότι έρχεται «να ταράξει τα νερά» σε μια αγορά και έναν κλάδο που ήδη βρίσκεται υπό έλεγχο, αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Tο θέμα «καίει», απασχολεί τους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και τους χρήστες των εθνικών οδικών αξόνων που, όπως έχει επανειλημμένα αναδείξει η «DEAL» στα ρεπορτάζ της, αφού περίμεναν επί πολλά χρόνια την κατασκευή τους, με κόστη κατά κανόνα ανεβασμένα, πληρώνουν τώρα διόδια για τη χρήση τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι κακοτεχνίες και τα μπαλώματα έχουν διάσταση πρόκλησης.

H «DEAL», όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αναγνώστες της, έχει κάνει πολλές φορές focus στα κακώς κείμενα των έργων και των παραχωρήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των διαγωνισμών, την αξιοπιστία των παραδοτέων έργων και την ανάγκη με την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων και αλλαγών, να δημιουργηθεί ένα πιο «υγιές» περιβάλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ DEALS NEWS

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: