Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Πρασίνισε» στο τέλος το Χρηματιστήριο
Με αβαντάζ οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

«Πρασίνισε» στο τέλος το Χρηματιστήριο


Με μικτά πρόσημα κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας, ενώ η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις τελευταίες ειδήσεις, όσον αφορά το ενεργειακό, αλλά και στη νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων στο Κρατικό χρέος.

“Οι Ηγέτες των 27 Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της Ενέργειας”, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η EKT θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27/10, για να καθορίσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης.

Συνεδρίαση, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, η τελευταία της εβδομάδας, που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την αποτρεπτικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, την αδύναμη εικόνα στα περισσότερα blue chips, αλλά και το ευδιάκριτο ενδιαφέρον για μικρό αριθμό τίτλων, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτά μέχρι τις τελευταίες δημοπρασίες όπου, όπως και χθες, οι “buyers” έκαναν λίγο πιο αισθητή την παρουσία τους και έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 8 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτούς και τους ΓΔ και ΔΤΡ.

Εν τω μεταξύ, από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου, οι οκτώ Εταιρείες συμμετέχουσες στον MSCI θα αξιολογηθούν για το αν πληρούν, ή όχι τα κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη. Η ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s, με τους περισσότερους των αναλυτών, να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι, θεωρώντας σαν πιο αισιόδοξο, το σενάριο αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές, σε θετικές.

Άρα, η μόνη πιθανότητα να “ξυπνήσει” το ταμπλώ, είναι να αρχίσουν να ανακοινώνονται κάποια deals, από τα αρκετά που φημολογούνται.

“Αν και οι διαδικασίες πώλησης μιας Εταιρείας είναι εντελώς διαφορετικές από μια απλή συναλλαγή μετοχών, η φιλοσοφία είναι περίπου η ίδια. Η δυναμική μιας συγκυρίας δεν επεκτείνεται στο άπειρο και μια προσφορά εξαγοράς που είναι πάνω στο τραπέζι μπορεί άνετα να αποσυρθεί αν αλλάξει κάτι στο εσωτερικό, ή στο εξωτερικό περιβάλλον. Ότι ισχύει δηλαδή και για τις μετοχές, αλλά σε πιο αργή κίνηση, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αυτό ίσως είναι και το μεγάλο μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες θέλουν χρόνο, ξεκινούν με αργό ρυθμό στις αρχικές διερευνητικές επαφές, προϋποθέτουν ένα κλίμα αισιοδοξίας, ή τουλάχιστον ηρεμίας στην Οικονομία και χαλάνε πιο εύκολα από ότι φτιάχνουν.

Μην πάμε πολύ μακριά: Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (πρώτο σε απόδοση στον Κόσμο) που συνοδεύτηκε με αύξηση του ενδιαφέροντος από Επενδυτικά Κεφάλαια και Επιχειρήσεις για την εξαγορά Ελληνικών Εταιρειών. Οι περισσότερες συζητήσεις έφτασαν σε τελικό στάδιο και εκεί κάπου κόλλησαν, ως συνήθως, στο θέμα του τιμήματος.

Το 2020 οι συνθήκες άλλαξαν λόγω της πανδημίας. Το 2022 οι συνθήκες άλλαξαν εκ νέου, από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και της αβεβαιότητας που προκαλεί στην Αγορά το Ουκρανικό ζήτημα.

Από ότι φαίνεται οι συνθήκες οδεύουν ξανά σε αλλαγή, αυτήν τη φορά ορμώμενες από το κόστος του χρήματος. Κάθε μία από αυτές τις αλλαγές απομάκρυνε τους αγοραστές, ή επηρέασε αρνητικά τα τιμήματα.

Η παρουσία των Επενδυτικών Κεφαλαίων και η προσέγγιση των τιμημάτων που δίνονται σε ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό, διευκόλυνε κάπως τη συζήτηση. Η κουλτούρα έχει μεν αλλάξει, ειδικά σε Εταιρείες με πιο απρόσωπη μετοχική βάση, διακατέχεται ωστόσο ακόμα από τα γνωστά ελληνικά σύνδρομα: “Το δώρο του Θεού στην επιχειρηματικότητα, είναι η Εταιρεία μου”.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι υπήρχαν και υπάρχουν, περιπτώσεις που και οι δύο Πλευρές ήθελαν να υπάρξει συμφωνία. Τότε το τίμημα φαίνονταν μικρό. Τώρα το τίμημα φαίνεται μια χαρά. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλάμε για την πώληση ενός Περιουσιακού Στοιχείου όσο – όσο.

Δεν γίνεται όμως οι Ελληνικές Επιχειρήσεις να έχουν σαν οδηγό για τις αποτιμήσεις τους την Google, την Τesla, ή την Amazon. Αφενός τα μεγέθη είναι διαφορετικά, αφετέρου απευθύνονται σε μια Αγορά που είναι πρακτικά όλος ο Πλανήτης.

Επομένως, αν είστε κάποιος Εισηγμένος και έχετε μια πρόταση εξαγοράς στα χέρια σας και η τιμή απέχει 10% – 20% από αυτό που πιστεύετε ότι αξίζει η Εταιρεία σας, ίσως ήρθε η ώρα να το δείτε πιο ζεστά. Σε δύο ή τρία χρόνια, ένα ομόλογο από καλό Εκδότη, μπορεί να σας δώσει το υπόλοιπο του ποσού χωρίς μεγάλο ρίσκο. Αν πάλι η απόσταση με τον αγοραστή είναι μεγάλη, ας το αφήσουμε για άλλη φορά. Αρκεί ο αγοραστής να επιστρέψει”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Νέα αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες.

Στο 4,61% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (στα υψηλότερα επίπεδα από την Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008), ενώ στο 5,071% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 6 μηνών του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 28 Απριλίου 2023.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 854,83 (0%) και 847,06 μονάδων (-0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,60 (-0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 854,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος στα 42,2 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 42,2 εκατ., τα 38,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 2,72%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 3,87%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 4,29% και ο ΔΤΡ κέρδη 1,57%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,6), Εθνική (3,2), Μυτιληναίο (2,3), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Motor Oil (1,9) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Alpha Bank, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική και Πειραιώς.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 572,95 μονάδες (-1,79%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 582,31 (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 583,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,09%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Για την περαιτέρω αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 561 – 585, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών. Αν την υπερκεράσει, η επόμενη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”.

Μένοντας στον κλάδο, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση senior preferred ομολόγου 3ετους διάρκειας της Alpha Bank, με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία. Η τράπεζα “σήκωσε” τελικώς 400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης, με την τελική απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 7,25%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η περίοδος αποδοχής, για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας που ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η αποχώρηση περίπου 400 – 500 υπαλλήλων, τόσο από το δίκτυο, όσο και από τις κεντρικές διευθύνσεις”.

Μικτή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διακρίθηκαν θετικά οι ΒΙΟ (+0,68%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,99%), ΔΕΗ (+1,19%), ΕΛΧΑ (+1,28%), ΛΑΜΔΑ (+1,62%), ΜΟΗ (+0,83%), ΜΥΤΙΛ (+1,23%), ΣΑΡ (+4,14%) και TITC (+0,18%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

“Είναι επείγον να μιλήσουμε ειλικρινά για την ενεργειακή κρίση, να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματα και κυρίως να αρχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις. Απειλείται η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας”, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ομιλία του στο LSE.

Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+1,23%) σε υψηλά 39 συνεδριάσεων Στα 14,37 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 15,20 – 15,00 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) η πρώτη στήριξη. Αν ο τίτλος επιμείνει πλαγιοανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 16,37 ευρώ.

Με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές, κινήθηκε ανοδικά η μετοχή της Motor Oil (+0,83%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 16,11 – 15,91 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Την βραχυπρόθεσμη τάση την ελέγχουν οι αγοραστές. Επόμενη αντίσταση στα 17,95 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τη μετοχή της Viohalco (+0,68%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 3,40 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στη ζώνη 3,81 – 3,94 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: