Προκαταβολή φόρου: Πόσο αναμένεται να μειωθεί φέτος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Προκαταβολή φόρου: Πόσο αναμένεται να μειωθεί φέτος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Προκαταβολή φόρου: Πόσο αναμένεται να μειωθεί φέτος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Η φετινή μείωση της προκαταβολής φόρους, δεν αναμένεται όπως όλα δείχνουν να μοιάζει καθόλου με την περσινή και αυτό γιατί δεν αναμένεται ο συντελεστής μείωσης να φτάσει έως και το 100%

Υπό εξέταση από το οικονομικό επιτελείο, συνεχίζει να βρίσκεται η μείωση της προκαταβολής φόρου, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τόσο επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είδαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον τζίρο τους να συρρικνώνεται λόγω του μακροχρόνιου lockdown. Σημειώνεται ότι η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί έως τα τέλη Ιουνίου

Η φετινή μείωση της προκαταβολής φόρους, δεν αναμένεται όπως όλα δείχνουν να μοιάζει καθόλου με την περσινή και αυτό γιατί ο συντελεστής μείωσηςδεν θα φτάσει έως και το 100%. Αντίθετα το ποσοστό της μείωσης θα λειτουργεί πιο «στοχευμένα» και θα αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που το 2020 είχαν μεγάλη πτώση τζίρου σε σχέση με το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ εξετάζεται το ενδεχόμενο το φετινό «κούρεμα» να αφορά επιχειρήσεις οι οποίες είδαν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρσι, πάνω από 30%.

«H προκαταβολή φόρου είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ένα θέμα το οποίο το αξιολογούμε, είναι ένα θέμα που θέλουμε να το υλοποιήσουμε όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι, αλλά είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθώ ακόμα γιατί μόλις χθες βράδυ καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις μετά το ψαλίδι έως 100% ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, από 3,34 δισ. ευρώ το 2019 -δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που εφαρμόστηκε κατά την τρέχουσα χρονιά, ήτοι θα επαναληφθούν οι κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία» με την απόφαση που εφαρμόστηκε τον περασμένο Αύγουστο, μειώθηκε η προκαταβολή για τους υπόχρεους που είδαν πτώση στον τζίρο τους μεγαλύτερη από 5% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, ενώ μηδενίστηκε για τις τουριστικές, εποχικές, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 30% έως 70% και φτάνει ακόμα και στον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους υπερβαίνει το 35%.

Ειδικότερα:

Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5% και 15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

  • Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.
  • Για τον υπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 και του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) Για όσους τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) Για όσους τηρούν διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου-Μαΐου που έχουν υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020.

newsbomb

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: