Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Προσφεύγει στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος Πύργου, για τις σχολές στην Ηλεία

Προσφεύγει στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος Πύργου, για τις σχολές στην Ηλεία

Επί εννέα μήνες το Προεδρικό διάταγμα που έκλεισε τις σχολές στην Ηλεία παραμένει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όπως όλα δείχνουν το ότι η σχολή δεν έχει εισακτέους εδώ και ένα χρόνο, είναι εντελώς παράνομο.
Ρεπορτάζ: Γ. Μικελόπουλος & Γ. Τσουκαλάς

Ακολουθώντας λοιπόν το παράδειγμα του Αιγίου, ο Δήμος Πύργου πρόκειται να προσφύγει σε όλα τα όργανα της δικαιοσύνης, ζητώντας αποζημίωση για την περιοχή.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στη εφ. «Πατρίς», «υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα. Έχει συντελεστεί, όχι απλά ένα πολιτικό έγκλημα κατά του τόπου μας, αλλά ζημιωθήκαμε από αυτή την υπόθεση, πρώτον οικονομικά και δεύτερον ηθικά, με την απομόνωση της Ηλείας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς θα προσφύγουμε σε όλα τα όργανα της δικαιοσύνης για να ζητήσουμε την αποζημίωση για την περιοχή και βεβαίως να αναδειχθεί η έκνομη πρωτοβουλία πολλών θεσμικών γύρω από το θέμα των Πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία. Πάντως, μας μένει ότι αυτό που γίνεται είναι παράνομο και αποτελεί προσβολή για τον νομό μας. Δεν περίμεναν να δουν καν τη ζήτηση των τμημάτων μας στις περσινές εξετάσεις, ούτε να μας εντάξουν σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση. Είναι παράνομο και αυτό, φαίνεται από την καθυστέρηση της επεξεργασίας του Προεδρικού διατάγματος στο ΣτΕ».

Παράλληλα, ο κ. Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι θα επιδιώξει και τη συνεργασία του δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, όσον αφορά το σοβαρό ζήτημα των σχολών στην Ηλεία.

Π. Αντωνακόπουλος: «Δυστυχώς επαληθευτήκαμε»

Ο δήμαρχος Πύργου επιρρίπτει την ευθύνη και στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την απομόνωση της Ηλείας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση λέγοντας πως: «το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν το μόνο το οποίο ουσιαστικά ευθυγραμμίστηκε πολιτικά με τις απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας, θέλοντας μάλλον να δείξει δείγματα γραφής προς τον χώρο των ιδιωτικών κολλεγίων».

«Δυστυχώς επαληθευτήκαμε και σε αυτό όταν λέγαμε ότι είναι παράνομο και τραγικά προκλητικό για την αντιμετώπιση της Ηλείας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος όσον αφορά την κατάργηση των τμημάτων, ενώ κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας για βιαστικές αποφάσεις που εξαίρεσε την Ηλεία, χωρίς να κάνει νομοθετική ρύθμιση, όπως συνέβη με άλλα Πανεπιστήμια.

Γ. Παναγιωτόπουλος: «Έστω και τώρα ας κάνουν αυτό που πρέπει για τον τόπο, οι φορείς»

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς», για να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας και Αν. Καθηγητής Γιώργος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι: «εδώ και δύο χρόνια, με δημόσιες παρεμβάσεις μου, προσπαθώ να πείσω για το αυτονόητο. Την ανάγκη, η Ηλεία να παραμείνει στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Τα γεγονότα είναι σε όλους γνωστά. Θα είναι ο μοναδικός νομός και η μόνη πρωτεύουσα νομού της χώρας που θα είναι εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Οι συνέπειες στον αναπτυξιακό, οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό τομέα θα έρθουν να προστεθούν στο ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον του τόπου μας.

Το αφήγημα της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας, περί μεταρρύθμισης, αφορούσε μόνο το νομό μας. Ίσως διότι είμαστε οι «αδύναμοι χρήσιμοι» θεσμικά.

Καμιά αλλαγή δεν έγινε στην χώρα. Το τμήμα Μουσειολογίας, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, για άλλη μια χρονιά χωρίς εισακτέους. Γιατί; Γιατί διατηρούνται δεκάδες τμήματα στην χώρα με ελάχιστους εισακτέους; Γιατί ανακοινώνει η Υπουργός Παιδείας ότι αυτά τα τμήματα θα τα στηρίξει με αύξηση κατανομής των εισακτέων σε σχέση με τα τμήματα των αστικών κέντρων; Γιατί αφήνουν το τμήμα Μουσειολογίας χωρίς εισακτέους όταν τις δύο χρονιές που ήταν στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων είχε πάνω από 250 εισακτέους ανά έτος;

Πριν λίγο καιρό, κατέθεσα πρόταση για 110 εισακτέους στο νέο ακαδημαϊκό έτος. Μάλιστα έδωσα στη δημοσιότητα την πρότασή μου, για να βρει υποστήριξη από τους θεσμικούς φορείς του τόπου. Δεν γνωρίζω εάν υπήρξε κάποια αντίδραση. Έστω και τώρα ας κάνουν αυτό που πρέπει για τον τόπο, οι φορείς».

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις για τον Ακαδημαϊκό χάρτη, 12 από τα 14 Πανεπιστήμια της χώρας δεν εισηγούνται συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, αλλά αντίθετα κάποια εισηγούνται και ίδρυση νέων τμημάτων, με εξαίρεση το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πατρών που μας αφορά άμεσα, το Προεδρικό Διάταγμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το υπουργείο Παιδείας δεν δέχθηκε η αναδιάρθρωση να «περάσει» με νόμο αλλά ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο να ετοιμάσει Προεδρικό Διάταγμα το οποίο όμως εννέα μήνες μετά τελεί υπό επεξεργασία από το ΣτΕ και έχοντας ήδη μπει στον Απρίλιο, το ενδεχόμενο οι Σχολές Μουσειολογίας (Πύργος) και Γεωπονίας (Αμαλιάδα) να παραμείνουν στην Ηλεία και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 παραμένει ανοιχτό χωρίς ωστόσο εισακτέους, κάτι που χωρίς την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματικό έως και παράνομο.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: