Πρόταση θέσπισης διεθνούς βραβείου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αρχαία Ολυμπία
Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πρόταση θέσπισης διεθνούς βραβείου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αρχαία Ολυμπία
Πρόταση θέσπισης διεθνούς βραβείου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αρχαία Ολυμπία - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Πρόταση θέσπισης διεθνούς βραβείου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αρχαία Ολυμπία

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός διεθνούς βραβείου για την Αρχαία Ολυμπία, συζητήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής κα Νίνα Κασιμάτη, η αντιπρόεδρος κα Φωτεινή Πιπιλή και η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κα Δέσποινα Χατζηβασιλείου, έκαναν μια καταρχήν συζήτηση πάνω στην πρόταση του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου σχετικά με το προαναφερόμενο βραβείο. Μάλιστα η πρόταση παρουσιάστηκε και κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με θετικό αντίκτυπο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι βραβείο με την ενδεικτική ονομασία «ΟΛΥΜΠΙΑ», θα εστιάζεται στο συμβολικό και ιστορικό περιεχόμενο της Αρχαίας Ολυμπίας που έχει να κάνει με τις οικουμενικές αξίες του αθλητισμού, της συναδέλφωσης και αλληλεγγύης των λαών. Θα μπορούσαν να βραβεύονται προσωπικότητες και συλλογικότητες που έχουν σχέση με αυτές τις αξίες, σε μια τελετή που θα ήταν ιδανικό να πραγματοποιείται στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν από πλευράς Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επαφές με στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης του βραβείου «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
«Το πιο συμβολικό για ένα τέτοιο βραβείο είναι να έχει το όνομα της Ολυμπίας»

«Στις συζητήσεις που είχαμε και με την κα Κασιμάτη, με την κα Χατζηβασιλείου, με την κα Πιπιλή και με τον κ. Ευσταθίου ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μεταξύ των απόψεων που ανταλλάξαμε, περιλαμβανόταν και αυτή η πρόταση.

Ότι, δηλαδή, θα  μπορούσε να θεσμοθετηθεί ένα βραβείο με το όνομα ‘’Ολυμπία’’ στην κατεύθυνση του κοινού αξιακού περιεχομένου της Ολυμπίας στο συμβολικό και στο ιστορικό επίπεδο αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει να κάνει με τις πανανθρώπινες αξίες που θεσμικά ο ένας και συμβολικά ο άλλος πρεσβεύει όπως οι αξίες του Ολυμπισμού, της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης των λαών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα μπορούσαν να βραβεύονται άνθρωποι και συλλογικότητες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Νομίζω ότι το καλύτερο και το πιο συμβολικό για ένα τέτοιο βραβείο δεν μπορεί παρά να έχει το όνομα της Ολυμπίας και θα μπορούσε αυτή η τελετή να γίνεται στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε μια επαφή με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανωμένα και συγκροτημένα όπως πρέπει, προκειμένου να τεθεί και επισήμως αυτό το αίτημα».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: