Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πρόβατα ντόπιας φυλής στα βουνά με αναδιάρθρωση κοπαδιών θέλει η ΕΔΟΚ – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

Πρόβατα ντόπιας φυλής στα βουνά με αναδιάρθρωση κοπαδιών θέλει η ΕΔΟΚ – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 5 Απριλίου, ο κ. Γίτσας επιχείρησε να χαρτογραφήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά κρέατος. Ένα σημαντικό κενό, στο πεδίο της διάθεσης πρόβειου κρέατος, εντοπίζεται στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας, από την οποία -σχηματικά- η Ευρώπη ζητά «10» και παραλαμβάνει τελικά μόλις «2». Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα για να καλύψει το κενό αυτό, ωστόσο θα πρέπει να κινηθεί με γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας έμφαση σε γηγενείς φυλές αιγών και προβάτων με καλές αποδόσεις σε κρέας και αξιοποιώντας το ανάγλυφο που ευνοεί την εκτατική κτηνοτροφία.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η επιζητούμενη ταυτότητα, πρέπει παράλληλα να γίνουν βήματα στο πεδίο της μεταποίησης, τα οποία ξεκινούν από το παραγωγικό κομμάτι. «Το μικρότερο ποσοστό μεταποίησης, αντιμετωπίζεται είτε με την καθετοποίηση των μονάδων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις και ίσως είναι πιο δύσκολο, είτε με την συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα και συνεταιρισμούς, είτε με τη μορφή της συμβολαιακής κτηνοτροφίας» θα ξεκαθαρίσει ο κ. Γίτσας.

Αν και ο σχεδιασμός παραμένει ακόμα σε μάλλον θεωρητικό επίπεδο στο πεδίο των προβάτων, ο Λευτέρης Γίτσας, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, εκτιμά ότι τα ρεφλέξ του κλάδου υφίστανται ώστε να προλάβουν τις καταστάσεις. «Η μίνι αναδιάρθρωση, έχει να κάνει με το να δώσουμε λύση στο πρόβλημα έλλειψης προϊόντος. Πέρα από την παραγωγή, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, ώστε να μεταποιήσεις αλλά και ο καταναλωτής να είναι έτοιμος να τα πάρει», θα πει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στο κοπάδι, ίσως διευκολύνεται από την γενικότερη φύση του επιχειρήματος, αφού σε αντίθεση με την αιγοπροβατοτροφία γαλακτοπαραγωγής, συνολικά για την κρεατοπαραγωγή απαιτούνται μικρότερες επενδύσεις από τους κτηνοτρόφους. Χρειάζονται ωστόσο οι πρόθυμοι που θα διεκδικήσουν την τύχη τους στο χωριό και στους ορεινούς/ημιορεινούς όγκους.

Σε επίπεδο διεπαγγελματικής, η διοίκηση του οργάνου, εκτιμά πάντως ότι διαθέτει τα οργανωτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να κατευθύνουν την παραγωγική δυναμική του τόπου προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη η διεπαγγελματική τρέχει επτά προγράμματα προβολής και εκπαίδευσης, με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Γίτσας στο agronews, να θέλουν έναν διπλασιασμό στην ζήτηση για πρόβειο κρέας την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, ενώ πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα, το πρόβειο κρέας διατηρούσε μερίδιο 6% στη ζήτηση για κρέας των καταναλωτών, πλέον διαμορφώνεται στο 12%, κάτι που σύμφωνα με τους ανθρώπους της διεπαγγελματικής, έχει να κάνει και με τη σφιχτή προσφορά που παρατηρείται στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή πλέον η κατανάλωση δεν περιορίζεται στην πασχαλινή περίοδο, αλλά έχει απλωθεί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους, με το πικ να εξακολουθεί να σημειώνεται όπως είναι λογικό κατά το εαρινό τρίμηνο.

Κεντρική Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: