Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ψήφο εμπιστοσύνης στις λύσεις φυτοπροστασίας δίνουν οι Ευρωπαίοι
Ψήφο εμπιστοσύνης στις λύσεις φυτοπροστασίας δίνουν οι Ευρωπαίοι

Ψήφο εμπιστοσύνης στις λύσεις φυτοπροστασίας δίνουν οι Ευρωπαίοι


 Στις κάλπες προσήλθαν οι Ελβετοί την Κυριακή 13 Ιουνίου και ψήφισαν κατά της κατάργησης των συνθετικών φυτοπροστατευτικών, στηρίζοντας έτσι και την κυβέρνηση που σε επίσημες ανακοινώσεις είχε ταχθεί κατά της κατάργησης.

Το 61% των ψηφοφόρων και 25 από τα 26 καντόνια καταψήφισαν την πρωτοβουλία που θα έκανε την Ελβετία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη και τη δεύτερη στον κόσμο – μετά το Μπουτάν- που πράττει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι αγρότες, που κατέχουν περίπου 50.000 φάρμες στην Ελβετία, ψήφισαν κατά της πρωτοβουλίας.

 Την ίδια μέρα οι Ελβετοί αποφάσισαν και για μια δεύτερη πρωτοβουλία που είχε προταθεί, τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και της τροφής, μέσω του τερματισμού των άμεσων επιδοτήσεων στους αγρότες που κάνουν χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων αλλά και αντιβιοτικών στα ζώα τους. Και γι’ αυτή την πρωτοβουλία, οι Ελβετοί ψήφισαν όχι.

 Η ελβετική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τον κόσμο ότι σε περίπτωση που ψήφιζαν ναι στην πρωτοβουλία, υπήρχε το ενδεχόμενο της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Επιπλέον, μια πλήρης κατάργηση των συνθετικών φυτοπροστατευτικών θα οδηγούσε τους πολίτες να περάσουν τα σύνορα προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους στις γειτονικές χώρες.

 Ο πρόεδρος της Ελβετικής Ένωσης Αγροτών Μάρτιν Ρούφερ δήλωσε ότι η πλήρης κατάργηση των εν λόγω προϊόντων θα ήταν «μη ρεαλιστική» και θα είχε σημαντικές συνέπειες για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας. Πρόσθεσε ότι αν το μέτρο είχε περάσει, τότε η αγροτική παραγωγή θα παρουσίαζε μείωση περίπου 20 % – 30% και η Ελβετία θα έπρεπε να κάνει εισαγωγές τροφίμων για να αναπληρώσει τη διαφορά. «Η κατανάλωση θα παρέμενε ίδια», δήλωσε χαρακτηριστικά στους New York Times.

Αλλά και ο πρόεδρος της χώρας, ο Γκάι Παρμελίν, πρώην αγρότης και παραγωγός οίνου, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ως «λογικό και ρεαλιστικό, που εξασφαλίζει το μέλλον της γεωργίας και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας». Πρόσθεσε ακόμα ότι το αποτέλεσμα δίνει την ευκαιρία στον κλάδο να επιδιώξει μεταβατικές μεταρρυθμίσεις προς μια βιώσιμη παραγωγή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας για την κατάργηση των φυτοπροστατευτικών δεν χάρηκαν καθόλου με το αποτέλεσμα, με πρώτη την Πρωτοβουλία για τα Φυτοφάρμακα να δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τον πληθυσμό για κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. «Πρώτα τα εγκρίνουμε και έπειτα κλείνουμε τα μάτια στις επιπτώσεις τους», ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις της Πρωτοβουλίας.

 Η εκστρατεία είχε έντονες αντιπαραθέσεις και από τις δύο πλευρές και διενεργήθηκε μέσα σε ένα τοξικό κλίμα, κάτι που δεν συνηθίζεται στην Ελβετία.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: