Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πύργος: Εκδήλωση τιμής στον σπουδαίο Ιάκωβο Καμπανέλλη

Πύργος: Εκδήλωση τιμής στον σπουδαίο Ιάκωβο ΚαμπανέλληΈναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη (ήταν επίσης στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός) τίμησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (2 Δεκεμβρίου 1921 – 29 Μαρτίου 2011).

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας θέλησε με την εκδήλωση που διοργάνωσε να αποτίσει έναν μικρό φόρο τιμής στο έργο του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού, ο οποίος έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομα του στην ελληνική τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Άλλωστε ποιος δεν θυμάται τα σπουδαία θεατρικά έργα που έχει γράψει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, οι οποίες … έζησαν από την πένα του και φυσικά τα τραγούδια που έχει γράψει τα οποία μελοποιήθηκαν με μουσική Χατζιδάκι και Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση του Σαββάτου μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, στις δεκαετίες του 50, του 60 και του 70, όπου μεσουράνησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου και Θεάτρου, όπως την Τζένη Καρέζη, την Μελίνα Μερκούρη, τον Κώστα Καζάκο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Γιώργο Φούντα, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Γιάννη Βόγλη και άλλους σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς.

Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, έγινε στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της περιφερειακής διεύθυνσης Ηλείας.

Τραγούδια που έμειναν στην ιστορία

Η εκδήλωση για τον Ιάκωβο Καμπανέλη, ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου του Συνδέσμου κ. Γιολάντας Αποστολόπουλου, ενώ ακολούθησε σε βίντεο μήνυμα της Κατερίνας Καμπανέλλη κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη ( έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο Μαουτχάουζεν, όπου ο πατέρας της εξιστορεί όσα έζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης από το 1943 ως το 1945).

Το βιογραφικό αυτού του σπουδαίου θεατράνθρωπου ανάγνωσε η κ. Νάντια Νικολόπουλου μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου, ενώ την παρουσίαση του θεατρικού του έργου έγινε από την κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου επίσης μέλος του Δ.Σ.

 

Ακολούθησε προβολή βίντεο με αποσπάσματα από τα θεατρικά και τα κινηματογραφικά του έργα σε επιμέλεια της αντιπροέδρου του Δ.Σ. του συνδέσμου κ. Τζένης Μπίθα.

 

Ακολούθως είχαμε την ερμηνεία τραγουδιών από θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες από τη Μικτή Χορωδία Πύργου (σε διεύθυνση του Θεόδωρου Παναγόπουλου και την Κωνσταντίνα Αναστόπουλου στο πιάνο), τη σοπράνο Έφη Παπαδοπούλου και την Χαρά Σκουλαρίκου (στο πιάνο ήταν ο Γιώργος Γκιντζίρης).

 

 

 

Ερμηνεύτηκαν «Το τραγούδι της σημαίας» και το «Μανούλα μου» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, «Δόξα τω Θεώ», «Το ψωμί είναι στο τραπέζι»,  «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» σε μουσική Μικη Θεοδωράκη.

Επίσης ακούστηκαν τραγούδια από την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

 

Το συντονισμό της εκδήλωσης και την ανάγνωση των κειμένων είχε η δημοσιογράφος Μαριάννα Μητροπούλου.

Γιολάντα Αποστολοπούλου: «Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτή την εκδήλωση στον μεγάλο Πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου»

 

Για την εκδήλωση του Σαββάτου η κ. Γιολάντα Αποστολοπούλου δήλωσε στην εφημ. «Πατρίς»:

“Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αποχής από τα πολιτιστικά δρώμενα αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, λόγω του ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ έχει ανακηρυχθεί το 2022 ως έτος λογοτεχνικό Καμπανέλη. Έτσι αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτή την εκδήλωση σε αυτόν τον μεγάλο Πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου, τον πατέρα γενικά και του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου. Παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν λείψει πάρα πολύ και αυτό που κάναμε το κάναμε επειδή μας το ζήτησαν πάρα πολλοί που μας ακολουθούν και το ήθελαν. Συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας τελείως ανιδιοτελώς, η Μικτή Χορωδία Πύργου, ο Γιώργος Γκιντζίρης από τα χρώματα της Ήλιδας με την Χαρά Σκουλαρίκου και η σοπράνο Έφη Παπαδοπούλου, οι οποίοι πάντα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας. Θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Καμπανέλλη κυρίως την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» και άλλα που τα έχουμε ακούσει σε κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Θέλουμε να κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις και έχουμε στο νου μας σχέδια και για άλλες δράσεις. Και επειδή είμαστε και φιλολογικό επιστημονικό σωματείο θέλουμε να διοργανώσουμε και ημερίδες σχετικά με τα φιλολογικά μαθήματα, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους”.

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: